Dolar
34.49
Euro
36.24
Altın
2,670.50
ETH/USDT
3,359.70
BTC/USDT
98,342.00
BIST 100
9,367.77
Ekonomi, arşiv, arşiv

Twitter olumlu bir adım atmadı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Twitter'ın Türkiye'de ofis açma konusunda olumlu bir adım atmadığını söyledi.

23.12.2014 - Güncelleme : 23.12.2014
Twitter olumlu bir adım atmadı

ANKARA - Tamer Toğanaş / Arife Yıldız Ünal

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet ortamında erişim engelleme ya da içerik çıkarma gibi konularda mahkeme kararlarını uygulamayan şirketlere para cezası getireceklerini, bununla ilgili bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Bakan Elvan,  AA Editör Masası'nda yaptığı açıklamada, sosyal medyayı çok önemsediklerini dile getirdi. Özellikle hem mobil telefon altyapısını hem de sabit telefon ve internet altyapısını güçlendirmeye yönelik atılan adımların sosyal medyanın da çok yaygın kullanılmasını vesile olduğunu ifade eden Elvan, sosyal medyanın yaygın bir şekilde kullanılmasında herhangi  kısıtlamaya gidilmesi, engelleme yapılmasına karşı olduklarını söyledi.

Buna karşılık sosyal medyanın da kendi içinde bazı ahlaki değerlerinin olması gerektiğini düşündüklerini belirten Elvan, bu noktada  çok ciddi zafiyetlerin yaşandığına dikkati çekti. Bakan Elvan, özellikle Twitter, Facebook gibi sosyal medya şirketlerinin önümüzdeki günlerde gerekli tedbirleri almadıkları takdirde toplum nezdinde kredibilitelerinin azalacağını, uluslararası arenada sosyal medyaya yönelik olumsuz bir bakış açısının ortaya çıkabileceğini düşündüğünü kaydetti.

Sosyal medyada yer alan hesapların yarıya yakınının sahte olduğunu belirten Elvan, şöyle konuştu:

"Sahte hesapların yanı sıra insanları yanlış bilgiye yönlendirme doğrultusunda çok ciddi çalışmaların olduğunu görüyoruz. Örneğin 18 yaşındaki  genç bir çocuğa 'sen sahte hesaplardan benim adıma 25 bin tweet at, benim twitter hesaplarımdaki  görünürlülüğümü yükselt veya rakibi aşağıya çek' diyebiliyorlar. Düşünün 25 bin tweet'i 250 lira karşılığı atıyor. 750 lira veriyorsunuz bir gecede 75 bin tweet atıyor. Sizin adınıza birilerini yerme, birilerini  göklere çıkarma pahasına tweet atabiliyorlar. Bu da kamuoyunda insanların yanlış yönlendirmesine, yanlış bilgilendirmesine yol açıyor. Bunlar gerçekten çok büyük problemler.

Bildiğim kadarıyla hem Twitter hem Facebook hem diğer sosyal medya şirketleri bu konuda çalışma yürütüyor özellikle içerik çıkarılmasına yönelik. Sözkonusu şirketlerin kredibilitelerini korumak, güvenirliliklerini sağlamak açısından mutlaka bu çalışmaları yapıp, sahte hesapları ortadan kaldırmaları gerekir diye düşünüyorum."

Twitter'ın ofis açması 

Twitter ile başta yaşanan sorunların ardından yapılan görüşmelerde sıkıntıları aktardıklarını ve Twitter'ın da olumlu bakış açısı sergilediğini anlatan Elvan, "Başlangıçta hiçbir mahkeme kararını dikkate almayan Twitter'ın bugün mahkeme kararlarını dikkate aldığını görüyoruz. Ancak ofis açma konusunda olumlu bir adım atmadılar. Bu konuda bir çalışma yapacaklarını arkadaşlarımıza ifade ettiler, ancak şu ana kadar olumlu bir adım söz konusu değil" diye konuştu.

Bakan Elvan, şu ana kadar Türkiye'nin mahkeme kararları ve TİB veya BTK'ya gelen şikayetler doğrultusunda Twitter'a 338 erişim engelleme talebinin iletildiğini belirterek, Twitter'ın bunların 255'i'ni engellediğini, 83'üne ise işlem yapmadığını bildirdi. 6-7-8 Ekim tarihlerinde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terör faaliyetleri ve kışkırtmalar sonucunda meydana gelen olaylarda, özellikle gençleri silahlı mücadeleye davet eden tweetler atıldığını anımsatan Elvan, bu çerçevede Türkiye'nin talebi doğrultusunda 84 hesabın askıya alındığını kaydetti. 

Mahkeme kararını uygulamayan şirkete para cezası 

Bakan Elvan, internet ortamına ilişkin herhangi bir mahkeme kararını uygulamayan şirketlere para cezası getiren düzenleme yapacaklarını bildirdi. Türk mahkemelerinin aldığı kararları ister yerli, ister yabancı olsun bütün firmaların uyması gerektiğini belirten Elvan, "Diyelim ki bir mahkeme kararı var, erişimin engellenmesi isteniyor. Erişim, ilgili şirket tarafından engellenmemişse veya içerik çıkarılmamışsa bu cezayla karşı karşıya kalacaklar. Dolayısıyla mahkeme kararlarımızın bizatihi uygulanmasını teşvik edici bir unsur olarak ortaya çıkacak" dedi.

Twitter'ın özellikle  son aylarda mahkeme kararları dışında uyar-kaldır mekanizmasıyla da bazı içerikleri engelleyici tedbirler aldığını ifade eden Elvan, 6-7-8 Ekim tarihlerindeki içeriklerin böyle kaldırıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın