İSTANBUL
Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde düzenlediği saldırıyla 1300'den fazla kişinin ölmesine ve binlerce kişinin zehirlenmesine neden olan Esed rejiminin ilk kimyasal silahı 1973 yılında Sovyetler Birliği'nden aldığı, üretime ise 1980'li yılların ortalarında başladığı belirtildi. Suriye yönetiminin şuanda farklı bölgelerde 4 kimyasal silah fabrikası, 2 mühimmat deposu ve 1 laboratuvara sahip olduğu iddia edildi.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), dün son yılların en dramatik katliamını gerçekleştiren Esed rejiminin, kimyasal silah potansiyeliyle ilgili rapor hazırladı. AA'nın elde ettiği rapora göre, ilk kimyasal silahı 1973 yıllında Sovyet Birliği’nden alan Suriye, üretime ise 1980'li yılların ortalarında başladı. Suriye daha sonraki yıllarda da Sovyetler Birliği ve Çekoslovakya’dan savunma amaçlı kimyasal silah satın aldı.
Kimyasal bomba sayısı
Ölümcül hardal ile “İprite” (Sülfür hardal) ve sarin gazları içeren gelişmiş kimyasal silah programına sahip olduğu iddia edilen Suriye rejiminin, çoğu sarin gazıyla doldurulmuş havadan atılan birkaç bin bomba ile 50 - 100 adet arası kısa ve uzun menzilli balistik füze başlığı ve top mermilerine sahip olduğu iddia edildi.
Büyük bir gizlilik içerisinde korunan silahların başkent Şam’ın kuzey doğusu ile Humus’un kuzeyinde bulunan 2 mühimmat deposunda saklandığı belirtiliyor. Suriye'nin ayrıca, Halep iline bağlı Es-Sefir ilçesinde, Humus Organize Sanayi Bölgesinin yakınları ve Hama’nın güneyi ve Lazkiye’nin batısında olmak üzere sinir ile sarin ve tabun gazı imal edildiği tahmin edilen 4 fabrikaya sahip olduğu öne sürüldü.
Tüm fabrikaları, içinde gelişmiş bir laboratuvarın da bulunduğu Savunma Bakanlığı'na ait Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi denetliyor. Şam'ın Adra bölgesinde bulunan merkezde, farklı ülkelerden de çok sayıda uzman çalışıyor.
Aynı raporda, Suriye'nin kimyasal ve biyolojik silah üretimiyle ilgili teknikleri, Hollanda, İsviçre ve Fransalı aracılardan temin ettiği iddia edildi.
Kimyasal savaş uzmanı anlatıyor
"Kimyasal ve biyolojik savaş" uzmanı olan ve Esed ordusundan ayrılan Yüzbaşı Abdusselam Abdurrezzak, Suriye’deki tek laboratuarun Şam'ın banliyölerinden Adra bölgesinde bulunduğunu söyledi.
AA muhabirine konuşan yüzbaşı Abdurrezzak, en büyük muhimmat deposunun Kalemun dağlarında bulunduğunu, burasını 417. ve 418. askeri alayların denetlediğini belirterek, kimyasal silahların kontrolü ve güvenliğinin hava kuvvetleri istihbaratında olduğunu ifade etti.
Esed rejiminin miktarı bilinmeyen oranlarda kimyasal silahların saklandığı büyük depolara sahip olduğunu dile getiren yüzbaşı Abdurrezzak, “Bu depolardaki kimyasal silahlar içinde felç edici, ölümcül, vücutta kabarcıklara neden olan, nefessiz bırakan malzemeler bulunuyor. Rejim her defasında, kullandığı kimyasal silah oranını artırıyor” dedi.
Abdurrezzak, rejimin dün Şam’ın Doğu Guta bölgesindeki katliamda çok fazla kimyasal silah kullanıldığını da ifade etti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.