TEKİRDAĞ
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Tekirdağ'daki belediye başkanı aday tanıtım toplantısı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, dershanelerle ilgili tasarıya ilişkin sorusu üzerine Avcı, tasarının Meclis Başkanlığı'na iletildiğini söyledi.
Bu şekilde, tasarının meclis gündemine alınması için de gerekli işlemin yapıldığını belirten Avcı, "İçeriği de zaten öğrendiniz artık. Dolayısıyla biz söyleyeceğimizi tasarı içinde söylemiş olduk" dedi.
Dershane konusunun Türkiye'nin aşağı yukarı 30-40 yıldır gündeminde olan bir konu olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:
"Bugün kullanılmakta olan anlamının dışında, bunun bir paralel olduğu düzen meselesini biz daha önce Meclis toplantılarında konuşmuştuk. Evet sınavın olduğu yerde, yarışın olduğu yerde insanlar daha avantajlı duruma geçmek isterler. Dershane sektörünün en büyük savunması da, sınavlar olduğu sürece bu talep olacaktır. Bu talep olduğu sürece de birileri başkalarının önüne geçmek için ek tedbirlere ihtiyaç duyacaktır. Oysa rakamlara baktığımız zaman, işin gerçek profilini çizdiğimiz zaman, görüyoruz ki aslında dershaneler ne yaş grubu itibariyle, ne gelir grubu itibariyle, ne de bölgesel farklılıklar itibariyle sosyal adaleti sağlayıcı bir işlev görmüyor."
"50 bine yakın yeni derslik"
Avcı, rakamların, dershanelerin, zaten önde koşmakta olan çocukların, daha dezavantajlı gruplarla arayı biraz daha açmalarını sağlayacak şekilde adeta bir koşu bandının üzerinde patinaj yaparak koşturmayı öğrettiğini vurguladı.
Aldıkları ve Meclis'in takdiriyle alacakları tedbirlerle bu alandaki mesleki ve beşeri altyapı birikimini okula dönüştürerek, milli eğitim sistemiyle entegre etmek istediklerini dile getiren Avcı, şöyle devam etti:
"Özellikle küçük dershaneleri zor durumda bırakmayacak bir takım tedbirler tasarı içerisinde var. İnşallah bunları gerçekleştirdiğimiz takdirde aşağı yukarı tüm eğitim sistemine 50 bine yakın yeni derslik ilave etmiş olacağız. Gerek bulunduğu coğrafi bölge itibariyle, gerekse okulun niteliği itibariyle gerçekten ayrı bir takviyeye ihtiyaç duyan çocuklara okullarında ve halk eğitim merkezlerinde takviye kurslar verilecek."
Avcı, gerçekten sosyal adaleti sağlayıcı düzenlemeler yaptıklarının, uygulamaya geçildiğinde daha iyi görüleceğini belirtti.
Tasarının ayrıntılarının Meclis'in web sayfasında olduğunu ifade eden Avcı, şunları kaydetti:
"İlgili bütün arkadaşlarımız onu inceledikleri takdirde bu konuda kopartılmak istenen gürültünün mesnetsiz olduğunu, kimsenin mağdur edilmeyeceği bir tedbirler manzumesinin tasarının içerisinde yer aldığını göreceklerdir. Daha çok tartışılacak. Onun için ben bu kadarıyla yetineyim.''
"Mağduriyetler gideriliyor"
Avcı, "28 Şubat mağduru öğretmenlerin pazartesi günü göreve başlaması"na ilişkin soru üzerine ise şöyle konuştu:
"Hayırlı olsun. Sadece onlar değil, bu dönemde yaptığımız 10 bin atama var biliyorsunuz. Daha doğrusu 9 bin küsur atama. Onlara da hayırlı olsun. Eskiden beri gelen bir süreç. Daha önceki bakanlarımız döneminde de biliyorsunuz o konuda bazı atamalar yapıldı. Mağduriyetler peyder pey gideriliyor. En son beklenen müracaatları da değerlendireceğiz."
Muhabir: Cihan Demirci
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.