Dolar
32.33
Euro
34.89
Altın
2,207.98
ETH/USDT
3,567.00
BTC/USDT
70,500.00
BIST 100
9,052.64
Kültür

Halıcılığın tarihi müzede anlatılıyor

Nevşehir’in el sanatlarıyla ünlü Avanos ilçesinde yaklaşık bir ay önce açılan "Halı Müzesi"nde halının binlerce yıllık öyküsü ve geçirdiği evreler canlı ve cansız mankenler aracılığıyla aktarılıyor.

30.04.2016 - Güncelleme : 30.04.2016
Halıcılığın tarihi müzede anlatılıyor

NEVŞEHİR - BEHÇET ALKAN 

Müze oluşturulmasıyla ilgili yapılan çalışmaların fikir önderi Tufan Mani, AA muhabirine, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde geçmişte dokunan halıların yanı sıra dokumacılıkta kullanılan aletlerin de müzede sergilenmeye başlandığını söyledi.

Halıcılığın tarihinin 2 bin yıl öncesine kadar bilindiğini ifade eden Mani, kış aylarında soğuktan korunmak amacıyla Yörük çadırlarının etrafını kapatmak için keçi yününde dokunan halıların ilk çalışmalar olarak kabul edildiğini aktardı.

Kapadokya bölgesine gelen turistler için yaklaşık 25 yıldır el dokuması halıların satışa sunulduğunu belirten Mani, "Kapadokya bölgesini gezmek için gelen halı meraklılarına, halının geçmişini sözle anlatmaktan zorlanıyorduk, objelerin somut olarak sunulduğu müze sayesinde bunu kolaylaştırmış olduk." dedi.

Mani, müzenin girişinde dokuma öncesi iplere renk verilmesinin anlatıldığını, orta kısımda dokuma yapan kadınların izlenebildiğini ayrıca halıcılıkta geçmişten günümüze kullanılan aletlerin sergilendiğini, çıkış bölümünde ise nadir bulunan halıların görülebildiğini ifade etti. 

Müzenin sorumlularından Necmi Kurtulmuş ise nadir bulunan halılar nedeniyle müzenin meraklılar tarafından ilgi gördüğünü, sergilenen halıların en önemli özelliklerinin geçmişte kullanıldıkları halde hiçbir onarım ve restorasyon gerektirmeyecek sağlamlıkta olduklarını söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın