Dolar
32.95
Euro
35.80
Altın
2,387.18
ETH/USDT
3,322.50
BTC/USDT
69,290.00
BIST 100
10,891.42
Politika, arşiv

Zapturaptla parti yönetilmez

CHP Genel Başkan adayı İnce, partiliye sopa göstermenin 'seni disipline veririm' demenin disiplin olmadığını belirterek, "Bunun adı zapturaptır. Zapturaptla parti yönetilmez" dedi.

05.09.2014 - Güncelleme : 05.09.2014
Zapturaptla parti yönetilmez

ANKARA

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda 177 delegenin imzasıyla Genel Başkanlığa aday olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Ben genel başkan olduğumda CHP'nin genel merkezinin ışıkları sabaha kadar yanacak, onun için buradayım. Seçim akşamları, genel merkezin önünü cenaze evi değil, bayram yerine döndürmek için bu kürsüdeyim" diye konuştu.

Muharrem İnce, konuşmasına Hasan Hüseyin Korkmazgil'in "Acıyı Bal Eyledik" şiirinin bir bölümünü okuyarak başladı.

Umudun bir iddia olduğunu dile getiren İnce, "Umut bir başlangıçtır, umut inanmaktır, umut inandırmaktır; yaşama şekil vermektir, yaşama biçim vermektir, umut geleceğe hazırlanmaktır" dedi. 

Umudun olduğu yerde "imkansız" diye bir şey olamayacağını da vurgulayan İnce, "Yüreklerinde CHP sevgisi olanlar için bahane ve engel yoktur" değerlendirmesini yaptı.

Bütün düğümleri çözmek ve acıları dindirmek için yola çıktıklarını ifade eden İnce, şöyle devam etti:

"Yoksulluğu kader olmaktan çıkarmaya varız. Benim iddiam, ben genel başkan olduğumda CHP'nin genel merkezinin ışıkları sabaha kadar yanacak, onun için buradayım. Seçim akşamları, genel merkezin önünü cenaze evi değil, bayram yerine döndürmek için bu kürsüdeyim. 15 yaşındaki Berkin'in anasını meydanlarda yuhalatan o adamı oradan indirmek için buradayım. Askere giderken, mezhebini sormayıp, askerde şehit olduğunda o şehit çocuğunun Cemevindeki cenazesine katılmayan devlet erkanına hesap sormak için buradayım. Çocuklarımızı istemedikleri okullara kaydedenleri, iktidardan uzaklaştırmak için, evlatlarımızın sokaklarda sopalarla dövülerek öldürülmemesi için buradayım. Aile boyu, imar, rant, arsa, dolar sevdasına düşmüş bir başbakana Atatürk'e İsmet İnönü'ye 'iki ayyaş' dedirtmemek için buradayım. 'Madencinin ölümü kaderdir' dedirtmemek için buradayım. Uludere'de 12 yaşındaki çocukların bombalanmaması için buradayım. Kafa kesen terör örgütlerini komşu yaptırmamak için buradayım. Parti kongrelerinde boy gösteren, evindeki paraları sıfırlayan, haram paraları para sayma makinesiyle sayan, hırsızlığı kapatmak için de yargıyı kendisine bağlayan cumhurbaşkanını Yüce Divan'a göndermek için buradayım." 

"Önce solculuğumuzu hatırlayacağız"

Gençlere özgürlük şarkıları söyletmek için aday olduğunu vurgulayan İnce, konuşmasında Ahmed Arif'in "A Diloş Bebe" şiirinin bir bölümünü de okudu.  

"Hep birlikte A Diloş Bebe'ye verilen öğüdü dinleyeceğiz" diyen İnce, şunları söyledi:

"Diyarbakır'dan Trabzon'a köprü kuracağız, kardeşlik türküleri söyleyeceğiz. Halayı omuz omuza çekeceğiz, horonda dik duracağız, çiftetelli ile coşacağız. Türkiye'yi mutlu kılmak için, kara bulutların arasında kaybolmamak için, iktidar olmak için, önce devrimciliğimizi, önce solculuğumuzu hatırlayacağız. Ben yola çıkarken büyük isimlerle çıkmadım, büyük isimlerle ilgilenmiyorum; bana büyük isimler değil, bana büyük davaya inanmış isimler lazım. Nasıl bir Türkiye istiyorsak önce öyle bir CHP yapacağız. Türkiye'de demokrasi istiyorsak önce CHP'de demokrasiyi kurup kurumsallaştıracağız. Bütün adaylıkları üyelerle ön seçimle yapacağız. Kişilerin partisi değil, ilkelerin, tutarlılıkların partisi olacağız. Artık bu partide Genel Başkanın ne zaman çekileceği, istifa edeceği tartışılmayacak, bu tüzükte yazacak. Tüzükte 'genel başkan olduktan sonra ilk iki seçimde partiyi birinci parti yapamazsan gidersin' diyecek. Bu Sayın Kılıçdaroğlu için de benim için de geçerli olacak. Artık millet CHP'nin genel başkanı ne zaman gidecek diye beklemeyecek. Biz ise ülkenin sorunlarını konuşacağız. Hiçbir genel başkan şimdiden sonra, 'iktidar yapamazsan gidersin' diyen bir tüzük karşısında, 'anlamlı oy kaybından' söz edemeyecek."

"Biz program partisiyiz"

Seçilmesi durumunda CHP'nin rakiplerinin karışma ihtimalinden medet ummayacağını belirten İnce, "CHP, Bülent Arınç'la Sayın Erdoğan'ın kavgasından, Abdullah Gül'le çekişmesinden medet uman bir parti olmayacak" dedi.

"Artık seçim meydanlarında 'ey muhalefet, ben birinci parti olmazsam istifa ederim, sen edebilir misin?' diye efelenen bir Recep Tayyip Erdoğan olmayacak çünkü efelenmeyi CHP'nin tüzüğü yapacağız" diyen İnce, şunları kaydetti:

"CHP'de sağa açılmayı, sola açılmayı tartışmalıyız. Biz program partisiyiz; bu program üyelerimizle, ülkemizle, kendimizle bir sözleşmedir. Bu programımızı, tüzüğümüzü kabul eden geçmişte nerede siyaset yaparsa yapsın, gelip bizim partimizin neferi olabilir. Partimizin programını, ilkelerini benimsemeyenler CHP'de yürüyemez. 'Oy sağda, o zaman sağdan bir aday bulalım oylar da çantada keklik olsun' mantığı, doğru bir mantık değildir, bu seçmene saygısızlıktır, hiledir. Biz şu inanıyoruz; biz bu toplumun sol değerlerle daha mutlu, daha başarılı olacağına inanıyoruz, bizim varoluş gerekçemiz bu. 90 yıllık bir parti, Cumhuriyeti kuran bir parti Başkenti'nde, kendi kadrolarından bir aday bulamıyorsa yazıklar olsun. 'CHP'nin PM'sine girersem beni CHP'li zannederler' diyen birisini Başkent'e aday yapıyorsak ve içimizde bu partinin evlatlarından böyle bir yiğit yoksa hepimize yazıklar olsun. Sağdan oy istemeye evet, hiçbir itirazım yok, yeni isimler kazandırmaya evet, ama kendi ilkelerimizden vazgeçmeye, değerlerimizden uzaklaşmaya kesinlikle hayır. Peki biz nasıl büyüyeceğiz? Sağdan oy alacağız, bireyi önemseyerek, farklılıklara saygı duyarak, haklarının özgürce kullanmasının koşullarını yaratarak, sağcının solcunun, sandık başına gitmeyenin oyunu alabiliriz."

"Ama sakalım olmadığı için dinletemedim"

Çatı aday olarak açıklanan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini televizyondan öğrendiğini yineleyen İnce, İhsanoğlu'nun isminin açıklanacağını PM üyelerinin, milletvekillerinin ve il başkanlarının bilmediğini, sadece Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bilgisi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için milletvekillerine anket yapıldığını hatırlatan İnce, "İçinizden bir Allah'ın kulu İhsanoğlu yazdınız mı? O zaman o anketi niye yaptınız? 60 PM üyesi, sizin vicdanınıza sesleniyorum, milletvekilliğinde listede olmak mı önemli, dik durmak mı? Bence dik durmak daha önemli" dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun "İhsanoğlu'nun ismini açıklayarak risk aldığını" söylediğini bildiren İnce, şöyle konuştu:

"Genel Başkan ile ayrıştığım yer şurası, risk almakta kazanmak veya kaybetmek vardır. Yani, kazanma ihtimali vardır, risk almakta. Ben, İhsanoğlu adını duyduğum anda risk falan görmedim, yüzde yüz başarısızlık. Bu risk değil ki. Tayyip Erdoğan gibi birinin karşısında meydanlara çıkamayan, miting yapamayan birinin kazanma ihtimalini nasıl görüyorsunuz? Bu yanlış, bu risk değil, bu öngörüsüzlük. Bu siyaseti bilmemektir."

İnce, İhsanoğlu'nun adaylığının açıklanmasının ardından yöntem değişikliği önerdiğini ve "MHP ile birinci turda çatı kurmayalım, ayrı aday çıkaralım, hatta birden fazla aday çıkaralım. 4 aday olsun. Birinci turda da toplumun önüne çıkalım, en yüksek oyu kim alırsa onu destekleyeceğimizi deklare edelim. Katılım yüzde 90 olsun İkinci tura şansımız olsun" dediğini aktardı. İnce, şunları söyledi:

"Ama sakalım olmadığı için dinletemedim. Eğer, bu yöntemi uygulasaydık Recep Tayyip Erdoğan, bugün cumhurbaşkanı değildi. Ben, isim değil matematik önerdim. Bir cumhuriyet düşmanının kendini aklayamamış bir adamın, Atatürk düşmanı bir adamın, Çankaya'yı terk edip, orayı bile yıkıyor, oranın bile geleneklerini yıkıyor. Hazmedemiyorum bu seçimi, hazmedemiyorum. Siz hazmediyorsanız, bilemem. Ben, Sayın Kılıçdaroğlu'nu kişi olarak çok severim, yıllarca bu partide beraber görev yaptık. Kendisiyle kişisel olarak hiçbir sorunum yok. Sayın Kılıçdaroğlu'nun namuslu bir adam olduğundan hiçbir şüphem yok ama uyguladığı yanlış politikalarla Recep Tayyip Erdoğan'a cumhurbaşkanlığını hediye etmiştir. Ben, buna isyan ediyorum, ben bunu hazmedemiyorum. Hazmetmeyeceğim. Hazmedenler, hazmetsin." 

"Bu partiye düğün salonlarında kurultay yaptırmamak için oldum"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Disiplin olacak" dediğini hatırlatan İnce, şunları kaydetti:

"Disiplinsiz davranan Kılıçdaroğlu'nun kendisi. Parti Meclisi'ni dinlemedi, il başkanlarını dinlemedi. Grubunu dinlemedi. Tek başına karar verdi. Bir disiplinsizlik varsa, disiplinsizliği yapan kendisidir. Dün bir gazetede 'masaya yumruğumu vuracağım' diyor. Sayın Kılıçdaroğlu, siparişle masaya yumruğunuzu vurursanız sadece eliniz acır, kimse korkmaz. Niye korkalım? Siz, demediniz mi, 'Ben bu partide korku duvarlarını yıkmaya geliyorum' diyen siz değil miydiniz? Bunu siz dediniz. Hatırlayın."

Kılıçdaroğlu'nun ilk genel başkan olduğunda 40 bin kişiye konuştuğunu ancak bu kurultayın "düğün salonunda" yapıldığını öne süren İnce, şu ifadeleri kullandı:

"Partiye neden aday oldun, diyorlar. İşte bunun için aday oldum. Bu partiye düğün salonlarında kurultay yaptırmamak için oldum. Partiliye sopa göstermek, partiliyi disiplin kurulları ile tehdit etmek, seni disipline veririm demek, bir disiplin değildir. Bunun adı zapturaptır. Zapturapla parti yönetilmez. 2010'da genel başkan olduğunuzda sokakta umut vardı, parti tabanında umut vardı. Tek çatlak ses çıkmıyordu, çünkü sizin Başbakan olacağınıza inanıyorduk. O zaman disiplin vardı. İşler kötüye giderse disiplin olmaz. İşler kötüye gidiyor. Parti bir başarısızlığa doğru gidiyor."

"Ben merkez yoklamasından geldim, ön seçime gitmek istiyorum"

Partililere,  "Benim amacım birlikte haykırmaktır. Benim amacım, birlikte yaptığımız bu haykırışı memleketin en ücra köşesine kadar yaymaktır" diye seslenen İnce, şu görüşleri dile getirdi:

"Benim amacım AKP'nin oluşturduğu bu gündemde savrulan bir CHP değil, kendi gündemini Türkiye gündemi yapan bir CHP'dir. Benim amacım, 'basın bizi desteklemiyor, iş dünyası karşımızda, paramız yok', bunlar bahanelerdir, bu bahanelere sığınan bir CHP değil, başarıya inanan bir CHP yaratmaktır. Benim amacım kurultaylarını üyelerine kapatan bir parti değil, kongrelerini stadyumlarda yapan bir CHP yaratmaktır. Benim amacım umudun CHP'si, özgüvenin CHP'si, mutluluğun CHP'si, başarının CHP'si, demokrasinin CHP'si yaratmaktır."

Bugün kadar 3 kez milletvekili olduğunu, 3'ünde de merkez yoklaması ile geldiğini anımsatan İnce, ancak partinin selametinin önseçimde olduğunu ifade etti. İnce "Ben merkez yoklamasından geldim, ön seçime gitmek istiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu, 'özgür CHP, demokrat CHP, parti içi demokrasi' diyerek geldi. Tek adamlığa gidiyor. Aramızdaki fark bu" değerlendirmesinde bulundu.

"2015 seçimleri bir kader seçimi olacak"

gelecek yıl yapılacak seçimlerin, bir kader seçimi olacağını da vurgulayarak, "Bu köprüden önceki son çıkıştır. Bir daha parti olmayacak. Eğer CHP yüzde 24 bandında bir oy alırsa, AKP 45'lerde alırsa 367'yi bulacak, Recep Tayyip Erdoğan, başkan olacak. Ondan sonra CHP'ye kimin genel başkan olduğunun hiçbir önemi olmayacak" iddiasında bulundu.

Salonda "Başbakan Kemal" sloganı atılması üzerine İnce, "Buna bir itirazım yok. Çetin Altan yazsaydı bunu şöyle yazardı: 'Türk'e Türk propagandasına gerek yok'. Bana burada 'Başbakan Kılıçdaroğlu' diye bağırmanıza gerek yok. Sokakta insanlar bağırıyor mu? Ona bakın siz. Sokağa bakın. Bana ne propagandası yapıyorsun?" ifadesini kullandı.

"Taksim Meydanı'nda yakacağım"

Genel başkan seçilmesi halinde istihbarat teşkilatındaki etnik kökenle, mezheple, inançla ilgili bütün evrakları Taksim Meydanı'nda yakacağını ifade eden İnce, ekonominin öncelikleri olacağını, önce iş, ekmek, üretim diyeceklerini bildirdi.

İnce, ekonomisi güçsüz bir Türkiye'nin bu sorunların hiçbirini çözemeyeceğini dile getirerek, yoksulluğun Türkü, Kürdü, Lazı,  Çerkezi, Sünnisi, Alevisi olmadığını belirterek, "Soma'da yaşamını yitiren kardeşlerimin bir tek kimliği vardı, o da emekçi olmalarıydı" 

"Tek marka Rıza Sarraf'tır"

Türkiye'nin küresel anlamda rekabet edebilen bir tek markası olmadığını ileri süren İnce, "AKP'nin yarattığı dünya çapındaki en büyük tek marka, cari açığın tek başına yüzde 15'ini kapatan Rıza Sarraf'tır" dedi.

İnce, insani gelişmişliğe de önem vereceklerini, rant, imar, arsa, AVM diyen bir vahşi ekonomi modelinden, eğitim, sağlık, doğa, insani gelişmişlik endeksi diyen bir ekonomi modeline geçeceklerini belirtti.

Yargıya güven

Çalışma yaşamıyla ilgili eleştirilerde de bulunan İnce, bu konudaki en büyük devrimi CHP'nin gerçekleştirdiğini,  ikinci büyük devrimi de kendilerinin yapacağını ileri sürdü.

Sendikalı işçi sayısının yetersizliğine dikkati çeken İnce, bu manzaranın Türkiye'ye yakışmadığını, örgütlü toplumu ve iş yaşamını yeniden kuracaklarını, taşeron uygulamasına son vereceklerini belirtti.

Dış politika

Türkiye'nin saptırılan dış politikasını barış esaslı rotasına oturtacaklarını öne süren İnce, "İlk işimiz CHP'yi, AKP'nin yönettiği Dışişleri Bakanlığı'nın bürokratlarının, dikkatinizi çekiyorum, şu anda AKP'nin yönettiği Dışişleri Bakanlığı'nın bürokratlarının hazırladığı notları CHP'de okutmayacağız, o eksenden çıkaracağız" şeklinde konuştu.

"Kabullenemiyorum"

İnce, "kabullenemediği" şeyleri dile getirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yaptığı konuşmaları eleştirdi.

Erdoğan'ın, Malazgirt Zaferi ile ilgili bir konuşmasında, "Romen Diyojen'in gülle gülle saldırdığı" şeklinde açıklaması olduğunu, Suriye tezkeresine CHP'nin karşı çıkmasını eleştirirken de, "Çanakkale Savaşına neden karşı çıkmadıklarını" sorduğunu öne sürerek, "Çanakkale 1915. CHP henüz yok. Yani hazmedemeğim taraf şu, bunun okuma yazması yok. Sayın Kılıçdaroğlu bunu yenemediğiniz için isyan ediyorum. Böyle bir adamı yenemediğiniz için haykırıyorum ben" diye konuştu.

"Bu yolculuk başbakanlıkta bitecek"

Partili kadınlara seslenen İnce şöyle konuştu:

"Artık bu partide erkek baş, kadın kol olmayacak her anlamda paydaş olacak. Cumhuriyet, özünde bir kadın devrimidir. Cumhuriyetin kadına kazandırdıklarını AKP adım adım geri almıştır, almaya da devam etmektedir. Şimdi değişim zamanıdır, şimdi umut zamanıdır, unutmayın ki bir kadın değişirse dünya değişir"

İnce, oyunu kullandı

CHP Genel Başkan adayı Muharrem İnce, CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda oyunu kullandı.

ATO Congresium'daki kurultayda, oy kullanma salonuna gelen İnce, 4 Nolu sandıkta oyunu attı. İnce'ye, oy kullanması sırasında bir grup partili, alkışlarla destekte bulundu.

İnce, burada yaptığı açıklamada, "Oyumun rengini açıklayamam ama oyumu umuda, özgüvene, başbakan adayına, AKP'yi yenecek, önce Davutoğlu'nu, sonra Tayyip Erdoğan'ı oradan indirecek olan bir iddiaya verdim. Hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

Oyunu kullanan CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz da kurultayı "bayram" olarak nitelendirerek, "Muharrem Bey de özlemimiz olan sola vurgu yaptı, Kemal Bey de büyük Türkiye söyleminde bulundu. Hiç kimseyi ötelemiyoruz. Yenileniyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Barış Gündoğan, Mehmet Tosun

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın