ANKARA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı'nın yapıldığı Marriott Otel'de gazetecilerin güdeme ilişkin sorularını cevapladı.
Fransa'da haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin terörün her türlüsüne karşı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz, hangi dilden, hangi ırktan, hangi bölgeden gelirse gelsin, sebebi ve amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız ve terörle mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Çavuşoğlu, dünyanın en büyük eksiklerinden birinin terörle mücadele olduğunu vurguladı.
IŞİD'le mücadelede kapsamlı strateji eksikliğinden dolayı sonuç alınamadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Avrupa'yı özellikle tehdit eden, Avrupa'da halkları ve değerleri tehdit eden başka bir unsur ise yıllardır vurgulamaya çalıştığımız, altığı çizdiğimiz, her platformda hatırlatmaya çalıştığımız, Avrupa'da birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve islamofobidir" ifadesini kullandı.
Bu akımlarla terörün birbirini doğrudan etkilediğine işaret eden Çavuşoğlu, inanç özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.
Ekonomik krizlerin ayrımcılığı, yabancı düşmanlığını ve islamofobiyi tetiklediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "IŞİD'e, DAEŞ'e katılanlara soruluyor, 'neden oralara gidiyorlar' diye. Burada gördükleri ayrımcılığı sebep gösterenlerin sayısı birinci sırada. Görüyoruz ki maalesef bunlar hep birbirini tetikliyor" diye konuştu.
Çavuşoğlu, saldırıyla ilgili olarak Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un şu an bir toplantıda olduğunu ve daha sonra konuyla ilgili kendisini arayacağını söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, Hamas lideri Halid Meşal'ın Türkiye'ye gelmesiyle ilgili bir soru üzerine, başlangıçta Türkiye'nin Hamas'la temaslarını eleştirenlerin bulunduğunu, bunların daha sonra hem ulusal birlik koalisyonu hem de Hamas'sız kalıcı barışın sağlanamayacağını anladığını ve Hamas'la ilişkileri takdirle karşıladıklarını ifade etti. Hamas'a seçimi kazandıklarını ve silah bırakmaları gerektiğini telkin ettiklerini belirten Çavuşoğlu şöyle devam etti:
"Hamas'ın da o günden bugüne katettiği mesafe belli. Hamas'ın yöneticileri de zaten Türkiye'ye geliyor gidiyorlar. Dün basında çıkan haberleri de Hamas'ın kendisi zaten yalanladı. Diğer taraftan hangi ülkeden olursa olsun herhangi hukuki bir engel olmadığı sürece -işte terör örgütü üyesi olabilir, başka bir sebep olabilir- insanlar bizim mevzuatlarımıza ve ülkeleriyle yaptığımız anlaşmalara göre, kanunlar, kurallar çerçevesinde gelip gidebilirler ama bizim kanunlarımız ve kurallarımız çerçevesinde olur."
Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ile görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile telefon görüşmesi yaptı.
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Bakan Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'u arayarak haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 12 kişi için başsağlığı diledi.
Saldırıyı kınayan Çavuşoğlu, "Biz de herkes gibi şok olduk. Kalbi başsağlığı diliyoruz" diye konuştu.
Fabius da "Bizi siz çok iyi anlarsınız, siz de terörden çok çekmiş, çok kayıp vermiş bir ülkesiniz" dedi.
Dışişleri Bakanlığı saldırıyı şiddetle kınadı
Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınadı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Paris’te 'Charlie Hebdo' adlı mizah dergisine karşı gerçekleştirilen ve masum 12 kişinin ölümü ve 20 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada söz konusu saldırının günümüzdeki şiddeti, görüş ve anlayışlarını korumak veya yaymak için bir araç olarak kullanmayı benimsemiş olanların vahşet vasfını bir defa daha gösterdiği belirtildi.
"Bu saldırı, her şeyden önce, insanlığa ve evrensel değerlerine karşı bir tecavüzdür" denilen açıklamada, saldırıyı yapanların ait olduklarını iddia ettikleri medeniyete büyük bir ihanette bulundukları ifade edildi ve "Bu alçakça saldırının İslamafobik, ırkçı ve yabancı düşmanı çevrelere alan açmaktan başka bir amaca hizmet etmeyeceği açıktır" değerlendirmesi yapıldı.
Ayrıca açıklamada, "Terörün dini, milliyeti, temsil ettiği herhangi bir değer yoktur. Terörizm insanlığa karşı suçtur ve hiç bir gerekçeyle mazur görülemez" ifadesi kullanılarak, şunlar kaydedildi:
"Şiddet kültürünün daha da yaygınlaşmasını, derinleşmesini önlemek, bu tehdidin gündemden düşmesini tüm yönleriyle en ciddi şekilde düşünmek ve gerekli tedbirleri belirleyip almak, tüm insanlık aleminin vazifesidir. Bunda gecikilmemelidir. Aksi takdirde günümüzde gittikçe genişleyen çatışma kültürünün tedavisini oluşturan evrensel hoşgörü anlayışı daha da aşınacaktır. Paris’teki menfur saldırıyı gerçekleştirenlerin hedeflerinden birinin de bu olduğuna şüphe yoktur."
Bakanlık, bu zor günde Fransız milleti ile dayanışma içinde olduğunu belirterek, hayatını kaybedenlere başsağlığı, yakınlarına sabır, yaralılara da acil şifalar dilekleri iletti.
Muhabir: Sinan Polat, Ahmet Esad Şani