Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,571.50
BTC/USDT
70,366.00
BIST 100
9,122.48
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'yi Ankara'daki büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer bir koskoca Amerika Birleşik Devletleri'ni Ankara'da büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun. Çünkü bu takınılan tavır, aslında budur." dedi.

12.10.2017 - Güncelleme : 13.10.2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'yi Ankara'daki büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun

ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki "Valiler Toplantısı"nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iyi ve verimli değerlendirildiği takdirde bu çalışmaların meyvesini muhakkak alacaklarını düşündüğünü belirterek, toplantıyı düzenleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve ekibine teşekkürlerini iletti. 

"İstişare gereklidir, bildiğiniz gibi Rabbim bizlere verdiği emirde 'Her işinizde istişare ediniz.' buyuruyor." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu devleti yönetenlere yönelik bir emr-i ilahidir. Bunu hiçbir zaman ihmal etmeyeceğiz, devletin en üst makamından aşağıya doğru indikçe yönetim mevkiinde olan herkesin yapması gereken gereken bir işlev. Bir süredir ülkemiz bu coğrafyadaki bin yıllık varlığı ve bekası açısından tarihinin en kritik süreçlerinden birini yaşamaktadır. İstikbalimiz için ikinci bir Kurtuluş Savaşı verdiğimiz bir zaman diliminin tam ortasındayız. Şu gerçeği artık inkar edilemez bir şekilde hep birlikte görüyoruz, Türkiye içeriden ve dışarıdan kuşatılmaya çalışılıyor. Ülkemiz tıpkı pençeleri sökülmüş bir aslan gibi ehlileştirilmek, boyunduruk altına alınmak isteniyor. Eski, o pısırık Türkiye'ye alışmış olanlar iddialı, vizyoner ve güçlü bir ülkeyi, güçlü bir Türkiye'yi hazmedemiyorlar. Uzun yıllardır birileri tarafından sadece ileri garnizon olarak görülen bir ülkenin milli menfaatleri doğrultusunda kararlar almasını, hepsinden öte aldığı kararları hayata geçirme iradesi göstermesini kabul edemiyorlar. El kapılarında üç kuruşa boyun eğen, ekonomisi IMF komiserleri tarafından yönetilen bir Türkiye'ye alışkın olanlar ülkemizin bugünkü konumunu içlerine sindiremiyorlar."

'Bunların hayatları yalan'

Erdoğan, Türkiye'nin "alan el" durumundan "veren el" durumuna gelmesinin birilerinin kabusu olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Uluslararası toplantılarda dahi şu anda Amerika'dan sonra dünyada en az gelişmiş ülkelere destek noktasında, donörler toplantısında birinci sırada Amerika gözüküyor fakat milli gelire oranla baktığımızda birinci sırada Türkiye. Asla bunu toplantılarda dile getirmezler, bunu konuşmazlar, en fazla desteği veren ülke Türkiye'dir demezler, Arakan'da, Suriye'de böyledir demezler, sadece kendi aramızda birebir görüşmeye başladığımızda, 'Ya gerçekten çok büyük yük çekiyorsunuz orada.' derler. Avrupa Birliği'nde de bu böyledir, sözü verirler ondan sonra sözün de arkasında durmazlar, çünkü bunlar dürüst değildir, bunların hayatları yalandır. Hiçbir zaman bunlardan biz dürüstlük görmedik. Öyle veya böyle biz inandığımız yolda kararlı bir şekilde yürüyeceğiz, çünkü bu milletin şahsı manevisinde bu vardır. Türkiye'nin bağımsızlığına leke sürdürmeme kararlılığı, evet birilerini ciddi olarak rahatsız ediyor.

Erdoğan, "Türkiye'nin mazlum ve mağdurlar için umut olması, haksızlıklar, hukuksuzlar karşısında sesini yükseltmesi belli çevrelerin tabii ki konforunu bozuyor. Türkiye kendine geldikçe, gücünün farkına vardıkça, baskılara eyvallah etmedikçe emin olun ki birileri ne yapacaklarını şaşırıyor. Çünkü güçlü Türkiye demek mazlumlara sahip çıkan Türkiye demektir. Bağımsız Türkiye demek, kendine biçilen rolü sorgusuz, sualsiz kabul etmeyen ülke demektir. Hepsinden önemlisi böyle bir Türkiye, diğer ülkelere emsal olan, onlara umut olan ülke demektir." diye konuştu.

'Ne geliştirirseniz geliştirin biz yolumuza devam edeceğiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyaretinin ardından Sırbistan ve Novi Pazar'a gittiklerini anımsatarak, şunları söyledi:

"Aldığım feedbackler şöyleydi, 'Bu bizi rahatsız ediyor.', çünkü bunlar Sırbistan'ı falan Avrupa Birliği arka kapısı olarak gördüğü için 'Türkiye buralara uzandı, olmaz öyle şey, öyleyse buna karşı da bazı tedbirler geliştirmemiz gerekir.', bu anlayışın içerisindeler. Ne geliştirirseniz geliştirin biz yolumuza devam edeceğiz. Hamdolsun gerek Sırbistan Cumhurbaşkanının Sırbistan'a indiğim anda kabinesiyle havalimanında bizi karşılaması, dün gece de uğurlarken yine kabinesiyle bizi gelip orada uğurlaması bu da ezberleri bozan bir girişimdir. Beraberce Novi Pazar'a gidişimiz o da tabii birilerinin şu andaki yaklaşım tarzlarını alt üst etmiştir. Orada halkın arasında halkla kaynaşmamız rahatsız etmiştir. Fakat biz dünya barışının nasıl sağlanacağını gösterme bakımından da bunları yapmaya mecburuz. Birileri bozmaya, biz yapmaya çalışacağız."

'Çok aktörlü kirli bir plan uyguluyorlar'

Türkiye'nin yükselişini engellemek, büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını durdurmak için çok yönlü, çok aktörlü kirli bir plan uygulandığını vurgulayan Erdoğan, "Bu planın içinde ekonomik tetikçilik var, bu planın içinde millet iradesini tank ve topla esir alma var, bu planın içinde mezhep ve etnik temelli kışkırtmalar var. Bu planın içinde terör örgütlerine sahip çıkma, teröristleri baş tacı etme var. Bu kanlı oyunun içinde figüran olarak, FETÖ, PKK, DEAŞ, DHKP-C eli kanlı çeteler de var. Bu senaryonun içinde medya manipülasyonları, şahsıma, hükümetimize ve devletimize karşı düzenlenen itibar suikastları da var. Elbette bu oyunun içinde uluslararası hukukun hiçe sayılması, diplomatik teamüllerin ayaklar altına alınması da var." ifadesini kullandı.

'Terör koridoru sadece Türkiye'yi kuşatmaya yöneliktir'

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bölücü terör örgütünün, çukur eylemleri üzerinden özerklik hevesine girmesi boşuna değildir. FETÖ'cü katillerin 17-25 Aralık teşebbüsüyle başlattıkları ihanetlerini, en son 15 Temmuz'da 250 vatandaşımızın kanını dökerek devam ettirmeleri de bu kurgunun bir parçasıdır.

Kimi Avrupa ülkelerinin önceden gizli saklı şekilde himaye ettikleri teröristlere artık alenen sahip çıkmaları da aynı hedefe yöneliktir. Güney sınırımız boyunca oluşturulmaya çalışılan terör koridorunun amacının DEAŞ'la mücadele olduğunu kim iddia edebilir? Var mı böyle bir şey? Yalan. Terör koridoru, sadece Türkiye'yi kuşatmaya yöneliktir. Kimse bizi aldatmasın. Ve rejim, PKK'ya oradan 'yanınızdayız' diyor, Barzani'ye 'yanınızdayız' diyor. Dün Barzani ile çatışan rejim, şimdi 'yanınızdayız' diyor. PYD ile çatışanlar veya Barzani ile çatışan PYD şimdi 'beraberiz' diyor. Onlar, birbirinin dostudur, bizim dostumuz olamaz. Bu gerçeği bileceğiz, ona göre adımlarımızı atacağız. Suriye'yi dünyanın en büyük silah pazarına çevirenler, eli kanlı katilleri en modern silahlarla donatanlar, tüm bunları herhalde demokrasi aşkına yapmıyorlar. Bunların demokrasiyle filan alakası yok, kesinlikle yok."

'Türkiye asırlık bir hesaplaşmayla karşı karşıya'

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Türkiye'nin asırlık bir hesaplaşmayla karşı karşıya olduğunu belirterek, Gezi olaylarında duvarlara yazılan "Zulüm 1453'te başladı" diye yazıldığını anımsattı. Erdoğan, "'Zulüm 1453'te başladı' diye yazılması, İstanbul'un Anadolu yakasında Kadıköy'de asla tesadüf değildir. 1453'ü zulüm olarak görenler, olsa olsa ancak Bizans'ın çocukları olur. Bu milletin evladı olmaz." diye konuştu.

'Bu olayı ortaya çıkaran buradaki bir büyükelçidir'

ABD ile vizelerin karşılıklı askıya alınmasına da değinen Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"İşte son dönemdeki Amerika ile Türkiye arasındaki vize gerginliği bunun en güzel ifadesidir. Çok açık, net konuşuyorum, bu olayı ortaya çıkaran buradaki bir büyükelçidir. Amerika'nın, Türkiye gibi bir stratejik ortağını, bir kendini bilmez büyükelçiye feda etmesi kabul edilemez. Buna bizim 'evet' dememiz mümkün değil. Dışişleri Bakanıma onu söyledim, 'Onların aldığı karar metni neyse, gönderdikleri yazı metni neyse kelimesi kelimesine aynını onlara iade edeceksiniz ve aynı şekilde uygulamayı biz de başlatacağız.' ve iki saat içerisinde biz de onu başlattık. Niye? Biz asırlara baliğ olan bir devletiz, biz bir kabile devleti değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devletiyiz, bunu kabul edeceksiniz. Bunu kabul etmediğiniz takdirde kusura bakmayın, biz size muhtaç değiliz. Biz sizden paramızla silah istediğimiz zaman 'kongre' diyorsun ama terör örgütüne üç beş kuruş para dahi almadan gelip silahı ücretsiz olarak veriyorsun. Niye? 'Türkiye'yi güneyden kuşatalım.' diye. Geri planını söylemiyorum, bunun arka planı da var tabii, ayrı bir konu."

Erdoğan, "Şimdi hesaplar yapıyorlar şu vize olaylarıyla ilgili, ülkemizin kaybı 50 milyar filan diye. Neye göre bu hesabı yaptılar anlamak da mümkün değil. Bizim zaten Amerika'yla ticaret hacmimiz son dönemlerde 15-16 milyar dolara düştü. Onu da bir kenara koy, bu da onlardan savunma sanayisine yönelik aldıklarımız ağırlığını ifade eder. Bizim verdiklerimiz zaten çok cüzi bir şey." diye konuştu.

'Sorunu büyüten taraf asla biz değiliz'

Gerek ABD Büyükelçiliği tarafından alınan karar gerekse akabinde yapılan açıklamaların hakikat ve hakkaniyetle bağdaşmadığını dile getiren Erdoğan, Amerikan büroksasisi içinde kalan eski yönetimin, yeni yönetimle Türkiye arasındaki ilişkileri baltalamaya çalıştığını ifade etti. 

Erdoğan, "Türkiye, vize başvurularını askıya alma kararıyla vatandaşlarına karşı atılan haksız ve orantısız adımlar karşısında mütekabiliyet esasına göre hareket etmiştir. Sorunu büyüten, bu hale getiren taraf asla biz değiliz. Temennimiz, muhataplarımızın bir an önce aklıselime, soğukkanlılığa geri dönmeleri, dostluğumuzu ve müttefikliğimizi zedeleyecek adımlardan vazgeçmeleridir." diye konuştu. 

'Gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz'

Türkiye'nin bir hukuk devleti, yargısının da bağımsız olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin kendi vatandaşları ve diğer ülke vatandaşlarıyla ilgili adli süreçlerin tamamen Anayasa ve yasalara uygun şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Gözaltı işlemi olunca da şayet vatandaşımız değilse de yerleşik teamüller çerçevesinde ilgili ülkenin diplomatik temsilciliğini haberdar ediyor, gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Kim aksini iddia ediyorsa bu iddiasını ispat etmekle mükelleftir. ABD'nin İstanbul'daki misyonunda yerel personel olarak çalışan, diplomatik dokunulmazlığı olmayan, ülkemizin vatandaşı bir kişi ile ilgili hukuki süreç de yine teamüllere, anlaşmalara ve Viyana Sözleşmesi'ne uygun şekilde yürütülmüştür. İçeri alındı, tutuklandı. Ayın 4'ünden itibaren ne kendi yakınları ne avukatının herhangi bir görüşme talebi olmamıştır. Söylenenler yalandır. Sadece dün itibarıyla kendisinin bir görüşme talebinin olduğu savcılığa ulaşmıştır. Olayın aslı bana ulaştığı kadarıyla bu."

'Aldığımız kararın sonuna kadar arkasındayız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de tutuklu bulunan ve hakkında gözaltı ve tutuklama kararı verilen bazı Türk vatandaşlarına yönelik bu ülkenin davranışı ve uygulanan çifte standartlara da değinerek, şunları kaydetti:

"Benim kendi bankamın genel müdür muavinini kalkacaksın, hiçbir suçu olmadan alıp tutuklayacaksın. Öbür tarafta vatandaşımı, iki yıl oldu neredeyse, kalkacaksın, hiçbir şey ortaya koymadan yargılayıp, itirafçı olarak da kullanmak isteyeceksin. Bir diğer taraftan benim korumalarımı, 13 korumamı ki bunların içerisinde bir kaç tanesi Amerika'yı daha hiç görmemiş, orada da değil, bunlarla ilgili anında gözaltı kararı çıkartacaksın, tutuklama kararı çıkartacaksın. Sonra görüşeceğiz ve diyeceksin ki 'Bunlar federal devletin polisleri değil, eyaletin polisleridir.' Ya ne olursa olsun. Lafa gelince 'koskoca Amerika'sın. Orada sizin davetinize icabette bulunan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı adeta terör örgütü mensupları rahatsız ediyorsa, ona saldırmak için orada her türlü gösteriyi yapıyorsa ve bu ülkenin vatansever evlatları da orada onları engellemek isterken kalkıp, bizim evlatlarımızı tutukluyorsun, PKK teröristlerini aradan bir kaç gün geçince serbest bırakıyorsun. O evlatlarımız hala içeride. Demokrasi bu mu ya? Adalet bu mu?"

Bu uygulamaların kendilerine söylenmesi durumunda da "talimatlar verildi" denildiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşte biz de talimatları verdik. Neyin talimatını verdik? Biz talimatımızı şu anda yargı süreci içerisinde olana değil, onun dışında olanlara verdik. Eğer bir koskoca Amerika Birleşik Devletleri'ni Ankara'da büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun. Çünkü bu takınılan tavır, aslında budur. 'Sen benim stratejik müttefikime böyle davranamazsın, böyle hareket edemezsin' demeleri lazımdı. Ama bunu diyemediler. Şu anda da bu yanlış, bu büyükelçiden gelmiştir ve büyükelçi, 'Hükümetim adına ben bu attım' diyorsa, eğer bunu da dışişleri bakanı, Sayın Başkan da savunuyor, arkasında duruyorsa, kusura bakmasınlar. Biz de şu anda aldığımız kararın sonuna kadar arkasındayız." 

'Milletimizin sabır taşı çatlamak üzeredir'

Bugün gelinen noktada her şeyin açık ve net olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Hiç kimsenin Türkiye'ye hukuk devleti dersi verme hakkı yoktur. Demokrasimize kastetmiş darbecilerin, sokaklarında elini kolunu sallayarak gezdiği hiçbir ülkeden, Türkiye'nin demokrasi dersi almaya ihtiyacı yoktur. Başkentlerinin en merkezi meydanlarını terör örgütlerine tahsis edenler, Kandil'deki terör baronlarıyla doğrudan hat kuranlar, bize hukuk dersi veremez. Bakanlarımızı kendi konsolosluklarımıza almayanlar, kusura bakmasınlar bize diplomasiden bahsedemezler. Bu konuda ülkemize had bildirmeye kalkanlar, öncelikle kendi hatalarını, kusurlarını görmeli, aynanın karşısına geçip kendileriyle yüzleşmelidir. Son yıllarda şahit olduğu iki yüzlülük karşısında milletimizin sabır taşı çatlamak üzeredir. Şayet Türkiye'de, batılı ülkelere, kurum ve kuruluşlara güven tarihin en dip seviyelerine inmişse elbette birilerinin kendilerini sorgulaması gerekir."

'Zor günler eleme, elenme ve ayrışma günleridir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şayet biri, ülkemizin son bir kaç yıldır yaşadığı açık ve örtülü operasyonları önemsizleştirmeye çalışıyorsa, o kişi bilinçli bir manipülatördür. Ülkemize diz çöktürmek için alınan kararlardan kendi hükümetini sorumlu tutan kişi aklını, hırslarının emrine vermiş bir zavallıdır. Şayet bu tarz hezeyanlar bir ülkenin anamuhalefet partisinin genel başkanından çıkıyorsa artık bu zatı kusura bakmayın yerli ve milli göremeyeceğim gibi bu ülkenin hassasiyetlerine kulak veren birisi olarak da görmem mümkün değildir. Kuşkusuz zor günler aynı zamanda, eleme, elenme ve ayrışma günleridir." dedi.

Çifte standart tutumlara karşı olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Emin olun çifte standartlar karşısında bizim gösterdiğimiz sabrı dünyanın hiçbir ülkesi gösteremez. Sırtına yediği onca hançere rağmen herkesle dostluk hukukunu korumaya çalışan bir başka ülke yoktur. Ama öyle bir ana muhalefet, öyle bir muhalefet var ki... İstisnası MHP'yi tenzih ederim. Bakıyorsun ne diyorlar? Söyledikleri şey bu, 'Dünyada şu anda görüşecekleri ülke kalmadı.' Bakıyorsun bir tanesi kalkıp diyor ki 'Batı'dan tamamen kopmuş, Ortadoğu'ya sığınmış bir Türkiye var.' Kim? Önünde de bir profesör yazıyor. Bunlar haddini bilmiyor. Senin her yerin profesör olsa ne yazar? Sen bir defa neyi müdafaa ettiğini, neyi konuştuğunu, şu anda Türkiye'nin bulunduğu yeri, konumu bilmeyecek kadar acizsin. Televizyonda bunlar izlenildiği zaman ben nefret ediyorum. Bunlardan çıkan öğrenciden hiçbir şey olmaz. O öğrenciler zaten bu tür hocaların öğrencisi olmaktan da inanıyorum ki nefret ediyorlar." 

'Polis teşkilatımız SIG Sauer kullanmayacak'

"Paramızla satın alamadığımız silahların terör örgütlerine bila-bedel verilmesinin makul, mantıklı, tutarlı izahı olabilir mi?" diye soran Erdoğan, "Bundan sonra Sayın Bakan da burada söylüyorum, 'SIG Sauer' diye bir silahı, bizim polis teşkilatımız kullanmayacaktır, kullanmamalı. Artık biz kendi ülkemizin silahlarını kullanmak suretiyle bu adımları atacağız. Biz artık bu tabancaları veya bunun daha uzun mesafelisini ülkemizde yapıyoruz ve bundan dolayı da kendi silahlarımızı kullanmak suretiyle polis teşkilatımızı daha diri, daha sağlam ayakta tutacağız. Çünkü onlardan almaya devam ettiğimiz sürece bize tembellik geliyor. Gerek yok." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye'nin, kendi ürettiği silahlarla bunu yapacağının altını çizerek, "Bin 500 tane silah verecek. Verdiği cevap ne? 'Kongreden geçmedi.' Şuna bak. Buna ihtiyacımız yok ve bu noktada kararlı adımlarımızı atacağız." dedi.

Yaşananların hiçbirinin tesadüfi olmadığına dikkati çeken Erdoğan, bunların planlı, programlı bir şekilde aşama aşama hayata geçirildiğini bildirdi. Erdoğan, "Bu kirli planın hedefi, Türk milletine diz çöktürme planlarıdır. Burada mesele, şahıslar veya partiler değildir. Burada hedef, ülkemizdir, tüm Türkiye'dir." dedi.

Erdoğan, "Türkiye olarak biz de yaşadığımız onca ihanete, şahit olduğumuz onca yalan dolana rağmen vakarımızı asla bozmadık. Bugüne kadar daima diyalogdan, uzlaşmadan, nezaketten ve diplomasiden yana olduk. PKK ve FETÖ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelemizde ikili anlaşmalarımız çerçevesinde adımlar atılmasını hep talep ettik. Ancak dost ve müttefikimiz olarak görünen birçok ülke bu konuda, gereken hassasiyeti göstermedi. Vatandaşlarımızın kanına girmiş, demokrasimizi hedef almış eli kanlı katilleri iade etmek yerine, taleplerimizi bürokrasilerinin dehlizlerine ittiler. Anlaşmalarımıza riayet etmek yerine olmadık bahanelerle hukukun arkasından dolanmaya çalıştılar." açıklamasında bulundu.

'Bir taraftan 'Demokrasinin ana vatanıyız' diyeceksin, teröristi saklayacaksın'

 Erdoğan, şöyle devam etti:

"Allah aşkına, yarım asırdan fazladır söz verildiği halde üye yapılmayan. Ama buna rağmen üyelikten vazgeçmeyen bir başka Avrupa ülkesi var mı? DEAŞ'a en büyük darbeyi indiren ama buna rağmen 'DEAŞ'a destek veriyor' iftirası atılan başka ülke var mı? 250 şehit pahasına, 2 bin 193 gazi pahasına demokrasisine sahip çıkan, fakat demokrasinin beşiği olmakla övünen ülkelerden hiçbir destek bulamayan başka ülke var mı? 'Demokrasi demokrasi' deyip teröristleri ülkelerinde saklayan bu ülkelerden başka ülke var mı? Bir taraftan 'Demokrasinin ana vatanıyız' diyeceksin, teröristi saklayacaksın; PKK'lısını da FETÖ'cüsünü saklayacaksın, dosyalar gelecek, dosyalara itibar etmeyeceksin, ondan sonra FETÖ ile irtibatlı olan ülkemizdeki diplomat vasfı olmayan, konsolosluğunda saklanan bir kişinin kendine göre hakkını arayacaksın. Öbür tarafta İzmir'de yine bir papazın, şu anda tutuklu, bunu kurtarmaya çalışacaksın. FETÖ ile ilişkili her şey açık, net bağı, irtibatı var. Bütün bunlar ortada. Bunları koruyacaksınız... Böyle bir şey olamaz."

Muhabir:Enes Kaplan,Yeşim Sert Karaaslan,Ali Kemal Akan,Yıldız Nevin Gündoğmuş,Merve Yıldızalp

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın