Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,207.68
ETH/USDT
3,577.10
BTC/USDT
70,803.00
BIST 100
9,046.61
Kültür

Binbir Kilise 19. yüzyıldaki depremle yıkılmış

Karaman'da erken Hristiyanlık dönemi yapılarının bulunduğu, Binbir Kilise olarak adlandırılan tarihi merkezdeki kilise, manastır ve mezarların 19. yüzyıl başında yaşanan depremle yıkıldığı belirtildi.

28.03.2016 - Güncelleme : 29.03.2016
Binbir Kilise 19. yüzyıldaki depremle yıkılmış Fotoğraf:AA/ Orhan Akkanat

KONYA - ABDULLAH DOĞAN

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Erken Hristiyan Ve Bizans Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. İlker Mete Mimiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadağ'ın yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

Sönmüş volkanik dağ olan Karadağ'ın ören yerlerindeki dini ve askeri yapıların Anadolu kültürü bakımından son derece önemli olduğuna vurgu yapan Mimiroğlu, Binbir Kilise adıyla bilinen yapıların bulunduğu bölgenin turizme kazandırılması için Karaman Müzesi yetkililerince kazı çalışması başlatıldığını anımsattı.

''Binbir kilise hakkında her gün yeni bilgiye ulaşılıyor''

Dönemin piskoposluk merkezi olan Binbir Kilise yapılarının günümüzde yıkıntı halinde olduğunu vurgulayan Mimiroğlu,"Binbir Kilise hakkında her geçen gün yeni bilgilere ulaşılmaktadır. En eski bilgiler 19. yüzyıl ortasında Laborde'nin çizdiği gravürleriydi. Bunlarda birçok yapının sağlam olduğu görülüyor. Bilim insanlarınca, neden bu kadar tahribat olduğu yönünde tartışmalar yürütülüyordu. Binbir Kilise'nin 1880'de çekilmiş fotoğrafları elimize geçti. İngiltere'deki bu fotoğraflara göre yapılar, sağlam. Fakat 1905 tarihli fotoğraflarda birçok yapının yıkılmış olduğu belirleniyor'' diye konuştu.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.