Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,524.90
BTC/USDT
69,636.00
BIST 100
9,089.25
Teknoloji

Türk firması 'şeffaf deri' üretti

Uşak'ta bir deri firması 2 yıl süren çalışma sonucu 0,4 milimetre kalınlıkta şeffaf deri üretmeyi başardı.

04.02.2017 - Güncelleme : 05.02.2017
Türk firması 'şeffaf deri' üretti

UŞAK - Soner Kılınç

Uşak'ta yenilikçi bir deri ürünü elde etmek için araştırma yürüten firma, 0,4 milimetre kalınlığında şeffaf deri üretti.

Patent sürecinin ardından uluslararası fuarlarda görücüye çıkacak olan ürün, Fransa'da düzenlenecek bir defileyle dünyaya tanıtılacak.

Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde (UKOSB) faaliyet gösteren firma, yenilikçi ürün geliştirmek amacıyla 2 yıl önce şeffaf deri üretimi projesine başladı. Mühendislerin yaklaşık 2 bin çeşit deri üzerinde yürüttüğü Ar-Ge çalışması başarıyla sonuçlandı ve 0,4 mm kalınlıkta değişik renklerde şeffaf deri üretildi.

Firmanın Üretim Müdürü Murat Taşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 70 yıldır deri üretimi yapan firmanın şeffaf deri ile sektöre modern bir ürün katmayı başardığını söyledi.

İtalya'da bir firmanın da benzeri çalışma yürüttüğünü ancak patent sürecine ulaşan ilk ürünün kendi geliştirdikleri şeffaf deri olduğunu anlatan Taşar, bu ürünü geliştirirken yenilikçi tabaklama yöntemleri uyguladıklarını kaydetti.

Deriyi daha dayanıklı hale getirmek için geliştirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini aktaran Taşar, "Büyükbaş ve küçükbaş deri tabaklama işi yapıyoruz. Geleneksel yöntemlerle tabaklanan bir deri yaklaşık 20 değişik işlemden geçirilir, şeffaf deriyi ise 6-7 işlemle üretmeyi başardık. Yani çok daha ucuza mal ettik. Ancak şeffaf deriyi diğer ürünlerden yaklaşık 5 kat yüksek fiyatla pazarlayacağız. Bunun nedeni de Ar-Ge çalışmalarının maliyeti ve ürünün özel olması" dedi.

"Sipariş yağıyor"

Derinin konfeksiyonda kullanımının giderek azaldığını, bunun sektörde daralmaya neden olduğunu ifade eden Taşar, şeffaf derinin, deri tüketimini artırabileceğine inandıklarını dile getirdi.

Bu ürünle uluslararası pazarlarda bir adım öne geçeceklerini söyleyen Taşar, şöyle konuştu:

"İtalya, Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden siparişler alıyoruz. Özellikle konfeksiyon ve çanta üretiminde kullanım alanı bulacağını düşündüğümüz şeffaf deriyi patent sürecinin ardından uluslararası fuarlarda tanıtmayı amaçlıyoruz. Daha çok şov amaçlı bir ürün. Fransa'da önemli bir modacı, kreasyonlarında kullanmak amacıyla şeffaf deri aldı. Şu an ismini açıklayamıyoruz ancak defile gerçekleştikten sonra bu ürünü tüm dünya tanıyacak."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın