Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,527.80
BTC/USDT
69,962.00
BIST 100
9,105.94
Politika

Bakan Faruk Çelik: Aklın yolu bir, umarım Ruslar o yola gelirler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, bölgedeki iki önemli ülke olan Rusya ve Türkiye arasındaki diyalog, çalışma ve ticaretin normalleşmesi temennisinde bulunduğunu belirtti.

Merve Özlem Çakır  | 05.01.2016 - Güncelleme : 05.01.2016
Bakan Faruk Çelik: Aklın yolu bir, umarım Ruslar o yola gelirler

Ankara

ANKARA - MERVE ÖZLEM ÇAKIR 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'da 1 Ocak itibarıyla bazı tarım ürünlerinin alımının durdurulacağına ilişkin açıklama yapıldığını hatırlattı. Rusya'nın 11 Ocak'a kadar resmi tatil sürecinde olduğuna işaret eden Çelik, dolayısıyla şu anda Rusya tarafına bir mal sevkıyatının söz konusu olmadığını söyledi.

Bir uçak düşürme olayını alın teriyle ekmeğini kazanmak için çalışan Türk ve Rus çiftçisine ödetme gibi bir yolun doğru olmayacağını defalarca söylediklerini ifade eden Çelik, "Bizim 1,3 milyar dolarlık ihracatımız yanında 3 milyar dolarlık bir de ithalatımız var. Burada çiftçilerin tümü zarar görecek ama en çok da Rus çiftçisi zarar görecek" diye konuştu.  

Türkiye'nin buğday rekoltesinin 2015'te 22,6 milyon tonla beklenenin üzerinde gerçekleştiğini belirten Çelik, söz konusu rakamın 2014'te 19 milyon ton civarında olduğunu anımsattı. Çelik, Türkiye'nin geçen yıl 1,1 milyar dolarlık buğday ithalatı olduğunu, bunun da büyük bölümünün Rusya'dan karşılandığına dikkati çekti.

Çelik, ilgili bakanlıklar ile alternatif piyasalar üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu:

"Konu gıda olduğu için bu konudaki ürünlerimize pazar bulmakta zorlanmayacağımız inancındayız. Yeni pazar çalışmalarını Ekonomi Bakanlığımız sürdürüyor. Asıl olan buradaki üreticilerimizin ihracatçımızın faaliyetlerini sürdürebilmesi ile ilgili onların yanında olmaktır. Hükümet olarak da hem üreticimizin hem ihracatçımızın yanında olduğumuzu aldığımız bazı önlemlerle zaten ortaya koyduk. Sürekli de diyalog halindeyiz bütün üreticilerle inşallah herhangi bir sorun yaşanmadan bu badireyi de atlatacağız. Temennimiz Rusya ile bu bölgede iki önemli ülke olarak diyaloglarımızın normalleşmesi, çalışmalarımızın ticaretimizin normalleşmesi. Aklın yolu birdir, başka bir yolu yok umarım o yola gelirler."

Tarımsal desteklere düzenleme

Teknik çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizen Çelik, "Hem bitkisel, hem de hayvansal üretimdeki tarımsal desteklerin kalem sayısının azaltılıp, çiftçinin daha da memnun olacağı spesifik ve kritik noktalarda üreticinin yanında olacak bir destekleme modeli üzerinde çalışmamızın sonuna yaklaşmış bulunuyoruz. İnşallah o desteklemelerimizi kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız. 70'in üzerinde destek kalemi var. Bunları örneğin hayvansal desteklerde mümkün olduğu kadar 3-4'e indirmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.