Dünya, arşiv

Myanmar'da katliam sürüyor

MAPİM Genel Sekreteri Abdul Hamid, Myanmar'da katliamın devam ettiğini ancak dünyanın bu katliama seyirci kaldığını söyledi.

28.03.2013 - Güncelleme : 28.03.2013
Myanmar'da katliam sürüyor

KONYA

Malezya İslam Teşkilatları Danışma Konseyi (MAPİM) Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhammed Azmi Abdul Hamid, Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında, Myanmar'da halen bir milyon kişinin hayatının tehlike altında olduğunu ifade etti.

Myanmar'daki Müslümanlara yönelik 2012 Haziran ayında başlayan katliamın halen devam ettiğini vurgulayan Abdul Hamid, ''Myanmar'da katliam devam ediyor. Myanmar'daki tüm Müslümanlar, Budistlerin hedefi durumunda... Oradaki Müslümanlar, evleriyle, camileriyle, bütün mal ve mülkleriyle saldırı altında. Bu saldırı, oradaki aşırı Budistler tarafından gerçekleştirilmektedir'' dedi.

100 Müslüman katledildi

Myanmar hükümetinin tüm bu olup bitenlere bir şekilde göz yumduğunu söyleyen Abdul Hamid, ''Daha geçen hafta Myanmar'da 100 Müslüman katledildi, 10 cami ve 50 ev yakıldı. Buradaki soykırım dünyanın gözü önünde yapılıyor. Ancak maalesef dünyadan yeterli tepki alınmamaktadır'' şeklinde konuştu.

Arakan'ın normal nüfusu 4 milyonken şu anda orada kalan kişi sayısının 700 bine indiğini kaydeden Abdul Hamid, 2 bin olan cami sayısının da şu anda 200'e düştüğünü belirtti.

'969'un sırrı

Arakan'da Müslümanlar ile birlikte yaşayan Budistlerin ayırt edilebilmesi için Budistlerin evlerinin kapısına "969" şeklinde bir işaret konulduğunu ileri süren Abdul Hamid, ''Eğer bu işaret varsa 'Budist evidir dokunmayın' anlamına geliyor. Yani Müslümanlar hedef gösterilmektedir. Tehlike öyle bir boyuta geldi ki Müslümanların geçimlerini sağladığı dükkanlar da hedef halinde. Budistler, kasıtlı olarak Müslümanlara hiçbir şey satmıyor.'' 


BM'den insani kriz uyarısı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging, Myanmar ve Filipinler'i içeren 4 günlük ziyaretinin ardından New York'ta gazetecilere açıklama yaptı.

Myanmar'ın Arakan (Rakhine) bölgesinde yerlerinden edilen 125 binden fazla Müslüman için acil yardıma ihtiyaç olduğunu belirten Ging, mayıs ayında muson yağmurlarının başlayacağını belirterek, ''Şiddet olayları nedeniyle yerlerinden edilen on binlerce insanı, muson yağmurlarının başlamasıyla yeni bir trajedi bekliyor. Bu trajediyi önlemek için bir an önce harekete geçmeliyiz. Yerlerinden edilmiş kişilerin yerleştirildiği kampların bir çoğu her yıl su altında kalan alçak bölgelerde'' dedi.

Myanmar Hükümeti temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde yerlerinden edilen kişilere yeni alanlar verilmesini, dolaşım özgürlüğü ve farklı etnik grupların birlikte yaşayabileceği ortamın sağlanması ihtiyacından söz ettiğine değinen Ging, bu ülke hükümetinden, uluslararası yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını da istediğini vurguladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın