FETÖ'nün YTÜ yapılanması davasında sanıklar savunma yaptı
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Yıldız Teknik Üniversitesinde açığa alınan, 83 sanığın 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk günkü duruşmasında, bazı sanıkların savunmaları alındı.
İSTANBUL
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) açığa alınan ve haklarında "terör örgütüne üye olma" suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açılan, aralarında 7 profesörün de bulunduğu 22'si tutuklu 83 sanık, hakim karşısına çıktı.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince Çağlayan'daki İstanbul Adliyesindeki büyük salonda görülen duruşmada, aralarında 7 profesörün de bulunduğu 22'si tutuklu 83 sanıktan bazılarının savunmaları alındı.
FETÖ sanığından 'Bank Asya batırılamaz' notuyla para transferi
Savunma yapan tutuklu sanık Prof. Dr. Abdullah Bal, iddianamede kendisinin Bank Asya'ya yüksek miktarlarda para yatırmakla suçlandığını, ancak kendisinin bankada bulunan mevcut para ile banka hareketleri gerçekleştirdiğini söyledi.
Hrant Dink cinayeti soruşturmasında bilirkişi
İddianamede, Hrant Dink cinayeti soruşturmasında bilirkişi olduğu yönündeki iddiaları da cevaplayan Prof. Dr. Abdullah Bal, olayın adli değil idari bir soruşturma olduğunu anlattı.
Kendisinin 2009 yılında emniyetten arandığını kaydeden Bal, "İdari bir soruşturma için bilirkişi ihtiyacı var, dediler. Harddiskten imaj alınacağını, sistemde sorgu yapılacağını öğrendim. Tanımadığım, ismini Şahin olarak hatırladığım biriyle, müfettişler gözetiminde bilirkişilik yaptık. Birkaç gün sürdü, sonra Ankara Emniyeti'nde de bilirkişilik yaptık. İkimiz beraber hazırladık, rapora beraber imza attık. Konunun davayla ilgisi yoktu, emniyetteki görev dağılımıyla ilgiliydi." diye konuştu.
"Bank Asya batırılamaz" notunu duygusallıkla yazmış
Memur olan tutuklu sanık Kadir Kahveci de, Bank Asya'ya hiçbir zaman birikim amaçlı para yatırmadığını, 2013'te düşük faiz oranı nedeniyle konut kredisi kullandığını iddia etti.
Başka bir banka hesabı üzerinden Bank Asya'daki hesabına, TMSF denetimcilerinin bu bankaya gittiği tarih olan 4 Şubat 2015'te, "Bank Asya batırılamaz" açıklaması olan 161 lira gönderdiğinin hatırlatılması üzerine sanık Kahveci, şunları söyledi:
"Bankayla 2013 yılında konut kredisi çektiğim için ticari bağım vardı. Ben krediyi mecburen Bank Asya'dan kullanmak zorunda kaldım. Elimde param olsa, taksitlerin tamamını yatırırdım. Çevremdeki insanlar, 'Niye çektin, başka banka mı bulamadın" demesi üzerine, duygusallıkla yazdım, bunu. Tepkisel olarak yazdım, bunu."
"Sendikanın FETÖ bağlantısını sonradan öğrendim" savunması
FETÖ ile bağlantılı olan Aktif Eğitim-SEN üyesi olduğunu, sendikanın örgütle bağlantılı olduğunu sonradan öğrendiğini de ileri süren Kahveci, tanıtım ve ısrar sonucu, sendikaya üye olduğunu, sendikadan çıkış yapmadığını kaydetti.
Duruşma, yarına ertelendi.
Muhabir: Mustafa Hatipoğlu-Muhammed Enes Can-Murat Kaya
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.