Dünya

John Kirby: Rus saldırıları DAEŞ’i hedef almıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, "Rusya ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırıların büyük çoğunluğu Suriye Devlet Bakanı Esed’e muhalif gruplara yapılıyor ve DAEŞ’i hedef almıyor” dedi.

Erkan Avci  | 12.12.2015 - Güncelleme : 12.12.2015
John Kirby: Rus saldırıları DAEŞ’i hedef almıyor

Washington DC

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, "Rus ordusunun Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) havadan destek verdiği" iddiasına ilişkin "Belirsiz" değerlendirmesinde bulunarak, "Rusya ordusu tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının büyük çoğunluğu Suriye Devlet Bakanı Esed’e muhalif gruplara yapılıyor ve DAEŞ’i hedef almıyor" dedi. 

Kirby, günlük basın brifinginde, "Putin’in, 'Rus ordusunun Suriye’de teröristler ile savaşan ÖSO ve Suriye rejimi güçlerine silah ve havadan destek verdiği' açıklamasına ilişkin değerlendirmesi"nin sorulması üzerine, bu açıklamaları gördüklerini belirtti.

"Özgür Suriye Ordusu’na verilen desteğe dair iddialar bizim için belirsiz. Bu sözleri doğrulamak pozisyonunda değilim ama daha önce de belirttiğimiz gibi Rusya ordusu tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının büyük bir çoğunluğu Suriye Devlet Bakanı Beşşar Esed’e muhalif gruplara yapılıyor ve DAEŞ’i hedef almıyor" ifadesini kullanan Kirby, Rusya’nın, Suriye’deki hava saldırılarında muhalifleri vurmaya devam ettiğini ve son dönemde bunda herhangi bir değişiklik görmediklerini vurguladı. 

Carter: DAEŞ dünyanın başka yerlerine de bulaşıyor

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise "DAEŞ tümörünün metastaz yaptığı ve Libya'ya sıçradığı" değerlendirmesi anımsatılarak "DAEŞ liderleri Libya'ya çekilebilir mi" sorusu üzerine, söz konusu terör örgütünün Suriye ve Irak içinde yok edilmekte olduğunu belirtti.

"Rusya rejime muhalif olanları bombalamayı bırakmalı"

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "DAEŞ'e karşı Özgür Suriye Ordusu'na destek verdikleri" iddiasına ilişkin, "Rusya'nın (Suriye'deki) hamlesi Özgür Suriye Ordusu'nu bombalamakla başladı. Şimdi ise 'Özgür Suriye Ordusu'nu desteklediklerini' iddia ediyorlar. Bundan memnun oluruz ama yapmaları gereken Esed rejimini güçlendirmeyi, rejime muhalif olanları bombalamayı bırakmak olmalı" değerlendirmesinde bulundu. 

Muhabir: Erkan Avci,Tuğrul Çam


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.