Teknoloji

Yeni bir antibiyotik türü keşfedildi

İnsan vücudundaki bakteri savaşını araştıran bilim adamları, yeni bir antibiyotik türü keşfetti.

Ayşe Aktaş  | 28.07.2016 - Güncelleme : 28.07.2016
Yeni bir antibiyotik türü keşfedildi

Ankara

ANKARA

Bilim adamları, antibiyotik tedavisi gören insanların burunlarındaki bakterileri incelerken yeni bir antibiyotik türü buldu.

"Nature" dergisinde yayımlanan araştırma, insan vücudunda farklı bakteriler arasında bir varoluş mücadelesi olduğunu ortaya çıkardı.

Almanya'daki Tubingen Üniversitesi araştırmacıları, insanların yüzde 30'unun burnunda "Staphylococcus aureus" yüzde 70'inde ise "Staphylococcus lugdunensis" bakterilerinin bulunduğunu belirledi. Araştırmacılar, Staphylococcus lugdunensis bakterisini taşıyan insanlarda rakip Staphylococcus aureus bakterisinin bulunma ihtimalinin daha az olduğunu da keşfetti. 

Vücutta hastalığa yol açan bakteri kalmadı

Staphylococcus lugdunensis bakterisinin neden daha yaygın olduğunu anlamaya çalışan bilim adamları, bakterinin genetik kodlarını incelerken yeni bir antibiyotik oluşturmaya yarayacak genetik kodu buldu.

Bilim adamları, söz konusu genetik kod ile oluşturdukları ve "lugdunin" adı verilen antibiyotiği fareler üzerinde denedi. Deneyler, "lugdunin"in deride ortaya çıkan ve antibiyotik dirençli bakterilerin neden olduğu MRSA ve enterokok gibi hastalıkları tedavi ettiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılardan Dr. Bernhard Krismer, bazı hayvanların hastalıklardan tamamen kurtulduğunu, vücutlarında hastalığa yol açan bakteri kalmadığını söyledi. Bazı hayvanlarda da hastalığın ve bakteri miktarının azaldığını belirten Krismer, ancak antibiyotiğin derinin alt katmanlarında çalışmaya devam ettiğini gözlemlediklerini kaydetti.

Araştırmacılardan Prof. Dr. Andreas Peschel, yeni antibiyotikler bulmak için insan vücudunun daha detaylı araştırılabileceğine dikkati çekti.

Muhabir: Ayşe Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın