
ATİNA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın Türkiye ziyareti öncesinde Yunan devlet televizyonu ERT'ye açıklamalarda bulundu.
10 yıllık başbakanlığı süresince Yunanistan'da iş başına gelmiş olan tüm liderlerle iyi ilişkiler içerisinde olmaya gayret gösterdiğini ifade eden Erdoğan, bundan sonraki sürece de art niyetle bakmadıklarını, çünkü iki ülke arasındaki komşuluk ruhunun cereyan ediyor olmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Başbakan Erdoğan, iki ülke ilişkilerinde yanlışlar ve yanlış anlaşılmalar bulunduğunu ancak bunların karşılıklı olarak düzeltilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Bu yanlışları karşılıklı olarak düzeltmek durumundayız. Birlikte atacağımız ortak adımlarla, bence bu yanlış anlaşılmaları, ya da dezenformasyonları biz enformasyona çevirebiliriz. Bunda da geç kalmamalıyız. Çünkü buna ihtiyacımız var. Artık şu 21. asrın, bir barış asrı olması yolunda adımlar atmalıyız. Bunu başarabilirsek, inanıyorum ki, aramızdaki askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel tüm bağlar çok daha farklı bir yere doğru akıp gidecektir.''
Başarmamız lazım
Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin ön kabuller ve dedikodulardan arındırılarak, gerçek temel taşlar üzerinde inşa edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
İlişkilerin basit şeyler üzerine odaklandırılmasının, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğine zorluklar getireceğini belirten Erdoğan, ''Ama bunları bir kenara koyar da, bu temel taşlar üzerine dostluğumuzu inşa edersek o zaman zaten ilgililer ve yetkililer kafasını takmaz ve yoluna devam eder. Bunu başarmamız lazım'' ifadelerini kullandı.
-Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından tarihi bir dönem-
Türkiye ile Yunanistan arasında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin (YDSİK) bu amaçla atılan tarihi bir adım olduğunu belirten Erdoğan, bunu, Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından tarihi bir dönem olarak düşündüğünü ifade etti.
Erdoğan, şöyle konuştu:
''Yüksek Düzeyli Stratejik İş Konseyi, bu işbirliği noktasında attığımız bir adımdır. Ve bu adımı biz değerli dostum Yorgo (Papandreu) ile attık. Atina'da bu konuda yaptığımız toplantı çok güçlü bir toplantıydı. Şimdi onun devamını yapıyoruz. Biz buna stratejik işbirliği derken, olaya çok farklı bir boyut kazandırmak istiyoruz. Yani bundan sonra, böyle dedikodular üzerine kurulmuş bir siyaset Türkiye ile Yunanistan arasında olmasın. Öyle, sen dedin, ben dedim, olmasın. Böyle şeyleri öyle temeller üzerine inşa edelim ki, rahat olalım.''