Üç asırlık tesis 'zeytinyağı müzesi'ne dönüştürülüyor
Hatay'ın Altınözü ilçesinde yaklaşık 300 yıl önce kurulan ve geleneksel yöntemlerle zeytinyağı üretilen tesis, restorasyon çalışmasıyla birlikte zeytinyağı müzesi haline getiriliyor.
Hatay
HATAY - İSMİHAN ÖZGÜVEN
Hatay'ın Altınözü ilçesinde bir zamanlar zeytinyağı tesisi olarak kullanılan, ancak teknolojinin gelişmesi sonucu atıl durumda kalan yaklaşık 300 yıllık tesis, restore edilerek "zeytinyağı müzesi" haline getiriliyor.
Eskiden köy olan ve günümüzde mahalle statüsüne kavuşan Tokaçlı'da yer alan, taş yapıdan oluşan, içerisinde zeytinyağı saklama depoları bulunan, atla zeytin kırımından, kuyularda zeytinyağının tutulmasına kadar tamamen geleneksel üretimin yer aldığı tesis, yapılan restorasyonla adeta yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.
Tokaçlı muhtarı İbrahim Çilingir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinciliğin köylerinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu, bir zamanlar hemen her evin önünde atla zeytin kırılan taşların bulunduğunu söyledi.
Köylerinde bir zamanlar aktif olarak kullanılan, insanların zeytinyağı çıkardığı bir tesisin yer aldığını anlatan Çilingir, ancak buranın zaman içerisinde teknolojik gelişmelerle atıl duruma geldiğini ve kullanılmadığını kaydetti.
Binanın bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya başladığına işaret eden İbrahim Çilingir, 3 yıl önce bir vakfın desteğiyle kolları sıvayarak tesiste restorasyon çalışmasına başladıklarını belirtti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.