Dünya

Ekvador depremin yaralarını sarmaya çalışıyor

Ekvador, 16 ve 20 Nisan'da meydana gelen ve 650 kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından, ülkenin kuzey kesiminde yaralarını sarmaya çalışıyor.

30.04.2016 - Güncelleme : 30.04.2016
Ekvador depremin yaralarını sarmaya çalışıyor

QUITO - ENES DURAN

Güney Amerika'nın Pasifik kıyısında bulunan Ekvador'da, 16 Nisan'da 7,6 ve 20 Nisan'da 6,1 şiddetinde yaşanan depremlerde 650 kişi hayatını kaybetti, 17 bin kişi yaralandı ve 10 bin kişi de evsiz kaldı.

AA muhabiri, tarihindeki en büyük yıkımla karşı karşıya kalan Ekvador'da deprem sonrası halkın verdiği yaşam mücadelesini ve Türkiye dahil birçok ülkenin insani yardım çalışmalarını yerinde takip etti.

Başkent Quito, 2 bin 500 metrelik rakımı ve bölgeye 170 kilometre uzaklığından dolayı depremden etkilenmedi ancak ülkenin turizm ile geçinen ve gelir seviyesi düşük kesiminin yaşadığı kuzey bölgesinde büyük yıkımlar oldu.

Ekvador'un Muisne kantonunun kıyı şeridinin 27 kilometre açıklarında 16 Nisan'da meydana gelen ve yaklaşık 40 saniye süren deprem, ülkenin kuzey sahillerindeki Pedernales, Manta, Portoviejo, Carceta ve Guayaquil şehirlerini etkiledi. Depremle yerle bir olan 56 bin nüfuslu Pedernales şehri, "afet bölgesi" ilan edildi.

Deprem ülke ekonomisine de ciddi zararlar verdi

Ekonomik zararın ne denli ciddi boyutta olduğu, Devlet Başkanı Rafael Correa'nın deprem nedeniyle ülkede yaklaşık 3 milyar dolarlık hasar meydana geldiği ve bu rakamın ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 3'üne tekabül ettiğini açıklamasıyla gün yüzüne çıktı.

Ulusal kaynakların yetersiz kalması nedeniyle uluslararası yardım çağrısında bulunan Ekvador'a, başta Güney Amerika ülkeleri yardım ederken daha sonra ise aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke ve sivil toplum kuruluşu yardım elini uzattı.

Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki ülkeye yardım eli

Ekvador halkının yardım çağrısına kayıtsız kalmayan Türkiye ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) marifetiyle 1 milyon lirayı aşan yardımı bölgeye ulaştırmaya devam ediyor.

İlk olarak 22 Nisan'da başkent Quito'ya ulaşan AFAD İnsani Yardım Ekibi, Ekvador Ulusal Risk Azaltma Sekreterliği (SNGR) ve Entegre Güvenlik Servisi 911 (ECU 911) yetkilileri ile ihtiyaç tespiti için istişarelerde bulundu ve bu görüşmeler ışığında Türkiye'nin yapacağı yardımların içeriği belirlendi.

Ekvador İçişleri Bakanı Jose Serrano ve afet bölgesi ilan edilen Pedernales'in Valisi Gabriel Elsivar, yardımlarından dolayı Türkiye'ye minnet duyduklarını belirtirken, Türkiye'nin binlerce kilometre uzaktaki Ekvador'a yardım elini uzatmasını iki ülke arasındaki ilişkiler için de bir dönüm noktası olarak yorumlandı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın