Dolar
35.19
Euro
36.88
Altın
2,626.91
ETH/USDT
3,278.80
BTC/USDT
94,228.00
BIST 100
9,724.50
Dünya

Karadağ'ın NATO'ya davet edilmesinin Rusya'yı etkileyeceği belirtiliyor

Uzmanlar, Karadağ'ın NATO'ya davet edilmesinin Rusya'nın Akdeniz'deki varlığını kısıtlayacağını belirtiyor.

03.12.2015 - Güncelleme : 03.12.2015
Karadağ'ın NATO'ya davet edilmesinin Rusya'yı etkileyeceği belirtiliyor

Ankara

ANKARA

Uzmanlar, NATO'nun Karadağ'ı, ittifakın 29'uncu üyesi olmaya davet etmesini, Rusya'nın Akdeniz'deki varlığını kısıtlayıcı yönde bir etki yapacağını belirtiyor.

Konuyu AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, davetin Rusya'yı rahatsız etse de bu rahatsızlığın söylem boyutunda kalacağı ve sert bir misilleme yapmayacağı görüşünde birleşti.

Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, davetin Karadağ'ın Battı ittifakına entegre olması sürecinin bir parçası olduğunu belirterek, Karadağ'ın ittifaka dahil edilmesinin Akdeniz savunması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Rusya'nın Akdeniz'deki varlığına ve emellerine dikkati çeken Turan, "Davet, Akdeniz'deki varlığını güçlendirmeye çalışan Rusya'yı rahatsız etmiş olabilir" dedi.

NAnkara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Uzgel de Karadağ'ın Akdeniz'e kıyısı olduğunu hatırlatarak, Rusya'nın bölgeye yoğun ilgilisi olduğuna dikkati çekti.

Uzgel, Karadağ'ın NATO'ya katılmasının "Rusya'nın bölgede askeri varlık göstermesini engelleyecek bir husus" diyen Uzgel, Karadağ'a yapılan davetin zamanlamasını "manidar" bulduğunu belirterek, Karadağ'ın üyeliğinin Türkiye'yi doğrudan etkileyecek bir durum olmayacağını da sözlerine ekledi.

"Rusya'nın tepkisi sınırlı kalır"

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birgül Demirtaş ise NATO'nun, Rusya'nın karşı yöndeki çağrılarına rağmen, Karadağ'ı ittifaka davet etmesini dikkat çekici buldu.

Karadağ'ın NATO üyeliğine davet edilmesinin beklenen bir durum olduğunu söyleyen Demirtaş, "Geçmişten beri Moskova yönetimleri, Soğuk Savaş sonrası NATO'nun genişlemesine karşı çıktı, ama yine de genişleme dalgaları gerçekleşti. Moskova yönetimleri, Balkan ülkelerinin NATO'ya üyeliğine başta tepki verseler de zamanla bunu kabullendi" diye konuştu. 

Demirtaş, Karadağ'ın üyeliği karşısında Rusya'nın tepkisinin söylem düzeyinde kalacağını, önemli bir misilleme yapmasının beklenmediğini ifade etti.

Muhabir: Sinan Polat,Sinan Yiter

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın