Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,532.40
BTC/USDT
70,102.00
BIST 100
9,117.40
Dünya

'Esed rejimi savaş suçu işliyor'

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, Suriye'nin doğu Halep bölgesinde ateşkesi ihlal eden Esed rejimi ordusu ve destekçilerinin büyük bir ihtimalle savaş suçu işlediğini vurguladı.

Bayram Altuğ  | 14.12.2016 - Güncelleme : 14.12.2016
'Esed rejimi savaş suçu işliyor'

Geneve

CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, şehrin doğusunda yaralı ve hastalar da dahil binlerce sivilin tahliye edilmesini öngören ateşkes anlaşmasının çökmesinden dolayı dehşete düştüğünü ifade etti. 

Esed rejimi ordusu ve destekçilerine tepki gösteren Hüseyin, "Ateşkesin bozulmasının nedenleri tartışılırken Suriye hükümetine bağlı güçler ve onların müttefiklerinin küçük bir alana sıkışmış sivillere yönelik çok daha şiddetli bir bombardıman başlatması neredeyse kesin bir şekilde uluslararası hukukun ihlalidir ve büyük bir ihtimalle de savaş suçu oluşturmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Hüseyin, Halep'in doğusundaki sivillerin tahliyesinin uluslararası hukuka uygun olarak yapılmasının gerekliliğine işaret ederek, Esed rejiminin de bunu sağlamakla sorumlu olduğunun altını çizdi.

Esed rejiminin uluslarası hukuk çerçevesinde muhalif savaşçılar da dahil bütün yaralı ve hasta sivillere tıbbi destek sağlamak zorunda olduğuna vurgu yapan Hüseyin, "Anlaşma yapılmıştı, otobüsler yerine ulaşmıştı, ilk konvoy yola çıkmıştı ki hükümet yanlısı milislerin bunu engellediği bildirildi. Bu affedilemez." yorumunda bulundu.

Muhabir: Bayram Altuğ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın