Sağlık

"Ağrısız yöntem"le bir haftada kanserden kurtuldu

Yemek borusu kanseri tanısı konulan bir kadın, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kapalı yöntemle ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu.

Selahattin Kaçuru  | 29.02.2016 - Güncelleme : 29.02.2016
"Ağrısız yöntem"le bir haftada kanserden kurtuldu

Bursa

BURSA - SELAHATTİN KAÇURU

Bursa'da yemek yerken boğulacak noktaya gelince doktora başvuran bir kadın, yakalandığı özofagus (yemek borusu) kanseri hastalığından laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan ameliyat sonucu kurtulup bir haftada sağlığına kavuştu.

Simizar Kara, bir süre önce yemek sırasında nefesinin tıkanması ve kendisini boğulacak gibi hissetmesi üzerine Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu.

Hastanede Genel Cerrah Prof. Dr. Hüseyin Ayhan Kayaoğlu tarafından muayene edilen Kara'ya tetkiklerinin ardından özofagus kanseri teşhisi konuldu. Acilen ameliyata alınan Kara, laparoskopik yöntemle ağrısız acısız operasyon uygulanarak bir haftada taburcu edildi.

Kayaoğlu, Kara'nın, hastalığının ciddiyeti nedeniyle daha teknik özelliğe sahip bir yöntemle ameliyat edildiğini belirtti.

Özofagus kanserinin genellikle ileri yaşlarda görüldüğüne işaret eden Kayaoğlu, "Alkol, sigara tüketiminin yanı sıra aşırı sıcak yemek ve içecekler tüketmek de kanser gelişim riskini artırır. Genellikle hastanın ilk şikayeti katı gıdaları yutamama şeklinde olur. Buna eşlik eden kilo kaybı ve hastanın ileri yaşta olması da ameliyat açısından riski artırır" dedi.

"Uyanınca 'Acaba ameliyat olmadım mı?' dedim"

Simizar Kara ise 2-3 yıldır rahatsızlığının farkında olduğunu ancak yemek borusuyla ilgili olduğunu bilmediğini belirtti.

Daha önce katı gıdaları yutmakta zorlandığını aktaran Kara, şunları kaydetti:

"Ara sıra boğulacak dereceye geliyordum. Bir gün et yerken kendimi boğulacak gibi hissettim ve hastaneye geldim. Hocamız beni ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırdı, ameliyata hazırladı. Ameliyat sonrasında ağrım sızım yoktu. Yoğun bakımda uyanınca 'Acaba ameliyat olmadım mı?' dedim. Sargı bezlerini görünce ameliyat olduğumu anladım. Yani hiç ağrı ve zorluk çekmedim. Allah hocalarımdan razı olsun, doktorundan temizlik personeline kadar herkes işini güzel yapıyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın