Gündem

Ankara Garı sanıklarının avukatlarından 'davadan çekilme' talebi

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili 36 kişi hakkında açılan davada, CMK uyarınca Ankara Barosunca sanıklara atanan avukatların çoğu, savunmadan çekilmek istediklerini belirtti

07.11.2016 - Güncelleme : 07.11.2016
Ankara Garı sanıklarının avukatlarından 'davadan çekilme' talebi

ANKARA

Ankara Garı önündeki terör saldırısıyla ilgili 36 kişi hakkında açılan davada, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca Ankara Barosunca sanıklara atanan avukatların çoğu, savunmadan çekilmek istediklerini belirtti.

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili 36 kişi hakkında açılan davanın ilk celsesine, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

Sanıkların salona alındığı sırada mağdur ve müştekilerin avukatları, yargılamayı takip edebilmeleri için bitişikteki salonda bulunan görüntüleme sisteminin çalıştırılmasını istedi.

Teknik nedenlerle sistemin çalıştırılamaması üzerine izleyicilerden biri, "Daha iki salon arasındaki düzeni sağlayamayan mahkeme bize adaleti nasıl sağlayacak?" diye bağırdı.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, bunun üzerine "Bu fiziki koşullar bizim tercihimiz değil. Başlamak zorundayız" dedi.

Bu sırada mağdur-müşteki avukatlarından Kazım Genç ayağa kalkarak, salonda görevli bir polisin, mağdur ailelerine "Şov yapıyorlar" diyerek sataştığını öne sürdü ve dışarı çıkarılmasını istedi. Ardından izleyici bölümünden tepkiler yükseldi, "Katiller dışarı" sloganı atıldı.

Şikayet edilen polis, tepkilerin ardından salon dışına çıkarıldı.

Avukat Murat Yılmaz, "Duruşma düzeni kurulmaya çalışılırken, ön tarafta oturan çevik kuvvet polis memuru 'Şov yapıyorlar' demiştir. Polisin isminin tutanağa geçirilmesini istiyoruz. Polis memuru, ailelere 'Şov yapıyor' diyemez. Polis memurunun isminin amir tarafından size bildirilmesini ve mahkemece işlem yapılmasını istiyoruz" dedi.

İzleyicilerin bu sözleri alkışlaması üzerine Mahkeme Başkanı Giray, "Buranın duruşma salonu olduğunu unutmayalım" dedi.

Giray, daha sonra müştekilerin ismini tek tek okudu ve salonda hazır bulunanların adları tutanağa geçti.

Sanık avukatlarının isimleri kayda geçerken salonda bulunanlar, "Kimi savunuyorsunuz, katilleri mi savunuyorsunuz?” diye bağırdı.

Bunun üzerine bir sanık avukatı, mahkeme başkanına, "Nasıl az önce polis memuru hakkında işlem yaptıysanız şimdi de bize müdahalede bulunan vatandaşı lütfen dışarı atın" dedi.

Salondakilerin tepki göstermesi üzerine aynı avukat, mağdurlara geçmiş olsun dediklerini belirterek, "Biz avukatız, görevimizi yapıyoruz ve yapmak zorundayız" dedi.

Avukatlar çekildi

CMK tarafından sanıklara atanan avukatların çoğu, isimleri tutanağa geçilirken, müdafilikten çekilmek istediklerini bildirdi.

Sanık avukatlarından biri, sanığa faydalı olamayacağını belirterek baro tarafından sanığa daha yararlı olacak bir avukat atanmasını istediğini söyledi.

Bir başka avukat ise çekilme talebinin baro tarafından savunma hakkı gerekçe gösterilerek kabul edilmediğini belirterek, "Hazır baro başkanı buradayken istifa dilekçemin kabulünü istiyorum" dedi.

Sanık avukatlarından Yılmaz Paklar da olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirip patlamada değerli bir meslektaşlarını yitirdiklerini söyleyerek, "Kişisel olarak, benim de vicdanımı kanatan bir olay. Sanığın sağlıklı bir hukuki yardımın benden alamayacağını düşünüyorum ve görevinden çekilmek istiyorum" diye konuştu.

Sanık avukatlarından Cüneyt Ayhan, Fatih Yaman, Gamze Deniz Yıldız, Mehmet Sinan Akbaba, Mehmet Cengiz Oğuz, Umut Yılmaz, ve İbrahim Ethem Yiğit de görevlerinden çekilmeyi talep etti.

Bu avukatlar, mağdur yakınları tarafından alkışlandı.

Çekilmek isteyen avukatlar yerine sanıklara yeni görevlendirme yapılması için Ankara Barosuna bilgi verilmesi kararlaştırıldı.

Duruşma, hazır bulunan mağdur-müşteki avukatlarının isimlerinin tutanağa geçirilmesiyle devam ediyor.

Muhabir:Serdar Açıl,Barış Kılıç

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın