Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,196.41
ETH/USDT
3,581.10
BTC/USDT
70,779.00
BIST 100
9,016.41
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yoğun Kudüs mesaisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı öncesi ve sonrasında yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü.

Barış Gündoğan  | 09.12.2017 - Güncelleme : 10.12.2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yoğun Kudüs mesaisi

Ankara

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı öncesi ve sonrasında yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü. Şu ana kadar 15 telefon görüşmesi yapan Erdoğan, kararın Ortadoğu barışına vuracağı darbeye dikkat çekti.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'un 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da ABD'nin Kudüs'le ilgili yeni yaklaşımını ilan ettiği açıklama öncesinde ve sonrasında çeşitli ülke liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

"Tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum; Kudüs'ün Birleşmiş Milletler kararlarıyla da defalarca teyit edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kişisel hevesleri uğruna milyarlarca insanın kaderleriyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir." açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, karar öncesi ilk telefon görüşmesini 2 Aralık'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptı. Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani ile telefonda görüştü.

Her üç görüşmede de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma teşebbüsünün, bölgenin barış ve istikrarı açısından son derece endişe verici olduğu belirtildi.

Erdoğan, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ile de bir telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşmede ise Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişiminin, Ortadoğu'da barış ve istikrarı son derece olumsuz etkileyeceğine işaret edildi.

Erdoğan ayrıca Malezya Başbakanı Necip Rezak, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile de telefonda görüşerek kaygılarını paylaştı.

ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı ile ilgili Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'a haraketi öncesinde, "Böyle bir adımı atmak dünyada, özellikle bu bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır. Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Siyasi liderler karıştırmak için değil barıştırmak için olurlar." açıklamasını yaptı.

Papa ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon diplomasisini Yunanistan ziyareti sırasında da sürdürdü.

Erdoğan, ziyaretinin ilk günü olan 7 Aralık akşamı Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kudüs'teki son gelişmelere ilişkin telefonda görüştü. Görüşmede Erdoğan, ABD yönetiminin attığı son adımın bölgedeki barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Aynı saatlerde Erdoğan, Kudüs'teki son gelişmelere ilişkin Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile telefonda görüştü.

Görüşmede, Kudüs'ün Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal olduğu, bu kentin statüsünü değiştirmeye yönelik her türlü teşebbüsten uzak durulması gerektiği vurgulandı.

Fransa, Kazakistan, Azerbaycan ve Lübnan Cumhurbaşkanları ile görüştü

Erdoğan, Kudüs konusundaki telefon diplomasisini bugün de sürdürdü. Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbeyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşmelerinde, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak çarşamba günü İstanbul'da düzenleyeceği Olağanüstü İslam Zirvesi'nin ortak bir tavır sergilenmesi açısından da önemli olduğuna işaret edildi.

Önce Putin'le ardından İİT liderleriyle görüşecek

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Aralık Pazartesi günü Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirecek Rusya Devlet Başkanı Putin'le ABD'nin Kudüs kararını yüz yüze görüşecek. Erdoğan, 13 Aralık Çarşamba günü ise İstanbul’da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nde İslam ülkelerinin liderleriyle bir araya gelerek Kudüs'ün ABD tarafından İsrail'in başkenti olarak tanınmasına karşılık atılacak adımları ele alacak. Bu toplantının ardından bir de sonuç bildirgesi yayınlanacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın