Dolar
32.33
Euro
34.90
Altın
2,210.20
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,460.00
BIST 100
9,043.13
Politika

Başbakan Davutoğlu: Azez'in düşmesine izin vermeyeceğiz

Başbakan Davutoğlu, "Şu anda YPG unsurları Azez civarından uzaklaştırıldı. Azez'e yaklaşırlarsa en şiddetli tepkiyi görürler. Azez'in düşmesine izin vermeyeceğiz. Bunu çok net bütün dünya bilmeli" dedi.

15.02.2016 - Güncelleme : 16.02.2016
Başbakan Davutoğlu: Azez'in düşmesine izin vermeyeceğiz

KIEV

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gidişinde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye bağlamında ve çevre bölgelerde yaşanan gelişmelerle Ukrayna’daki gelişmeler arasında doğrusal bir ilişki bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, “Eğer Suriye’de, Rusya’nın rejime verdiği destek ve kimyasal silah konusunda 2013’te doğru bir tavır alınsaydı, muhtemelen Ukrayna’da Rusya bu kadar agresif bir tutum takınamazdı" değerlendirmesinde bulundu.

"YPG Rusya'nin acik bir enstrumanidir"

Azez bölgesinde bir tek DEAŞ mensubu yokken Rusya, havadan Azez'e Halep’e saldırmasının başka bir anlamı olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Bugun Turkiye'de PKK, Suriye'de de YPG Rusya'nin acik bir enstrumanidir. Onun yayilmaci politikalarinin piyonlaridirlar. Bu dogru gorulmezse ileride daha baska sikintilar dogacak. Rusya, Turkiye'yi sıkıştırabilmek icin de bu araçları kullaniyor. Dolayisiyla bizim tutumumuzun son derece mesru bir temeli var" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Suriye rejiminin en önemli enstrümanlarından birisinin de YPG olduğuna dikkati çekerek, YPG’yi Suriyeli bir aktör olarak görmenin mümkün olmadığını söyledi.

"Güvenlik tedbirleri almakta tereddüt etmeyiz"

Türkiye'nin kendi güvenliğini korumak için her türlü tedbiri alacağını söyleyen Davutoğlu, "Hiçbir ülke Suriye’deki gelişmelerden Türkiye’deki kadar etkilenemez. Dolayısıyla güvenlik tedbirleri almaktan tereddüt etmeyiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye içindeki gelişmeler bağlamında da ılımlı muhalefeti yok etmeye ve Halep-Türkiye koridorunu Azez üzerinden de YPG ile kapatma, sonraki aşamada da Azez'in de doğusuna geçerek, YPG’nin Kobani'den gelen muhtemel YPG’lilerle birleşme gibi teşebbüsleri karşısında, Türkiye’nin tavrı eskidendir belli. YPG, Fırat’ın batısına geçmeyecek, Azez’e de yani Afrin’in de doğusuna geçmeyecek. Buralarda ılımlı muhalefet var. Açıklamaları takip ediyoruz ancak bu açıklamaları alandaki bu tabloyu görerek değerlendirmekte fayda olduğu kanaatindeyiz."

"Azez'in düşmesine izin vermeyeceğiz"

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim'in "Geri adım atmayacağız" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Geri adım atmayacağız demesinin bir anlamı yok. Geri adım attılar. Şu anda YPG unsurları Azez civarından uzaklaştırıldı. Azez'e yaklaşırlarsa en şiddetli tepkiyi görürler. Azez'in düşmesine izin vermeyeceğiz. Bunu çok net bütün dünya bilmeli. Havaalanı konusunda da bu havaalanını, Türkiye'ye ve ılımlı muhalefete karşı kullanmasına izin vermeyeceğiz. Çekilmezlerse o havaalanı kullanılmaz hale gelecek" diye konuştu.

"Ya Esad'ı Kadirovlaştıracaklar ya da bir Kadirov bulacaklar"

Rusya'nın Suriye'de özellikle hastane ve fırınları vurduğu yönünde bilgilerin geldiğinin hatırlatılması üzerine Rusya'nın halkı 'Esad rejimi kalsın' diye bir psikolojiye sokmak için yaptığını söyledi. 

Davutoğlu, Rusya'nın aynı taktiği Çeçenistan'da da uyguladığını belirterek, "Çeçenistan'da da Kadirov gibi bir kuklayı nasıl iş başına getirdiler, ondan önce nasıl bir kıyım yaptılar ise şimdi aynı şeyi Suriye'de yapıyorlar. Ya Esad'ı Kadirovklaştıracaklar ya da Esad gitse bile bir Kadirov bulup bunu Batı'ya empoze etmeye çalışacaklar. Onun için de alanda hiçbir direnç kalmamasına çalışıyorlar. Joe Biden'a da evvelsi gün söylediğim husus açık ve netti: Rusya'ya da YPG'ye de gerekli mesajı iletin" ifadesini kullandı.

"AK Parti'ye dönük spekülasyon yapılmasına izin vermem"

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve diğer AK Parti'lilerin açıklamalarına ilişkin ise Davutoğlu, "Sayın Arınç'ın ve diğer arkadaşların yaptığı açıklamaların, parti kurulları içinde, kendi içimizde konuşulması gereken konular olduğu kanaatindeyim. Bu konuda da kendileriyle daha önce de konuştum. Tekrar konuşacağım. Hiçbir zaman ben bu tartışmalar üzerinden AK Parti'ye dönük spekülasyon yapılmasına izin vermem" ifadelerini kullandı.

Muhabir: İlkay Güder, Hatice Özdemir

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.