Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,385.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

'Yunanistan'ın kendi ayakları üzerinde durması kolay olmayacak'

ING Group Başekonomisti Houte, "Yunanistan'ın, üçüncü kurtarma paket programı sona erdiğinde kendi ayakları üzerinde durması kolay olmayacak." dedi.

27.07.2017 - Güncelleme : 27.07.2017
'Yunanistan'ın kendi ayakları üzerinde durması kolay olmayacak'

İSTANBUL - BURHAN SANSARLIOĞL

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, Yunanistan'ın, üçüncü kurtarma paket programı sona erdiğinde kendi ayakları üzerinde durmasının kolay olmayacağını söyledi.

Yunanistan hükümeti, yaklaşık 3 yıl sonra tekrar sermaye piyasalarına dönerek devlet tahvili ihracından 3 milyar avroluk gelir elde ettiğini açıklarken, toplam teklifin de 6,5 milyar avroya ulaştığı belirtilmişti. Tahvil ihalesi, üçüncü kurtarma paketi programı Ağustos 2018'de sona erecek Yunanistan ekonomisinin bu tarihten sonra kendi ayakları üzerinde durabilmesi için ilk imtihan anlamına geliyor.

Üçüncü kurtarma paketi programında olan Yunanistan'ın, bu yılın ilk çeyrek sonu itibarıyla 310 milyar avroluk kamu borcu bulunuyor. Söz konusu miktarın milli gelire oranı ise yüzde 180 ile Avro Bölgesi'nde yer alan ülkelerin en yükseği seviyesinde.

Yunanistan'ın, kreditörleri ile geçen ay kurtarma paketinin ikinci gözden geçirme süreci üzerinde uzlaşma sağlamasıyla 8,5 milyar avroluk kredi dilimi serbest bırakılmıştı.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, Yunanistan'ın, üçüncü kurtarma paket programı sona erdiğinde kendi ayakları üzerinde durmasının kolay olmayacağını söyledi.

Yunanistan tahvillerine yatırımcı ilgisinin iyi bir haber olduğunu belirten Houte, ülke ekonomisinde tehlikenin sona erdiğini düşünmek için biraz erken olduğunu aktardı.

Houte, Yunan hükümetinin ekonomiyi daha rekabetçi hale getirmek için yapısal reformların devamı konusunda güçlü bir özveri sergilemesi gerektiğini, finansal piyasalarda Yunanistan'a olan güvenin tekrar kaybolma riski bulunduğunu söyledi.  

"Yunanistan tahvillerine gelen talep çok güçlü değil"

IHS Markit Kıdemli Ekonomi ve Finansal Uzmanı Brian Lawson ise Yunanistan'ın piyasalara dönmesinin iyi bir haber olduğunu kaydetti.

Lawson, tahvil ihracının sadece ekonomideki iyileşmeden dolayı yatırımcıların iştahını göstermediğini, aynı zamanda ülkenin profilini düzeltmesine de yardımcı olduğunu belirterek, Yunanistan'ın tedbirli olmaya devam etmesi için sebepler bulunduğunu söyledi.

Tahvil ihracına olan talebin fazla güçlü olmadığını vurgulayan Lawson, "Daha yüksek bir tahvil ihracı olsaydı talep yetersiz kalabilirdi." dedi.

Yatırımcı iştahının şu an yüksek olduğunu, kurtarma paketi programı sona erdiğinde piyasa şartlarının değişmiş olabileceğini kaydeden Lawson, ülkenin borçlarının hafiflemesinin, ekonomik görünümünün ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) varlık alım programına potansiyel katılma durumunun Yunanistan'ın gelecek yıl kurtarma programını başarılı bir şekilde bitirip bitiremeyeceği konusunda belirleyici olacağını söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın