Dolar
32.33
Euro
34.90
Altın
2,210.91
ETH/USDT
3,560.10
BTC/USDT
70,467.00
BIST 100
9,047.58
Dünya

ABD Dışişleri Kerry'den Suriye'de taraflara 'ateşkese uyun' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'de taraflara "ateşkese uyun" çağrısında bulundu. Kerry, "Tüm taraflara bunu destekleme çağrısı yapıyorum. Çünkü bu, birleşik bir Suriye'yi kurtarmak için son şans olabilir." dedi.

12.09.2016 - Güncelleme : 12.09.2016
ABD Dışişleri Kerry'den Suriye'de taraflara 'ateşkese uyun' çağrısı

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de başlayan ateşkese tüm tarafların uyması çağrısında bulunarak, siyasi çözümden başka bir yol bulunmadığını, bunun "birleşik bir Suriye'yi kurtarmak için son şans olabileceğini" söyledi.

Kerry, Dışişleri Bakanlığında Suriye'de bugün başlayan ateşkes hakkında açıklama yaptı.

ABD ve Rusya'nın girişimleriyle sağlanan ateşkesin ülke genelinde çatışmaların durdurulması, insani yardımın ulaştırılmasını kapsadığını ve 7 gün sonunda "sükunet sürerse" Amerikalı ve Rus yetkililerce Ortak Uygulama Merkezi (OUM) kurulacağını hatırlatan Kerry, çatışmaların durmaması ya da insanı yardımların ulaştırılamaması halinde "düzenlemenin devam etmeyeceğini" bildirdi.

Kerry, "Sükuneti sağlamaya yönelik zorluklar olacak. Bunu bekliyorum ve galiba herkes bekliyor. Ama yine de bu planın işe yarama şansı var." diye konuştu.

Siyasi kariyeri boyunca Suriye'deki kadar karışık bir durum görmediğini vurgulayan Kerry, "Buraya adım adım gelindi. Çözüm de adım adım olabilir." ifadesini kullandı.

Kerry, önceliğin şiddetin azalması olduğunu, böylece masaya oturma şansı yakalanabileceğini belirterek, "Sorunun çözülmesi için siyasi sonucun tek gerçekçi yol olduğunu düşünüyoruz. Tüm taraflara bunu destekleme çağrısı yapıyorum. Çünkü bu birleşik bir Suriye'yi kurtarmak için son şans olabilir." dedi.

İhlal olursa ne olacak?

"Gelecek 7 günün geçen 7 aydan farkı ne? 7 günün sonunda OUM kurulursa ve ateşkes ihlal edilirse bunun sonuçları ne olacak?" sorusu yöneltilen Kerry, Nusra Cephesi ve DAEŞ'in ateşkes kapsamı dışında tutulduğunu hatırlattı.

Nusra Cephesi'nin muhaliflerin bulunduğu yerlere gelmesi halinde de Esed rejiminin bu bölgeleri bombalayamayacağını aktaran Kerry, şöyle devam etti:

"7 günün sonunda şiddetin azalması ve sükunetin sağlanması talebi var. Anlaşma ABD ve Rusya'nın tatmin olmasına bağlı. Anlaşmaya güvenmeyenler var. Eğer Esed, bu süreyi Nusra'yı bombalıyormuş gibi gösterip muhalifleri vurmakta kullanırsa bu durumda 7 günlük sükunet filan kalmaz.

Burada Rusya kritik rol oynuyor. Rusya'nın 7 gün sükunet istediğini açıkça Esed'e söylemesi lazım. Eğer 7 gün arka arkaya sükunet olmazsa OUM kurulmayacak. Eğer o noktaya varırsak ve OUM kurulursa ve işlemeye başlarsa bu durumda OUM içinde anlaşma ihlallerine yönelik soruların nasıl çözüleceğine dair bir yöntem olacak. Anlaşmada açık bir madde de var. Herhangi bir taraf anlaşmanın ihlal edildiğini düşünürse ve diğer tarafın iyi niyetli davranmadığına kanaat getirirse çekilme hakkı bulunuyor."

Muhaliflere tavsiye

Kerry, Nusra Cephesi ile muhaliflerin bazı yerlerde neredeyse bir arada bulunduğu, ayrımın nasıl yapılacağına ilişkin soru üzerine de "Nusra'nın tehdit ettiği bazı ülkelerin desteğini alan muhaliflerin gidip Nusra ile oyun oynamasını da tavsiye etmiyoruz." dedi.

Muhaliflerin bunu anladığını düşündüğünü belirten Kerry, anlaşmanın çökmesi halinde şiddetin, silahların, savaşın artacağını söyledi ve "Suriye bu durumda daha da karanlık bir yere sürüklenecek ve biz bunu durduramayız." dedi.

Kerry, "Buradaki tehlike ülkenin birleşik, mezhebe dayalı olmayan ve laik bir Suriye'yi bir arada tutma imkanı olmayan bir yere doğru gitmesi. Rusya'nın da Esed'in de Suriye'nin böyle bir yere sürüklenmemesinde çıkarı var." şeklinde konuştu.

Muhabir: Tuğrul Çam

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın