Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,208.66
ETH/USDT
3,590.80
BTC/USDT
70,899.00
BIST 100
9,056.74
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilerin kritik aşamada olduğunu belirterek "Ya bu ilişkileri yoluna koyacaktık ya daha kötüye gidecekti. Dünden beri ortaya koyduğumuz iradeyle ilişkilerimizi normalleştirme konusunda anlayışa vardık" dedi.

Tuğrul Çam  | 16.02.2018 - Güncelleme : 16.02.2018
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık

Ankara

ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Tillerson ile dün akşamdan beri toplantılar yaptıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "İlişkilerimiz kritik bir aşamada. Ya bu ilişkileri tekrar yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecekti. Dün akşamdan bu yana ortaya koyduğumuz iradeyle ilişkiyerimizi tekrar normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık. Bunun için atılması gereken adımlar var. Her iki tarafın beklentisi var." diye konuştu.

Türkiye'nin FETÖ hakkında ve ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek konusunda beklentilerini net şekilde dile getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Yaşamsal güvenlik kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Bugüne kadar verilen ve tutulmayan sözler, çözülmeyen konular olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz, konuştuğumuz konuların sözde kalmaması için, uygulanabilmesi için birlikte neler yapabiliriz, bunları da konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendireceğimiz mekanizmalar oluşturma kararı aldık."

"YPG Menbiç'ten çıkmalı"

Çavuşoğlu, Menbiç'teki YPG'lilerin durumuyla ilgili soru üzerine, terör örgütü mensuplarının buradan çıkarılacağı yönünde ABD'nin söz verdiğini ancak tutulmadığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, oluşturulacak mekanizmada Suriye konusunda da Menbiç'e öncelik verileceğini belirtti. Çavuşoğlu, şunları ifade etti:

"YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçme konusunda emin olmamız lazım, uygulamayı da birlikte görmemiz lazım. Buraların istikrara kavuşması için bu şehirleri kimin yöneteceği, güvenliğini de kimin sağlayacağı önemli. Şimdi Menbiç yüzde 95 Arap şehri ise YPG unsurlarının burayı yönetmesi ve güvenliğini tesis etmesi buranın hiçbir zaman istikrara kavuşmaması demektir. Menbiç ve diğer şehirleri istikrara kavuşturabilmek için bu anlayışla birlirkte çalışacağız, koordine edeceğiz ve bundan emin olacağız. Sadece Menbiç için geçerli değil ama Menbiç'ten başlayacağız.

YPG buradan çıktıktan sonra, güven oluştuktan sonra ABD ile bu konularda adım atabiliriz ama YPG'nin bir an önce buradan çıkması lazım. Bu ABD'nin bize vermiş olduğu bir söz. Bu sözün uygulamada nasıl tutulacağını bu çalışmada da ele alacağız."

ABD ile oluşturulacak mekanizma

Türkiye ve ABD'nin uzun yıllardır stratejik ortaklığını genişleterek sürdürdüğünü ve iki tarafın attığı adımlarla bu ortaklığın farklı alanlara genişletildiğini söyleyen Çavuşoğlu, bundan sadece iki ülke değil, bölgede ve ötesinde birçok ülke ve halkın faydalanmakta olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, bu ortaklığın temelinin Kore'de birlikte verilen mücadele olduğunu ifade etti. 

Geçmişte de ilişkilerde inişler çıkışlar ve hatta krizler olduğunu ama her zaman orta ve uzun vadedeki bu stratejik ortaklık vizyonunu ön planda tutarak, diyalog yoluyla, samimi ortamda tüm sorunları konuşarak bu kritik aşamaları birlikte geçtiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şimdi de yine böylesine kritik bir aşamada olduklarının altını çizdi. Çavuşoğlu, dün kabulde üçlü yaptıkları ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda aynı samimi ortamda her iki tarafın da düşüncelerini, beklentilerini ve hatta kaygılarını açık şekilde dile getirdiğini ve sadece ikili ilişkiler değil bölgesel konulardaki iş birliği ve yaklaşımları değerlendirdiklerini belirtti. 

Çavuşoğlu, tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendirecekleri mekanizmalar oluşturma kararı aldıklarını belirterek, "Tüm bu konuları uzmanlarımızla somut adımlar atarak, artık vaatler sözler değil, çalışarak aşmak istiyoruz. Eminim ki bu çalışmalar bizim için önemli sonuçlar doğuracaktır. Bu mekanizmalar topu taca atmak değil, tam tersi anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacak. Oyalama yok ve inşallah ilk toplantı da mart ayının ortasından önce gerçekleşecek. Bu konuda da mutabakatımız var." diye konuştu.

Sorular

Amerikalı bir basın mensubunun Türk hükümetinin olağanüstü hali (OHAL) kaldırmakla alakalı hangi aşamada kendisini güvende hissedebileceği sorusuna karşılık, Çavuşoğlu, sorunları sadece Türkiye'den gelen açıklamalara bağlamanın gerçekçi bir yaklaşım olmayacağını anlattı. Türkiye'nin açıklamalarının var olan endişeleri vurgulayan sözlerden ibaret olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, siyasetçiler olarak yeri geldiği zaman Türk milletinin hissiyatlarını açıkça söylemek gerektiğini kaydetti. 

Çavuşoğlu, Türkiye'deki tutuklamaların OHAL ile ilgisi olmadığını ve söz konusu uygulamanın vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlamadığını söyledi. 

Türkiye'nin FETÖ'nün darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını ve OHAL ile bu terör örgütüne karşı hızlı adımlar atmaları gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, Türk halkının da beklentisinin bu yönde olduğunu kaydetti. 

Çavuşoğlu, "Türkiye'deki yargılama süreci, 15 yıldır Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi kriterleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarıyla oluşturduğu içtihatlar ve çıkardığımız demokratik kanunlar çerçevesinde devam ediyor. OHAL içinde bu yargılama sürecini belirleyecek bir kanun kabul edilmemiştir." dedi.

"FETÖ okullarına yönelik FBI tarafından da başlatılan soruşturmalar var"

ABD ile oluşturulacak mekanizmanın ayrıntılarına ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, mekanizmaların amacının bugüne kadar ortada kalan sözlerin tutulması ve artık somut adımların atılmasıyla ilgili olduğunu belirtti. 

Mekanizmada koordinasyonu kendi bakanlıklarının yapacağını söyleyen Çavuşoğlu, istihbarat, Adalet Bakanlığı, FETÖ'nün yolsuzluklarıyla ilgili olarak MASAK gibi kurumların da olacağını söyledi.

Çavuşoğlu, "Son zamanlarda değişik eyaletlerde FETÖ okullarına yönelik FBI tarafından da başlatılan soruşturmalar var. Zaten bu soruşturmalarda FETÖ'nün ABD kanunlarını da nasıl ihlal ettiğini, nasıl yolsuzluk yaptığını, seçim kampanyalarına verilen paraların nerden geldiği açıkça görülecektir. Suriye konusunda askerlerimiz, savunma bakanlıklarımız, istihbaratımız, diğer kurumlarımız olacak. Kimlerin katılacağını da değerlendirdik, o konuda da mutabakat sağladık." değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye ile Rusya arasındaki hava savunma füze sistemi anlaşması

Amerikalı basın mensuplarınca Türkiye ile Rusya arasındaki hava savunma füze sistemi anlaşmasıyla ilgili "Yaptırımlara maruz kalacağı yönünde bir tehditte bulunulması halinde Türkiye'nin kararından vazgeçip geçmeyeceğinin" sorulması üzerine Çavuşoğlu, tehdit ifadesine karşı olduğunu vurguladı. 

Füze alımı meselesini sadece Ankara'da değil daha önce de görüştüklerini dile getiren Çavuşoğlu, ABD'nin kongrede çıkan yasayı kendilerine izah ettiğini ancak konunun diğer boyutunun Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Benim acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacım var. Müttefiklerimizden almak istiyoruz, yok. Basit silahları bile alırken bahanelerle bunları almakta zorluk çektik. Benim acil ihtiyacım var. Bir yerden de karşılamam lazım. Rusya Federasyonu da bize cazip önerilerde bulundu. Biz başka ülkelerle de görüştük. Yani sadece Rusya ile değil.

Diğer taraftan orta vade için ortak üretim ve teknoloji transferi üzerinde duruyoruz ki bu bizim için önemli. Ve en son Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Paris ziyaretinde de ortak üretim konusunda bir ön anlaşma yaptık. Mutabakat zaptı imzaladık. Demek ki bizim müttefiklerle ilgili bir sorunumuz yok. Neden NATO içinde bu ihtiyaçlarımızı karşılamayalım? Ama bu ihtiyaçlar karşılanmazsa biz de elbette başka seçeneklere bakmak durumundaydık aksi takdirde bazı bataryalar sınırımızda çekildi. Şimdi İtalyan ve İspanyolların dışında kalmadı ve ben bu ihtiyacımı karşılamak durumundayım." 

Bakan Çavuşoğlu, bu konuda Rusya ile görüşmeleri tamamladıklarını ve mutabakatı sağladıklarını söyledi. Çavuşoğlu, bu konuyu komisyon içinde de ele alacaklarını ancak herkesin birbirini çok iyi anlaması ve saygı duyması gerektiğini belirtti.

Muhabir: Tuğrul Çam,Ercan Canbolat,Zuhal Demirci,Meltem Bulur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın