Ekonomi

SOCAR'ın Türkiye'ye yatırımı 18 milyar doları aşacak

Azerbaycan devlet şirketi SOCAR'ın Başkanı Abdullayev, Türkiye'deki yatırımlarının tamamlandığında 18 milyar doları aşacağını söyledi.

15.12.2016 - Güncelleme : 15.12.2016
SOCAR'ın Türkiye'ye yatırımı 18 milyar doları aşacak

ANKARA - Nuran Erkul

Azerbaycan devlet şirketi SOCAR'ın Başkanı Rövnag Abdullayev, AA muhabirinine yaptığı açıklamada, SOCAR olarak Türkiye'ye ve Türk ekonomisine güvendiklerini, tamamlandığında 18 milyar doları aşması beklenen yatırımlarının, bu güvenin en büyük kanıtı olduğunu ifade etti. 

Türkiye'deki projelerinin tamamlanmasıyla birlikte, ülkenin en önemli sorunlarından biri olan cari açığın ve enerji ithalatının azalmasına önemli destek sağlanacağını aktaran Abdullayev, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin köklü devlet geleneği, güçlü demokrasi anlayışı ve hızla büyüyen ekonomisiyle başta bölge olmak üzere, tüm dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alacağına inanıyoruz. Kısa bir süre sonra Türkiye, enerji köprüsü bir ülke olarak, dünyadaki yerini daha da güçlendirmiş olacak."

Rafineriye 3,7 milyar ve TANAP'ın finansmanı

Abdullayev, STAR Rafinerisi için kapsamlı ve yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirterek, "Bugüne kadar 3,7 milyar dolar tutarında harcama yaptığımız STAR Rafinerisi'nin genel ilerleme oranı yüzde 80'e ulaştı. Makine ve ekipman montajı için gerekli altyapının kurulmasının ardından, Aralık 2015 itibarıyla ağır ekipman sevkiyatı başladı ve 2016 ortasında tamamlandı. 2016’nın son aylarında ve 2017 boyunca tank yapımlarının, makine ve ekipman montajlarının sürdürüleceğini, 2018 yılında da STAR Rafineri'nin hizmete gireceğini öngörüyoruz. Türkiye'ye yatırımlarımız tamamlandığında toplamı 18 milyar doları aşacak." diye konuştu.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) da çalışmaların devam ettiğini anlatan Abdullayev, şöyle devam etti:

"TANAP'a dış finansman sağlamak amacıyla bankalarla görüşmeler sürüyor. Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte projeye yaklaşık 4 milyar dolarlık bir katkı sağlanabileceğini öngörüyoruz. Projenin finansmanı için Dünya Bankası Grubu'nda yer alan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Çok Taraflı Garanti Yatırım Ajansı, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca halen Azerbaycan devletinin TANAP’taki hissedarı konumunda bulunan Güney Gaz Koridoru Şirketinin elindeki yüzde 58’lik hissenin yüzde 8'ini SOCAR Türkiye'ye devretme düşüncesi var. Bu konuda ortaklarımız nezdinde gerekli girişimleri başlattık. Söz konusu devrin önümüzdeki dönemde resmiyet kazanmasını da bekliyoruz." 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın