Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,547.60
BTC/USDT
70,309.00
BIST 100
9,094.28
Ekonomi

Tarımsal atıklar elektrik enerjisine dönüşüyor

Balıkesir'de 60 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesiste, önceleri tarlada kaldığı için üreticisi tarafından yakılan çeltik sapı ile ağaç kökleri gibi tarımsal atıklardan enerji elde ediliyor.

07.11.2017 - Güncelleme : 07.11.2017
Tarımsal atıklar elektrik enerjisine dönüşüyor Fotoğraf: AA/Süleyman Özaydın

BALIKESİR - Süleyman Özaydın

Balıkesir'in Gönen ilçesinde kurulu tesis sahibi İbrahim Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gönen ve Manyas ilçelerinde çeltik üretiminin yaygın olduğunu belirterek, söz konusu bölgede hasadın ardından tarlada kalan çeltik saplarının yasak olmasına rağmen yakıldığını söyledi.

Birkaç yıl önce İtalya ziyaretinde bir enerji tesisinde çeltik saplarının yakılarak enerjiye dönüştürüldüğünü gördüğünü dile getiren Mutlu, Türkiye'de tarlada, İtalya'da ise tesiste yakılan bu çeltik saplarına ilişkin araştırma yaptığını kaydetti.

Benzer tesisleri incelemek üzere Çin'e gittiğini anlatan Mutlu, ön çalışmalarının ardından hazırladığı proje çerçevesinde, Gönen'de 30 milyonu AB hibesi olmak üzere 60 milyon dolarlık bir tesis kurduğunu ifade etti.

Çiftçileri atıktan kurtardılar ilave istihdam sağladılar

Tesisin kendi kendini kısa sürede amorti edeceğini ifade eden Mutlu, bu sayede çiftçileri tarımsal atıklardan kurtardıklarını ve aynı zamanda yüzlerce kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

Daha önce tarlada yakılan çeltik sapı gibi atıkları ülke enerjisine, ekonomisine katkıya dönüştürdüklerini dile getiren Mutlu, "Günlük bin ton malzemeyi enerji tesisinde yakarak 700 megavat elektrik üretiyoruz. Hiç ekonomik değeri olmayan çeltik, kanola, mısır sapı ve ağaç köklerini yakarak ülkemiz ekonomisine yıllık en az 30 milyon dolarlık bir katkı sağlıyoruz." dedi.

Çeltik sapını, Güney Marmara, Trakya ve Karadeniz'den, diğer tarımsal atıkları ise mümkün olduğunca ulaşabildikleri ölçüde yine bu çevreden topladıklarını anlatan Mutlu, şunları kaydetti:

"Petrolümüz yok, doğalgazımız yok biz de burada tarımsal atıklarla 30 milyon dolar gibi ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Üstelik bu, tamamen iş gücü odaklı bir katkı. En az 300 kişiye doğrudan iş imkanı sağlıyoruz. Tarımsal atıkları ücretsiz topluyoruz. Tarla sahiplerine veya atıkları veren kişilere para ödemiyoruz çünkü üretici tarlasını tekrar işleyebileceği temizliğe kavuşuyor. Zaten para versek biz işin içinden çıkamayız. Bizim kapasite artırma hedefimiz vardı ama çok zor bir iş. Çok insanla uğraşıyorsunuz ve çok emek istiyor. Bize günlük bin ton atık lazım yani 365 gün için 365 bin ton atık."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın