Dolar
34.54
Euro
36.02
Altın
2,697.70
ETH/USDT
3,302.40
BTC/USDT
97,801.00
BIST 100
9,535.62
Gündem, arşiv

Zonguldak'taki madencilerin hüzünlü mesaisi

Türkiye Taşkömürü Kurumu maden ocaklarında 3 mesai halinde çalışan madenciler, Soma'daki facianın ardından hüzün ve endişeyi bir arada yaşıyor.

14.05.2014 - Güncelleme : 14.05.2014
Zonguldak'taki madencilerin hüzünlü mesaisi

ZONGULDAK

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında 3 mesai halinde çalışan madenciler, Soma'daki facianın ardından hüzün ve endişeyi bir arada yaşıyor.

Kömür ocaklarında göçük, grizu patlaması, gaz zehirlenmesi, taş düşmesi gibi yüzlerce tehlike, madencileri beklerken, TTK'da 9 bin 500 civarında işçi her gün yerin metrelerce altına iniyor.

Yüzleri kömür tozundan kararmış işçiler ocaktan çıkarken, mesaisi başlayan madenciler, yerin yüzlerce metre altına arkadaşlarının "Allah'a emanet ol" dilekleriyle görev yerlerine gidiyor.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 5 yıldır çalışan Yaşar Yağcı, AA muhabirine, Soma'daki kazayı haber aldıkları andan itibaren büyük acı ve tedirginlik yaşadıklarını söyledi.

Zonguldaklı madencilerin bu acıları zaman zaman yaşadığını anlatan Yağcı, "Burada çalışan bütün madenciler olarak Soma'da yaşayan acıyı derinden paylaşıyoruz. Orada ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına da başsağlığı diliyoruz" dedi.

Yağcı, uzmanların ve akademisyenlerin sadece faciaların ardından madencilerin olumsuz çalışma koşullarını tartıştığını belirterek, ölü sayısının yükselmesinden endişe ettiklerini dile getirdi.

Soma'da merkezin yanı sıra Çaycuma ve Devrek ilçeleri ile Bartın'dan çok sayıda çalışan olduğunu duyduklarını ifade eden Yağcı, "Bütün arkadaşlarım emekçi. Herkes ocağa girdikten sonra kellesini koltuğuna alarak ekmeğini taştan çıkartıyor. Herkes sıcak ekmeğini evine getirmek için uğraşıyor. Allah bundan sonra böyle facialar yaşatmasın" diye konuştu.

"Soma'nın acısını derinden hissediyoruz"

İşçilerden Serkan Günay, madende üretimde çalıştığını, yer altına girmenin ve oradan çıkmanın ayrı bir dert olduğunu belirtti.

Yerin altına "Bismillah" diyerek girdiklerini anlatan Günay, ekmek parası için çalıştıklarını, yapacakları başka iş olmadığını aktardı.

Günay, madenlerdeki günlük taş düşmesi gibi ufak kazalara alıştıklarını ancak büyük faciaların endişesini her zaman taşıdıklarını söyledi.

Sezgin Keskin de 8 yıldır madende çalıştığını vurgulayarak, "Yer altının şartları çok zor, elbette ki korkuyoruz. Kendim de iş kazası geçirdim. Göçük altında kalan işçi arkadaşlarımı da gördüm. Soma'nın acısını derinden hissediyoruz" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın