Dolar
32.37
Euro
35.07
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,561.80
BTC/USDT
70,688.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Savunma sanayisinde dev projeler hayata geçireceğiz'

IDEF 2017 kapsamında İstanbul'da bulunan Pakistan Sanayi ve Üretim Bakanı Hüseyin, ''Pakistan ile Türkiye, savunma sanayi alanında dev projeleri hayata geçirmek üzere." dedi.

09.05.2017 - Güncelleme : 09.05.2017
'Savunma sanayisinde dev projeler hayata geçireceğiz' Fotoğraf: AA/Gülsüm İncekaya

İSTANBUL - Gülsüm İncekaya

Pakistan Sanayi ve Üretim Bakanı Tenvir Hüseyin, Pakistan ile Türkiye'nin, savunma sanayi alanında dev projeleri hayata geçirmek üzere olduğunu bildirdi.

13. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF 2017 kapsamında İstanbul’da bulunan Hüseyin, Türkiye ile Pakistan arasında savunma sanayi alanındaki iş birliğine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

IDEF 2017 kapsamında yapılacak anlaşmalara değinen Hüseyin, Pakistan üretimi 52 eğitim uçağının, Türk Hava Kuvvetlerine satışı ile ilgili sözleşme imzalayacaklarını bildirdi. Hüseyin, ayrıca T129 ATAK helikopterinin Türkiye'den alımı ile ilgili de çalışmaların da sürdürdüğünü kaydetti.

Türkiye - Pakistan ortak üretim savaş uçağı projesi hakkında görüş ve incelemelerin de devam ettiğini anlatan Hüseyin, şöyle konuştu:

"Pakistan ile Türkiye'nin, savunma sanayi alanında dev projeleri hayata geçirmek üzere. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye'nin milli savaş uçağını üretmesi gerektiğine' dair yaklaşımı ile Türkiye 10 yıl içerisinde kendi milli savaş uçağını üretmeye başlayacak. Bunun iki aşaması vardır; birincisi, Pakistan Aeronautical Complex (PAC) fabrikamız entegrasyon konusunda destek verecek. İkinci aşama ise İngiliz Hava Kuvvetleri ile iş birliği yapılacak. O noktada da biz Pakistan olarak bu programın ortağı olacağız."

MİLGEM korvet gemilerinin yapımı ile ilgili iş birliği hazırlıklarının devam ettiğini belirten Hüseyin, "MİLGEM programında Türkiye ile iş birliği yapacağız. Bazı gemileri Pakistan Karaçi Tersanesinde, bazılarını ise Türkiye’deki tersanelerde üretmeyi planlıyoruz. Bu alanda çok derin iş birliklerimiz var ve Pakistan'da yapmış olduğumuz toplantılarda da Türkiye ile olan iş birliklerimizin savunma sanayi alanında arttırılması yönünde çalışmalarımız sürmektedir." bilgisini paylaştı.

Aselsan ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) da içinde bulunduğu şirketlerle Pakistan NRTC, Heavy Industries Teksila (HIT) gibi şirketler arasında savunma sanayine yönelik ortak çalışmaların devam ettiğini anlatan Hüseyin, şunları kaydetti:

"Savunma sanayinin birçok alanında Türkiye ile çalışmalarımız devam ediyor. Geçmişte de çok ciddi iş birliklerimiz olmuştu. Halihazırda devam eden NRTC ve Aselsan arasında gerçekleşmiş ve bizim için çok önemli olan telsiz programı en önemli örneklerdendir. Ayrıca Pakistan ordonat fabrikası POF, MKEK ile ortak bazı silahlar üretmektedir. Yine HIT ile de bazı programlar yürütülmektedir. Daha doğrusu her iki ülkenin savunma sanayi kurumlarının çoğu birçok programı iş birliği ile yürütmektedir. Yakın zamanda Pakistan Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacına binaen 17 bin ton kapasiteli akaryakıt tankerinin inşasını Türkiye ile birlikte Karaçi Tersanesinde gerçekleştirdik. Super Mushshak askeri eğitim uçağı alımı konusunda da mutabakat sağlandı."

"Erdoğan’la birlikte iyi ilişkilerimizi çok daha iyi seviyelere taşıdık"

Pakistan’ın, uluslararası veya bölgesel herhangi bir sorununda Türkiye’nin her zaman yanında olduğunu belirten Hüseyin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz birbirimizi her alanda karşılıklı destekledik ve desteklemeye de devam ediyoruz. Karşılıklı dayanışmamız bütün uluslararası forumlarda dahi aynı şekildedir. Eğer Türkiye'nin uluslararası veya bölgesel bir sorunu olursa biz her zaman arkasındayız. Aynı şekilde, Türkiye de Pakistan'ı her platformda destekler. Özellikle Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu zaman Türkiye ile olan iyi ilişkilerimizi çok daha iyi seviyelere taşıdık. Ayrıca Cumhurbaşkanı şahsen Türkiye ve Pakistan ikili ilişkilerinin her zaman arkasında durmuş ve desteklemiştir. Başbakanımız Navaz Şerif de her zaman aynı hislerle ilişkileri desteklemiş ve savunmuştur. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız iyi arkadaşlar ve bu da mevcut atmosferi daha da destekleyen bir durumdur. Bütün alanlardaki paylaşımlarımız gün geçtikçe daha da gelişmektedir. Ticari ve askeri anlaşmalarımız bunun en iyi göstergesidir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.