Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,524.80
BTC/USDT
69,753.00
BIST 100
9,069.64
Dünya

'Türkiye'de tutuklanan birinin Avrupa'da izlenmemesi kabul edilemez'

Brüksel saldırılarını gerçekleştiren canlı bombalardan İbrahim El Bakraoui'nin Türkiye'de tutuklanıp Belçika'ya teslim edilmesine rağmen ülke yetkilileri tarafından izlenmemesi Avrupa'da istihbarat birimlerine yönelik eleştirilere sebep oldu.

Bilal Müftüoğlu  | 25.03.2016 - Güncelleme : 25.03.2016
'Türkiye'de tutuklanan birinin Avrupa'da izlenmemesi kabul edilemez'

Paris

PARİS - BİLAL MÜFTÜOĞLU

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki havaalanı ve metro istasyonunu hedef alan terör saldırılarını gerçekleştiren canlı bombalardan biri olan İbrahim el Bakraoui konusunda Türkiye'nin uyarı yapmasına rağmen El Bakraoui'nin Avrupa'da takibe alınmaması Avrupa'nın istihbarat çalışmalarında ve Türkiye'yle işbirliğinde yetersiz kalmasına yönelik eleştirilere sebep oldu.

Hollanda ve Belçika'nın Türkiye'den gelen bilgi doğrultusunda harekete geçmemesini AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, Avrupa'da istihbarat servislerinde dışarıdan gelen bilgilerin değerlendirilmesi konusunda yetersizliğe dikkati çekti.

"Dışarıdan gelen bilgilerin doğru analiz edilmesi lazım"

Avrupa istihbarat kuruluşlarının dış kaynaklardan çok sayıda bilgi aldığını fakat bu bilgilerin doğru analizini yapmakta yetersiz kaldığını savunan Londra merkezli Ortak Güvenlik için Küresel Merkez Araştırma Merkezi Kıdemli Analisti Eelco Kessels, "Dışarıdan gelen bilgilerin doğru analiz edilmesi lazım. İstihbarat birimleri hangi bilginin daha değerli olduğu konusunda eleme yapmalı" değerlendirmesinde bulundu. 

Avrupa Dostları Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Pauline Massart ise özellikle Belçika istihbaratında kapasite meselesinin ciddi bir sorun olduğuna vurgu yaparak, insan ve mali kaynaklardaki eksikliğe dikkati çekti.

Belçika'nın şimdiye kadar terörle mücadeleyi bir öncelik olarak görmediğini belirten Massart, bu ülkenin saldırılardan sonra Avrupalı ortakları ve Türkiye ile daha yoğun şekilde iletişim kuracağı yorumunda bulundu.

"Türkiye'de tutuklanan birinin Avrupa'da izlenmemesi kabul edilemez"

Türkiye'nin El Bakraoui uyarılarının Hollanda ve Belçika tarafından ciddiye alınması konusunda şüpheler olduğunun altını çizen Massart, "Türkiye'de tutuklanan birinin AB'de izlenmemesi kabul edilemez. Türkiye'den gelen bilgi doğrultusunda Belçika ve Hollanda'nın harekete geçip geçmediğini sorguladığımızda iki ülkenin gerekeni yapmadığı belli oluyor" şeklinde konuştu.

"Avrupa ortak istihbaratı fikri naif"

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından saldırılar sonrası gündeme getirilen "Avrupa Güvenlik Birliği" ve ortak istihbarat ağı projesini de değerlendiren uzmanlar, Avrupa'nın kendi "ortak istihbarat ağını" kurma çabasını "gerekli fakat naif" bir fikir olarak yorumladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.