Dolar
32.38
Euro
35.07
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.00
BTC/USDT
70,792.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Tarımsal üretimi Gümrük Birliği kapsamına alacağız

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "2017'nin başından itibaren tarımı ve tarımsal üretimi Gümrük Birliği kapsamına alma görüşmelerine başlıyoruz." dedi.

18.08.2016 - Güncelleme : 18.08.2016
Ekonomi Bakanı Zeybekci: Tarımsal üretimi Gümrük Birliği kapsamına alacağız Fotoğraf: Emin Mengüarslan/AA

İZMİR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017 yılının başından itibaren tarımı ve tarımsal üretimi Gümrük Birliği kapsamına alma görüşmelerine başlayacaklarını söyledi.

İzmir Ticaret Borsası tarafından düzenlenen sezonun ilk ürünü çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirinin sembolik satış törenine katılan Bakan Zeybekci, üretmenin, ürettiğini satmanın, alın terinin karşılığını almanın ne kadar güzel bir şey olduğunu; 7 yaşında tütün tarlasında amelelik yapan, kara sabanla çift süren, tırpanla ekin biçen, düvenle harman savuran kültürden gelen birisi olarak iyi bildiğini söyledi.

Zeybekci, Türkiye'nin ürettiği ürünlerin birçoğunda dünyada tekel olabilme, fiyatları, piyasaları doğduran kontrol edebilme imkanına sahip olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri olarak tarımımızın üzerindeki hassasiyeti başka hiçbir yere göstermiyoruz. Tarımda istisnasız ve toleranssız bir şekilde korumacı politikalarımızı tüm dünya biliyor. Asla taviz vermeden bu korumacı politikalarımızı devam ettiriyoruz. Tüketicinin, dar gelirli vatandaşlarımızın acil ihtiyaçların karşılanmasında enflasyonla ilgili spekülatif yaklaşımlar olduğunda belki müdahalelerimiz olabilir ama ana hatlarıyla baktığımız zaman korumacı bir politikamız var." ifadelerini kullandı.

"İhracatta tarımsal ihraç ürünlerinde hızlı bir şekilde dönüşüme gideceğiz"

Devletin verdiği sübvansiyonlara değinen Zeybekci, şöyle devam etti:

"İmkanlarımız ve kaynaklarımız rahatladığı sürece desteklerimizi vermeye devam edeceğiz. İhracatta da tarımsal ihraç ürünlerinde de hızlı bir şekilde dönüşüme gideceğiz. Doğrudan ürüne verdiğimiz desteği önümüzdeki süreçte değiştirerek, işlenmiş ürüne vereceğiz. Bu yönde hareket ediyoruz. En küçük ambalajlı, marka haline gelmiş olan paketleme tarımsal ürünlere, oran olarak daha çok destek.. Mesela üzümü 100 gramlık pakette gönderdiğiniz zaman, yarım kiloluk pakette gönderdiğinde, bir kiloluk pakette gönderdiğinde.. Paket arttıkça vermiş olduğumuz destek düşecek."

Gümrük Birliği Anlaşması

Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin, milli güvenlik ve ülkenin geleceği için tarımı desteklemek, tarımsal ürün ihtiyacını ve geleceğini garanti almak gibi sorumluluğu ve görevi bulunduğunu aktaran Zeybekci, "2017'nin başından itibaren tarımı ve tarımsal üretimi Gümrük Birliği kapsamına alma görüşmelerine başlıyoruz." dedi.

Bunun Türkiye'nin bu konudaki politikalarında değişim anlamına gelmediğini, tarımı ihmal etmek gibi algılanmaması gerektiğini belirten Zeybekci, şunları söyledi:

"Aksine Türk tarımını, tarımsal üretimini artık Avrupa'yla rekabet edebilir bir alana doğru götürmek. Ülke olarak şu politikayı belirledik; Türkiye'yi gümrük duvarlarıyla koruyarak, içerideki tarımsal üretim fiyatlarını yukarıda tutup tüketiciye bu maliyeti katlandırıyoruz. AB üyesi ülkeler ne yapıyor, duvarlarını açarak fiyatlar aşağıda ama ülkelerinin desteklerle üreticinin eline geçen fiyatı bütçe kaynaklarıyla destekleyerek yukarı çıkarıyor. Biz de yapıyoruz onu ama çok daha fazlasını tüketiciye katlandırarak bunu yapıyoruz. AB ile bu Gümrük Birliği kapsamında tarım, tarımsal üretim, tarım ürünleri, gıda dahil olduğunda yapacağımız şey budur. AB dahilinde duvarları kaldırarak, takvim çerçevesinde ürünlerin AB ile fiyat anlamında tam bir homojenlik yapısına kavuşması ama çiftçimizin o ürünü üretmesi için gerekli olan fiyatı da tarımsal destekleri gerektiği kadar artırarak sağlayacağız."

Muhabir: Halil Şahin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.