Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.20
BTC/USDT
70,335.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

TVNet 15 Temmuz'u belgesellerle anlatacak

TV Net, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini şehitlerin ve gazilerin hayat hikayeleri ile TBMM'nin bombalanmasını ele alan belgesellerle anlatacak.

13.08.2016 - Güncelleme : 13.08.2016
TVNet 15 Temmuz'u belgesellerle anlatacak

İSTANBUL - SALİHA ÖZDEMİR

Belgesel çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan TVNet Yayın ve Program Direktörü İsmail Halis, ilk olarak 15 Temmuz'da Çengelköy'de şehit olan Yeni Şafak gazetesi foto muhabiri Mustafa Cambaz'ı anlatan "Cennet Vatanın Fotoğrafçısı" belgeselini izleyiciyle buluşturduklarını söyledi.

Halis, belgeselde şehit Cambaz'ın yakın dostlarının yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Belgesele özellikle 'Cennet vatan' dedik çünkü Mustafa Cambaz, cennet vatanın fotoğrafçısıydı. 15 Temmuz'un en ayrıcalıklı karelerinden birisi, Türkiye'nin hatta dünyanın birçok camisinin minarelerinden selalar okunmasıydı. Mustafa Cambaz muhtemelen o selaların okunduğu bütün minarelerin fotoğrafını çeken adamdı, 'Türkiye'nin Ulu Camileri' isimli bir kitabı oldu. Mustafa ağabey, o kitap için şehirden şehre gittiğini söylemişti. O gece bir ağıtmış gibi okunan tüm selaların artık başka bir makamı var, '15 Temmuz makamı' var ve Mustafa ağabey o makamda selaların okunduğu Anadolu'da, Muş'ta, Bitlis'te, her neredeyse muhtemelen bütün o minareleri fotoğraflayan adamdı."

Şehit Cambaz'ın Türkiye Cumhuriyeti kimliği bulunmadığına dikkati çeken Halis, "O kimliksizdi, hepimizin cebinde bulunan kimlik kartına sahip değildi fakat asli vatana gitti, o cennet vatanın fotoğrafçısı Mustafa Cambaz'ın belgeselini yaptık elhamdülillah." diye konuştu.

Halis, belgeseli izlemek isteyenlerin TVNet'in sosyal medya hesaplarından ve youtube'tan ulaşabileceğini kaydetti.

"Aziz milleti anlata anlata bitiremeyeceğiz"

Tüm şehitler için "İstiklal Şehitleri" verdikleri mini belgeseller de yaptıklarını ifade eden Halis, şunları aktardı:

"Mini belgesellerle tüm şehitlerimizi anlattık ve andık. Bunları 24 saat boyunca yayın akışımızın farklı dilimlerine serpiştirdik. TVNet ekranını açtığınızda her an 240 istiklal şehidimizin birinin bir hayat hikayesiyle, onların yüzleriyle karşılaşıyorsunuz. Asil milletimizin kahramanlığı üzerine haftalardan bu yana bu aziz milleti anlatıyoruz ve anlata anlata bitiremeyeceğiz. Çünkü rahmetli şair İlhami Çiçek'in bir dizesi var, 'Hüznün mesnevisi yazılmadı' der. Bu hüznü, destanı, yazıyoruz anlatıyoruz, filme çekiyor, belgesel yapıyoruz ama hala anlatılmayan çok şey kalacak çünkü bedel var, şehitlik, vatan, çok şey var."

Halis, "Direnişten Dirilişe 15 Temmuz" adını taşıyan ikinci bir belgeseli de tamamladıkları bilgisini vererek, "35 kadar 15 Temmuz gazisiyle, gerçekten çok özel ve özgün çekimler yapıldı. Bu pazartesi inşallah yayında olacak saat 22.00'de. Uzun bir belgesel, 2 bölüm halinde yayınlayacağız." dedi.

"15 Temmuz'un siyasal haritasını çıkaracağız"

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'yle ilgili bir belgesel çalışması daha yaptıklarını aktaran Halis, şunları söyledi:

"Bu belgeselimiz, 'Büyük Millete, Büyük Meclise Saldırı, 15 Temmuz' adını taşıyacak. Bu tek bölümlük belgeselde, daha ziyade 15 Temmuz'un siyasal haritasını çıkarmaya çalışacağız. Burada da başta eski Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül olmak üzere, CHP'li, MHP'li, AK Partili farklı kimliklere sahip siyasiler, yorumcular, analistler olacak. Bu basit bir şey değil, hepimiz söylüyoruz ama bir kez daha bir kez daha birbirimize hatırlatmalıyız, Türkiye'nin hiçbir döneminde olmayan bir şey oldu, TBMM bombalandı. Bunu anlatmaya ve anlamaya çalışacağız."

Halis, belgeselin yayım tarihinin henüz belli olmadığını, önümüzdeki haftalarda izleyiciyle buluşacağını belirtti.

"Milletimiz medyayı, siyasetçiyi dizayn etti"

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası medyaya düşen role değinen Halis, şu değerlendirmeyi yaptı:

"15 Temmuz'dan bu tarafa aziz milletimiz tabiri caizse, medyayı, siyasetçiyi 'dizayn etti.' Başta siyaset kurumu olmak üzere, medya, bürokrasi artık her birimiz bu ülke insanını hak etme çabasıyla işler yapmalıyız. Bu laf olsun için söylenen bir retorik olmamalı. Sokaktaki insanlar, farklı farklı kıyafet, inanç ve düşüncelerdeki insanlar 15 Temmuz gecesi tankların, paletlerin, bombaların altına elinde hiçbir şey olmadan çıkan bu aziz milleti hak etmeye çalışmak bence bu coğrafyada bulunuşumuzun anlamlarından birisi olmalı diye düşünüyorum." 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın