Dünya

ABD Kongre üyeleri Paralel Yapı'nın Türkiye gezilerine artık katılmıyor

ABD Kongre üyelerinin ve danışmanlarının Paralel Yapı'nın finanse ettiği Türkiye gezilerine bir yıldır katılmadığı bildirildi.

22.06.2016 - Güncelleme : 23.06.2016
ABD Kongre üyeleri Paralel Yapı'nın Türkiye gezilerine artık katılmıyor

Washington DC

WASHINGTON

ABD Temsilciler Meclisi Etik Komitesi'nin geçen yıl başlattığı soruşturmanın ardından ABD Kongre üyelerinin ve danışmanlarının Paralel Yapı'nın finanse ettiği Türkiye gezilerine katılmadığı bildirildi.

ABD'de yayımlanan USA Today gazetesinde yer alan makaleye göre, ABD Kongre üyeleri ve danışmanları, Temsilciler Meclisi Etik Komitesi'nin başlattığı soruşturmanın ardından "özel fonlarla" karşılanan Türkiye seyahatlerine gitmeyi bıraktı.

Temsilciler Meclisi Katipliği kayıtları, önceki yıllarda sayıları yüzleri bulan "özel finansmanlı" Türkiye ziyaretlerinin son bir yıldır, geçen yıl ağustos ayındaki tek istisna dışında, tamamen sona erdiğini gösterdi.

Aynı kayıtlara göre "özel finansmanla" Türkiye'ye yapılan seyahatlerin sayısı 2011-2012 yıllarında 100'ün üzerindeyken bu sayı 2015 yılında 46 oldu ve bunların sadece biri mayıs ayından sonra yapıldı.

Konuyla ilgili, AA muhabirine açıklama yapan ABD Temsilciler Meclisi Etik Komitesi’nden bir yetkili, komitenin Meclis üyelerine bu konuda herhangi bir çağrı yapmadığını belirterek, “Bu gezilere katılmama kararı tamamen vekillerin kendi istekleriyle oluşmuş bir durum” ifadesini kullandı.

"Özel finansmanlı" Türkiye seyahatlerinin durmuş olmasına karşın resmi finansmanlı gezilerin sayısında ciddi bir değişim görülmedi.

Resmi ziyaretler devam ediyor

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Basın Müşaviri Fatih Öke, Paralel Yapı'nın Türkiye seyahatleriyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kongre üyelerinin özel seyahatlerinde bir düşüş olabilir ancak Silahlı Kuvvetler ve İstihbarat Komitesi gibi Kongre komitelerinin seyahatlerinin son iki yılda arttığını hissediyoruz" dedi.

Öke, bu ziyaretlerin çoğunda Kongre üyelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dahil olmak üzere Türk yetkililerle bir araya geldiklerini kaydetti.

Muhabir: Hakan Çopur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın