Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.80
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

HSYK'da FETÖ temizliği: 2 bin 745 hakim açığa alındı

HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğini düşürdü. HSYK 2. Dairesi ise 2 bin 745 hakimi açığa aldı.

16.07.2016 - Güncelleme : 16.07.2016
HSYK'da FETÖ temizliği: 2 bin 745 hakim açığa alındı

ANKARA

HSYK Genel Kurulunca, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verildi. HSYK 2. Dairesi de 541'i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204'ü ilk derece adli yargıda olmak üzere 2 bin 745 hakimi açığa aldı. 

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından olağanüstü toplanan HSYK 2. Dairesi, FETÖ üyesi hakim ve savcılar hakkındaki müfettiş raporunu görüştü.

HSYK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla yaptığı ihbar üzerine, adli ve idari yargı hakimleri hakkında HSYK müfettişlerinin verdiği tedbir talebini bugün olağanüstü toplantıda ele aldıklarını söyledi. 

Yılmaz, toplantı sonunda, 541'i ilk derece idari yargı, 2 bin 204'ü ilk derece adli yargıda olmak üzere 2 bin 745 hakimin açığa alındığını bildirdi. 

Mehmet Yılmaz, bu kişilerin "Hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, HSYK tarafından geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği" hükmünü içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77. maddesi gereğince görevden uzaklaştırıldığını bildirdi. 

HSYK 2. Dairesi, açığa aldığı bu hakimlerle ilgili dosyayı daha sonra görüşecek.

"Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre bu hakimler meslekten ihraç edilebilecek. 

5 HSYK üyesinin üyeliği düşürüldü 

Yılmaz, darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, FETÖ üyesi 5 HSYK üyesi hakkında gözaltı kararı bulunduğunu söyledi. 

Mehmet Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda, HSYK Genel Kurulu'nun toplanarak, FETÖ mensubu 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesi konusunu görüştüğünü ifade etti. Yılmaz, Genel Kurul kararıyla 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürüldüğünü açıkladı. 

Terör örgütü üyeliğiyle suçlanan hakimler hakkındaki disiplin işlemlerini incelediklerini hatırlatan Yılmaz, Danıştay ve Yargıtay üyeleri hakkındaki soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğünü ifade etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın