
ANKARA
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangın nedeniyle işçi sınıfına ve halka başsağlığı diledi.
Olayı duydukları andan itibaren genel başkan ve 40 kişilik heyetin Soma'ya hareket ettiğini aktaran Çerkezoğlu, Soma'da yaşananların doğal afet olmadığını söyledi.
Çerkezoğlu, bu sahaların özel sektöre devredilmesinin ardından iş kazalarında artış yaşandığını savunarak, 2002'den 2011'e kadar kömür madenlerindeki iş kazalarının yüzde 40 artış göstermesinin nedeninin, özelleştirme ve taşeronlaştırma sonucu Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azalması olduğunu kaydetti.
DİSK ve bağlı sendikaların bugünden itibaren eyleme geçtiğini aktaran Çerkezoğlu, şunları kaydetti:
"Belediyelerden hastanelere, metal fabrikalarından lastik fabrikalarına, konfeksiyonlardan ambarlara, tersanelerden bürolara tüm iş kollarında sabahtan itibaren iş bırakma, anma etkinlikleri, basın açıklamaları gibi eylemler başlamıştır. Bugün akşam farklı kentlerde yapılacak ortak yürüyüşlere, basın açıklamalarına örgütümüz katılacaktır. Yarın, sabahtan itibaren KESK, TMMOB ve TTB ile saat 09.00'da tüm Türkiye'de, tüm iş yerlerinde saygı duruşunun ardından iş bırakıyoruz. Tüm halkımızı da iş bırakarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik müdürlüklerinin önüne yürümeye, siyah giyinmeye, siyah kurdeleler takmaya, evinin, iş yerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz. DİSK olarak tüm işçi sınıfını, emekçileri ve emek dostlarını, Soma'daki işçi kardeşlerimiz için, güvenceli iş ve insanca yaşam hakkımız için ayağa kalkmaya çağırıyoruz."
Çerkezoğlu, yarın saat 11.00'da Gayrettepe'deki Türk Telekom binası önünde toplanarak Fındıklı'daki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü binasına yürüyeceklerini sözlerine ekledi.
Bu arada, toplantının yapıldığı salona, "Öfkeliyiz hesap soruyoruz, iş bırakıyoruz" yazılı afiş ile siyah bez asıldı.
TÜRK-İŞ iş bırakacak
TÜRK-İŞ'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Yönetim Kurulu, Soma'da meydana gelen facianın vahametini dikkate alarak 1 gün süreyle çalışmama hakkını kullanma kararı aldı.
TÜRK-İŞ üyeleri yarın iş yerlerine gidecek ancak yaşanan ölümleri protesto etmek amacıyla 1 gün süreyle çalışmayacak.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.