Dolar
34.17
Euro
38.22
Altın
2,672.89
ETH/USDT
2,634.20
BTC/USDT
65,345.00
BIST 100
9,829.19
Dünya

Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov: Rusya'nın Taliban'la çıkarları örtüşüyor

Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov, “Şu an bizim Suriye’de vurduğumuz kişilere karşı Taliban, Afganistan’da mücadele ediyor. Bu nedenle çıkarlarımız örtüşüyor." dedi.

15.11.2016 - Güncelleme : 15.11.2016
Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov: Rusya'nın Taliban'la çıkarları örtüşüyor

MOSKOVA - HAKAN CEYHAN AYDOĞAN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığı İkinci Asya Dairesi Direktörü Zamir Kabulov, AA muhabirine Afganistan'daki durum, bölgedeki gelişmeler ve Rusya'nın politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Afganistan’daki genel durumun derin bir kaygı uyandırdığına işaret eden Kabulov, "Bugün Afganistan’da ekonomi, iyi bir yönetim ve güçlü silahlı kuvvetler gibi üç önemli unsur bulunmuyor. Bu üç unsurun bulunmaması ise endişe ve karamsarlık oluşturuyor. Bu şartlar altında bir çözüm teklif etmek çok zor. Şu an Afganistan’da ucuz ve hızlı bir çözüm yok." dedi. 

"Afganistan’ın kaosa yuvarlanmasının önüne geçmek için çalışacağız"

Kabulov, Kabil yönetimini desteklediklerini ancak bu durumun yönetimsel başarısızlıkları göz ardı edecekleri anlamına gelmeyeceğini söyleyerek "Bugünkü şartlarda Afganistan’ın geleceği oldukça kasvetli. Ancak her şey kötü diye gelecekte de kötü olacağı anlamına gelmez. Oradaki durum bizi de etkiliyor. Bu nedenle Afganistan’ın kaosa yuvarlanmasının önüne geçmek için çalışacağız." diye konuştu. 

"Rusya'nın Taliban'la teması var"

Kabulov, Rusya'nın Taliban ile teması olduğunu doğrulayarak "Taliban ile temasımız var. Onlarla Rus diplomatik temsilciliklerinin ve vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması konusunda temasa geçiyoruz. Ayrıca temas kanalımız üzerinden Taliban'a ulusal ateşkese geçerek savaşa son verme telkininde bulunuyoruz. Hangi seviyede temas olduğu kapalı bir konu ve bilgi veremem. Ama iyi bir seviyede." ifadesini kullandı.

Rusya ve Taliban'ın DEAŞ ile mücadelede çıkarlarının örtüştüğünü belirten Kabulov, "Şu an bizim Suriye’de vurduğumuz kişilere karşı Taliban, Afganistan’da mücadele ediyor. Bu nedenle çıkarlarımız örtüşüyor" diye konuştu.

"Taliban'da politik bir değişim yaşanıyor"

Kabulov, Taliban'ın Molla Ömer’den sonra ideolojik olmasa da politik bir değişim yaşadığına işaret ederek "Taliban, küresel cihat fikrini kabul etmedi. Onların bir numaralı hedefi, ülkelerini işgalden kurtarmak ve bağımsız Afgan yönetimini kurmak. Taliban, DEAŞ’ın cihat ideolojisini kabul etmediği ve kendi topraklarında rakip olarak gördüğü için onlarla mücadele ediyor." dedi.

"Bölgedeki DEAŞ tehlikesi başlangıç seviyesinde"

Bölgedeki DEAŞ tehlikesinin başlangıç seviyesinde olduğunu kaydeden Kabulov, DEAŞ'ın Taliban'dan kendi saflarına militan çekmeye çalıştığına ve bu amacına ulaşması durumunda Orta Asya için kötü sonuçlar ortaya çıkacağına vurgu yaptı.

"ABD’nin Afganistan misyonu başarısız oldu"

Kabulov, ABD’nin Afganistan misyonunun tamamen başarısız olduğunu belirterek "Amerika’nın Afganistan stratejisi bulunmadığı görüşüne katılıyorum. Onların tek bir amacı var: Afganistan'da askeri ve politik açıdan var olmak. Afganistan jeopolitik olarak Orta Asya, İran, Rusya ve Çin’i kontrol etmek için önemli bir yerde bulunuyor. Bu durum, doğal olarak bizi rahatsız ediyor." diye konuştu. 

Rusya-Pakistan ilişkileri

Kabulov, SSCB'nin Afganistan'ı işgali nedeniyle uzun süre kötü olan Rusya-Pakistan ilişkilerinin son dönemde yükselişe geçtiğini belirterek "Şu an Pakistan ile ilişkilerimiz yükselişte. Politik ilişkilerin seviyesi oldukça iyi. Ekonomi alanında büyük ortak projelerimiz olmadığı için ticari-ekonomik hacmimiz fazla değil. Askeri teknik alandaki iş birliğimiz devam ediyor. Pakistan’a bazı askeri ürünlerin satışını yapmıştık. Daha fazla satın almak istiyorlar ancak biz Pakistan ile kredi prensibiyle çalışmıyoruz ve ekonomik imkanları kısıtlı." diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın