İSTANBUL
Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, yakınını kaybeden ailelerin ancak yüzde 23'ünün organ bağışına 'evet' dediğini, bu oranı en az yüzde 40'a çıkarmayı istediklerini belirterek, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 30 bine yakın hasta, hayatını sürdürebilmek için organ nakli bekliyor" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Uluğ Eldegez ile Karaciğer Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Eldegez, 75 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip Türkiye'de, yılda yaklaşık 2 bin kadavradan organ nakli yapılması gerektiğini ancak bu sayının 350 civarında olduğunu bildirdi.
Organ bağışı yapanların oranının, Batı'da ortalama milyonda 25, Türkiye'de ise milyonda 4,6 kişi düzeyinde olduğunu belirten Eldegez, "Bu rakamın makul düzeylere çıkması için ise on kat artması gerekiyor. Bu da ancak kamuoyunda organ bağışının gündeme gelmesi, doğru bilgilerin aktarılması, insanların kafasındaki soru işaretlerinin ve ön yargıların giderilmesi ile mümkün. Amacımız kadavradan organ bağışını artırmak ve bunun için toplumu bilinçlendirmek" değerlendirmesinde bulundu.
Yakınını kaybeden ailelerin ancak yüzde 23'ünün organ bağışına 'evet' dediğini, bu oranı en az yüzde 40'a çıkarmayı istediklerini bildiren Eldegez, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 30 bine yakın hasta hayatını sürdürebilmek için organ nakli bekliyor. Sayıları giderek artan bu insanlarımızın yaşam kalitelerinin yükseltilerek sağlıklı birer birey olmalarını sağlayacak kadavradan organ nakillerinin gerçekleşmesi için ülkemizde organ bağışının toplum tarafından kabul görmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de 20 bin kişi böbrek bekleme listesinde
Yaman Tokat da organ beklemenin çok dramatik ve zor bir süreç olduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
"Bütün dünyada sayı olarak en çok böbreğe ihtiyaç var. Türkiye'de, 60 bin civarında kişi diyalize giriyor. Diyaliz çok maliyetli bir tedavi yöntemi. Türkiye'de 20 bin kişi böbrek bekleme listesinde. Ancak yılda 3 bin civarında böbrek nakli yapılabiliyor. Nakille bu hastalar normal hayatlarına kavuşabilir. Türkiye'de 2 binden fazla hasta ise karaciğer bekliyor. Bu, her yıl 2 bin karaciğer nakli yapılması gerektiği anlamına geliyor."
Türkiye'de organ nakillerinin dünya standardında olduğuna hatta bunun üzerine bile çıktığını vurgulayan Tokat, karaciğer ve böbrek gibi önemli organ nakillerinde başarı oranlarının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu bildirdi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.