Sağlık, arşiv

Türkiye'deki grip vakaları AB ve ABD'den az

Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, Türkiye'de grip vakalarının ABD ve Avrupa'dan çok daha düşük oranlarda seyrettiğini belirtti.

26.02.2015 - Güncelleme : 26.02.2015
Türkiye'deki grip vakaları AB ve ABD'den az

ANKARA - Selma Bıyıklı Adabaş

Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, Türkiye'de grip vakaları açısından önceki yıllara göre farklılık bulunmadığını belirterek, "Yeni bir şey yok. Türkiye için ciddi bir sorun söz konusu değil. Hatta ABD ve Avrupa'dan çok daha düşük oranlarda seyrediyor salgın. Bir artış var ama mevsim normallerindeyiz" dedi. 

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bakır, grip vakalarının görüşüldüğü bilim kurulu toplantısı sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Bugün basına yansıyan Avrupa'daki grip salgını haberlerini görünce çok şaşırdığını, çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı olduğu için bu yaştaki hasta grubuyla yakından ilgilendiğini ifade eden Bakır, "Böyle bir artış, ciddi bir salgın görmüyoruz. Geçen senelere göre çok ciddi bir şey yok" dedi.

Bilim Kurulunda son durumu ele aldıklarını ve ülkedeki verileri değerlendirdiklerini bildiren Bakır, "ABD, Avrupa ve diğer ülkelerin verileriyle karşılaştırdık. Aslında gerek türler açısından, gerekse sıklık açısından, geçen senelere göre çok büyük farklar yok" diye konuştu.

ABD ve Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de bu yıl kışın çok sert geçmesine bağlı 65 yaş üstü ölümlerde bir miktar artış olduğunu, bunların gripten kaynaklanabileceği kuşkusu doğduğunu dile getiren Bakır, ABD ve Avrupa'da ciddi bir panik olmadığını, Türkiye'deki paniğin sebebini anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Prof. Dr. Bakır, Türkiye verilerine bakıldığında ölümlerde ciddi artış sinyali olmadığını vurgulayarak, hastane yatışlarında kışın hep artışlar olduğunu, ancak gribin tek başına bu tür salgınlardan sorumlu olmadığını, başka virüslere bağlı salgınlar da olabileceğini belirtti.

Solunum yolu hastalığıyla sağlık kurumlarına başvuranlardan alınan örneklerin sadece üçte birinde bir çeşit virüs tespit edildiğini, bunların da sadece üçte birinde grip virüsü saptandığını anlatan Bakır, bu grip virüslerinin her yıl tip değiştirerek toplumda salgınlar yaptığını ama ülkedeki rakamların Avrupa'nın ABD'nin üzerinde değil çok altında olduğunu vurguladı.

Korkulacak bir şey yok

"Bu ülkelerden Türkiye'ye virüs geçişi olması riski bulunup bulunmadığı" sorulan Bakır, bu ülkelerdeki virüslerin alt tiplerinin kompozisyonuyla Türkiye'dekilerin birebir örtüşmediğini ama virüs geçişlerinin her zaman mümkün olduğunu söyledi.  

Prof. Dr. Bakır, "Şu anda Türkiye'de mevsimsel artışın ötesinde bir artış görülmüyor. Gelse de gelecek şeyleri biliyoruz. Öyle korkunç bir şey yok" ifadesini kullandı.

Grip virüsünün farklı tiplerden oluştuğunu, dünyada salgın yapması muhtemel virüsler tespit edilerek buna göre aşı üretildiğini, ancak her yıl bu öngörünün tutmadığını belirten Bakır, bu yıl Avrupa ve ABD'de de benzer bir durum yaşandığını, bu durumun aşının koruyuculuğunun düşük olduğu, 65 yaş üstü ölümlerin bundan kaynaklanabileceği kuşkusu yarattığını bildirdi.

Takibe devam

Bilim Kurulunda alınan kararlar da sorulan Bakır, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda vakalardan örneklerin alınmaya devam edileceğini ifade ederek, "Yeni bir şey yok. Türkiye için ciddi bir sorun söz konusu değil. Hatta ABD ve Avrupa'dan çok daha düşük oranlarda seyrediyor salgın. Bir artış var ama mevsim normallerindeyiz" diye konuştu.

"Havalar ısındığı için hala bir endişeli durumun söz konusu olup olmadığı" sorulan Bakır, korkulacak, panik yapılacak bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Soru üzerine, gribe karşı kişisel koruyucu önlemlerin alınmasını öneren Bakır, hastalananların istirahat etmesinin yerinde olacağını, diğer kişilerle yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirtti. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın