Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

FETÖ mağduru askeri öğrenciler dava hazırlığında

TSK'dan Ayrılan ve Atılan Askeri Öğrenciler Platformu üyesi yaklaşık 2 bin genç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi içinde yer alan komutanlara karşı yeni bir hukuk mücadelesi başlatma kararı aldı.

Burcu Çalık  | 22.07.2016 - Güncelleme : 26.07.2016
FETÖ mağduru askeri öğrenciler dava hazırlığında

Ankara

ANKARA - BURCU ÇALIK

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Ayrılan ve Atılan Askeri Öğrenciler Platformu üyesi yaklaşık 2 bin genç, 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi içinde yer alan ve yıllar önce kendilerinin de Kara Harp Okulu'ndan atılmasına veya ayrılmasına sebep olan komutanlara karşı yeni bir hukuk mücadelesi başlatma kararı aldı. 

Platform üyesi 25 yaşındaki Hakan Ekşi, 2011'de Kara Harp Okulu'na alındığı dönemde paralel yapı mensupları tarafından uğradığı baskıları ve FETÖ'ye karşı başlatacakları yeni hukuksal girişimleri AA muhabirine anlattı.

Platformun yaklaşık 2 bin mağdur üyesi olduğunu belirten Ekşi, "Platform olarak yeniden bir hak arama mücadelesi başlatacağız. Bizlerin askeriyeden ayrılmasına sebep olan paralel yapı mensuplarından tekrardan şikayetçi olacağız. Var olan davalara müdahil de olabiliriz, dava da açabiliriz. Hukuksal anlamda ne gerekiyorsa yapacağız. Bunun peşini bırakmayacağız." dedi.

Maltepe Askeri Lisesi'ni 2011'de bitirmesinin hemen ardından Kara Harp Okulu'na alındığını belirten Ekşi, ilk gün komutanların kendilerini isim isim çağırarak iki gruba ayırdığını ve o andan itibaren sistematik bir şekilde ayrımcılığa maruz kaldıklarını anlattı.

Ekşi, kendisinin de içinde bulunduğu yaklaşık 100 öğrenciye çok büyük psikolojik baskı yapıldığını iddia ederek, "Kara Harp Okulu'ndayken diğerlerinin yattığı zamanlarda biz şınav çekiyorduk, yerlerde sürünüyorduk. İnanılmaz bir psikolojik baskı vardı. Başımızdaki komutan her seferinde bize 'dışarı gidin limon satın.' gibi sözler sarf ediyordu. Şınav çektirilirken sırtımıza basarak söylüyorlardı bu sözleri. Devamlı 'Buradan ayrılın yoksa sizinle daha çok uğraşacağız' sözlerini işitiyorduk. Yemek yiyemiyorduk, su içemiyorduk. Bir yudum su bulsak dahi yetecek vaziyete gelmişti. Arkadaşımız gidip tuvaletten su doldururdu, 20 kişi bir şişe suyu paylaşmaya çalışırdık." diye konuştu.

Ekşi, bu baskıya 5 gün dayandıktan sonra sinir krizi geçirerek okuldan ayrılma kararı aldığını ve 30 bin lira tazminat ödemek zorunda bırakıldığını aktardı. Okulda 2-3 yıl kalarak ayrılan veya çeşitli nedenlerle atılan arkadaşlarının da bulunduğunu söyleyen Ekşi, 2011'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu konunun araştırılması için bir komisyon kurulduğunu fakat o dönem sonuç alınamadığını dile getirdi.

Ekşi, o dönem yaşadığı hayal kırıklığını, "En sonunda ağlayarak babamı aradım ve 'gel beni kurtar' dedim. Bir hayalim vardı benim, bir gün bu ülkenin Genelkurmay Başkanı olmak istiyordum. Kendi emelleri için hepsini yıktılar. Ben de bir yıl üniversite sınavına hazırlandıktan sonra bilgisayar mühendisliğini kazandım. Şimdi orada okuyorum ama yaşadıklarımı asla unutamıyorum." sözleri ile özetledi.

"Bir senelik teğmenlerin yarısından fazlası paralel yapının adamıdır"

Kendilerine tüm bu eziyetleri yapanların şu an FETÖ'nün darbe girişiminde gözaltına alınan komutanların içerisinde yer aldığını anlatan Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçlerinde mutlaka paralel çete üyeleri vardı. Herkes kendi adamını almaya çalışıyordu. Bizim gibi emeği ile girenleri de bertaraf etmek istiyorlardı. Bu nedenle bana ve diğer arkadaşlara büyük baskı uyguladılar. Onlara göre bizler askeriyeden atılması gereken adamlardık. Yarısından fazlasının paralel yapı mensubu olduğuna eminim. O dönemde de bunu çoğu kez dile getirdik, cemaat mensupları, cemaatin abileri olduklarını söylemek istedik ama sonuç alamadık."

"İadeiitibar istiyoruz" 

FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında platform olarak yeni bir mücadele süreci başlatma kararı aldıklarını açıklayan Ekşi, "Darbe girişimini duyduğumuz anda birçok vatandaş gibi babamla ben de dışarı çıktık. Biz o dönemlerde de bu adamları çok anlatmaya çalıştık. Kendi idealleri için bizlere, gencecik insanlara bunları yapanlar, kendi halkını da vurur. Her şeyi yaparlar. Bizim yaşadıklarımızdan sonra bunların böyle şeyler yapması hiç şaşırtıcı gelmedi. Dediğim gibi biz de gerekirse davaya müdahil olmak gerekirse dava açmak da dahil tüm süreçlerde hukuk mücadelemizi vereceğiz. Sadece Kara Harp Okulu olarak düşünmeyin, aramızda tüm askeri okullar var. Bunun peşini bırakmayacağız." değerlendirmesini yaptı.

Ekşi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden atılan ve ayrılan tüm mağdur gençlerin iadeiitibar istediğini ve bu konu ile ilgili gerekli girişimleri de yapacaklarını sözlerini ekledi. 

Muhabir: Burcu Çalık

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın