Dolar
35.23
Euro
36.75
Altın
2,622.57
ETH/USDT
3,347.90
BTC/USDT
96,944.00
BIST 100
9,724.50
Kültür

Sandıktan asırlık besteler çıktı

Ahmed Adnan Saygun ve Ferit Hilmi Atrek gibi Türk müziğinin önemli isimlerinin hocası İsmail Zühtü'nün bir asır boyunca sandıkta kalan besteleri gün yüzüne çıktı.

25.02.2016 - Güncelleme : 25.02.2016
Sandıktan asırlık besteler çıktı Ahmed Adnan Saygun ve Ferit Hilmi Atrek gibi Türk müziğinin önemli isimlerinin hocası İsmail Zühtü'nün bir asır boyunca sandıkta kalan besteleri gün yüzüne çıktı. ( Yaşar Ürük - Anadolu Ajansı )

İZMİR - EFSUN YILMAZ

Ahmed Adnan Saygun ve Ferit Hilmi Atrek gibi Türk müziğinin önemli isimlerinin hocası İsmail Zühtü'nün bir asır boyunca sandıkta kalan besteleri gün yüzüne çıktı.

İzmir hakkında araştırmaları bulunan sanatçı-yazar Yaşar Ürük, AA muhabirine, 1877-1924'te yaşayan, Türk müzik tarihinde önemli iz bırakan, "Selanik Marşı" gibi çalışmaları onlarca yıldır seslendirilen İsmail Zühtü'nün kayıp eserlerinin peşine 40 yıl önce düştüğünü söyledi.

Bazı eserleri yurt dışında basılan İsmail Zühtü'nün, Türk müziğinin önemli isimlerinden Ahmed Adnan Saygun'un hocası olduğuna işaret eden Ürük, kayıp eserlerin bir bölümünü, sanatçının diğer öğrencisi Hilmi Ferit Atrek'ten ölümünden önce aldığını anlattı.

Eserlerin bir bölümünü de İsmail Zühtü'nün hocalık yaptığı Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesinin arşivi yanmadan önce edindiğini belirten Ürük, yine de parçaların eksik kaldığını ifade etti.

"Hocaların hocası"nın yaklaşık 100-120 yıl önce yazdığı eserleri ailesinin bir sandıkta sakladığını öğrendiğini bildiren Ürük, İsmail Zühtü'nün Almanya'da yaşayan torunu Seyide Kayserili'nin yakınlarının kendisini arayarak "kayıp hazineyi" gösterdiğini dile getirdi.

Milli Kütüphane'ye bağışlanması gündemde

Çok iyi çocuk şarkıları ve koro parçalarının yer aldığı bu eserlerin, Türk müzik tarihi açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ürük, bestecinin kayıp eserlerinin hikayesini şöyle anlattı:

"Vefatından sonra bazı aile bireyleri, İsmail Zühtü'nün bütün notalarının içinde bulunduğu sandığı alıp evine götürmüş. Müzik dünyamız da bestecinin eserlerinden mahrum kalmış. Çok önemli eserleri var, müzik dokusu ve orkestrasyonu çok sağlam eserler. Önceki yıl Almanya'dan bir hanımefendi beni buldu. İsmail Zühtü'nün torununun kızı olduğunu anlattı. Eserleri sakladığını da söyledi. Önce bir sandıkta, daha sonra valizde saklamışlar. Bu eserleri ben de görebildim. Çoğu piyano parçası. Yüzlerce nota orada bekliyordu. Çok mutlu oldum, notaları almamı istediler ancak sonra eserlerin Milli Kütüphane'ye bağışlanması konusunda görüş birliğine vardık."

Notaların gelecek aylarda kütüphaneye bağışlanacağını kaydeden Ürük, önce tasnifleme çalışması ile kayıt sistemine aktarım yapılması ve bunların müzik eğitimi verilen kurumlarla paylaşılması gerektiğini ifade etti.

Torun Kayserili: Büyük gurur yaşıyorum

İsmail Zühtü'nün hayatının anlatıldığı ve gün yüzüne çıkan bir eserin seslendirildiği toplantıya katılmak üzere Almanya'dan İzmir'e gelen Seyide Kayserili de büyük gurur yaşadığını söyledi.

Yıllarca koruduğu eserler için en iyi yerin Milli Kütüphane olduğuna karar verdiğini belirten Kayserili, İsmail Zühtü'nün notalarının artık güvende bulunacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.