Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,528.00
BTC/USDT
69,863.00
BIST 100
9,093.25
Dünya

Pakistan FETÖ'cülerin ülkeyi terk etmesini istedi

Pakistan hükümeti, ülkede FETÖ'ye ait 23 okulda çalışan 108 öğretmenin, aileleriyle beraber 20 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmesini istedi.

15.11.2016 - Güncelleme : 16.11.2016
Pakistan FETÖ'cülerin ülkeyi terk etmesini istedi Pakistan'ın, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait 23 okulda çalışan 108 öğretmenin aileleriyle 20 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmesini istediğini duyurmasının ardından gözler, örgütün buradaki yapılanmasına çevrildi. Fotoğrafta Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait "PakTurk" adı altında faaliyet gösteren başkent İslamabad'daki bir okulun girişi görülüyor. Fotoğraf: AA/Metin Aktaş

ANKARA 

Pakistan'ın, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait 23 okulda çalışan 108 öğretmenin aileleriyle 20 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmesini istediğini duyurmasının ardından gözler, örgütün buradaki yapılanmasına çevrildi.

FETÖ'nün aktif biçimde faaliyet gösterdiği ülkelerden biri olarak bilinen Pakistan'da, örgüte ait 23 okul, kültür merkezi ve ticaret ağı faaliyet gösterirken, söz konusu eğitim kurumlarında 11 binden fazla öğrenci ve bin 500 civarında eğitmen bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan'a yapacağı ziyaret öncesi, FETÖ okullarında görevli 108 öğretmenin ailelerini de alarak ülkeden ayrılmasını resmen istediklerini açıklayan İçişleri Bakanı Çodri Nisar Ali Han, toplamda 400 kişiyi bulan bu kimselerin 5 gün içinde ülkeyi terk etmesini beklediklerini bildirdi.

Pakistan'da "PakTurk" adı altında eğitim faaliyetleri yürüten örgüte ait kurumsal internet sitesinden yapılan açıklamada, Pakistan hükümetinin bildirimi doğrulanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlayacak Pakistan ziyaretinde, okulların Türk yetkililere devri konusunun da ele alınması bekleniyor.

23 FETÖ okulunun, daha önce Türk Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmasının gündemde olduğu bilinirken, Türk yetkililerin konuyu Pakistan makamlarına taşıdığı ve Pakistan Dışişleri Müsteşarı liderliğinde görüşüldüğü kaydedilmişti.

Bu arada Türkiye, Pakistan'daki FETÖ okullarının kapatılması talebini 2014'te Pakistanlı üst düzey yetkililerle görüşmüş, Pakistan, özellikle bu yıl konuya ilişkin somut iş birliğine gitmişti.

Pakistanlı yetkililerin söz konusu okulların yönetiminin FETÖ'den alınıp Türk hükümeti yetkililerine devredilmesine sıcak baktığı belirtilirken, okulların kapatılmasının önündeki en büyük engelin "öğrenci sayısının çokluğu" olarak gösteriliyordu.

FETÖ'nün Pakistan’daki diğer yapılanmaları 

Pakistan'da 21 yıldır faaliyet gösteren FETÖ'nün başkent İslamabad'da "Rumi Forum" adı altında da bir kültür derneği olduğu biliniyor.

FETÖ'cü işadamlarının da Pakistan’da bir takım ticari faaliyetler yürüttüğü biliniyor. Ülkede FETÖ’ye destek olan yüzlerce şirketin TUSKON'a üyeliği bulunduğu belirtiliyor.

Bazı kaynaklar, çeşitli sektörlerde milyarlarca Pakistan Rupisi yatırım yapan bu şirketlerin, ülkenin dört bir yanında faaliyet gösterdiğine işaret ediyor. TUSKON'un, merkez olarak Lahor kentindeki Pak-Türk İşadamları Derneğinin (PTBA) ofisini kullandığı iddia ediliyor.

Pakistan'da SEE TV adlı kanalın da FETÖ propagandası yaptığı kaydediliyor.​

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın