Gündem

'Batı kurduğu oyunların bozulacağını öngörüyor'

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karluk, "Batı, 16 Nisan'daki halk oylaması sonucunda 'evet' çıkması halinde, kurduğu oyunların bozulacağını öngördüğünden dolayı bu sabotajları ve engellemeleri yapıyor." dedi.

03.04.2017 - Güncelleme : 03.04.2017
'Batı kurduğu oyunların bozulacağını öngörüyor' Fotoğraf: AA/Murat Kula

ANKARA - Sefa Şahin

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doğu Türkistanlı Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, 16 Nisan'da oylanacak cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Avrupa'yı rahatsız ettiğini belirterek, "Batı, 16 Nisan'daki halk oylaması sonucunda 'evet' çıkması halinde, kurduğu oyunların bozulacağını öngördüğünden dolayı bu sabotajları ve engellemeleri yapıyor." dedi.

Prof. Dr. Karluk, AA muhabirine 16 Nisan halk oylaması sürecinde, Avrupa ülkelerinin takındığı Türkiye karşıtı tavrı değerlendirdi.

Karluk, bazı Avrupa ülkelerinde Türk siyasetçilerin seçmenlerle buluşmasının engellenmesinin, zihinlerdeki Türk algısının ve Doğu-Batı eksenindeki güç dengelerinin değişiminden kaynaklandığını ifade etti.

"Türkiye, son yıllarda yaptığı bu atılım, girişim ve silkinmelerle kendisinin artık var olduğunu Batı'ya bir şekilde gösterdi." ifadelerini kullanan Karluk, konuya sadece Batı eksenli bakmamak gerektiğini, Türkiye üzerindeki söylemler ve engellemelerin Doğu'da da var olduğunu kaydetti. Karluk, "Türkiye ile hesabı olan ülkelerin hepsi bunu yapıyor. Almanya ve Hollanda'nın son tavırları çok açık bir şekilde bunu gösterdi." diye konuştu.

Bu tavırların demokrasi ve evrensel değerlerle izah edilemeyeceğini dile getiren Karluk, "Batı, 16 Nisan'daki halk oylaması sonucunda 'evet' çıkması halinde, kurduğu oyunların bozulacağını öngördüğünden dolayı bu sabotajları ve engellemeleri yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Terör örgütlerine mesaj veriyorlar"

Referandum öncesi İsviçre'de terör örgütü PKK yanlılarının düzenlediği toplantılara izin verilmesine rağmen, "toplantı odalarının yetersizliği" gibi gerekçelerle Türk siyasetçilerin engellenmesini de değerlendiren Karluk, ilgili ülkelerin hükümetlerinin, Türk vatandaşları başta olmak üzere farklı kimliklerin fikirlerini açıklamasına müsaade etmesi gerektiğini kaydetti.

İsviçre'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik tabancalı suikast pankartının açılmasını çirkin bir tavır olarak niteleyen Karluk, "Tüm bu söylemler paranoya halidir. Avrupa'da yükselen Müslüman karşıtı sağ veya ırkçı söylemler, bu akımın daha fazla yükselmesi için manevra sağlıyor. Bunların Türkiye'de kendi uzantıları, terör örgütleri var. Bu yaşananlara, onlara cesaret ve mesaj verme olarak da bakılabilir." şeklinde konuştu.

"Bu coğrafyanın Erdoğan'a ihtiyacı var"

Karluk, Avrupa ülkelerinin diktatör araması halinde Kuzey Kore, Çin, Küba ve Suriye’ye bakmalarının yeterli olacağını dile getirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Batı tarafından dışlanan ve sömürülen çok sayıda Asya, Afrika ve Latin Amerika halkının "umut ışığı" olduğunu vurguladı.

Karluk, Batı'nın kendi ürettiği kavramlarla dünya kamuoyunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı itibarsızlaştırmaya çalıştığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Erdoğan, sadece Müslüman dünyası için 'umut ışığı' değil çünkü 'Batı'ya karşı dik duran adam' görünümünü veriyor. Dünyayı yöneten küresel güçler bu görünümün dalga dalga yayılmasından endişe ediyor. Onun için kendilerinin ürettiği kavramlarla Erdoğan'a diktatör, terörist, İslamcı diyor. Hatta bunların ilerleyen versiyonlarını da söyleyebilirler."

Uluslararası siyasetin yeniden şekillendiğini, bu yüzden Batılı ülkelerin hegemonyasının çatırdamaya başladığını ifade eden Karluk, bu noktada medeniyet kurma potansiyeli olan milletlerin liderlerinin konuşmaya başladığını dile getirdi.

Karluk, bu liderlerden birisinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğuna dikkati çekerek, "Erdoğan'ın söylemlerinin sosyolojik arka planına baktığımızda görüyoruz ki bu coğrafyanın böyle bir lidere ihtiyacı var, Batı'nın her dediğine eli kolu bağlı, boynu bükük insanlara değil. Batı'da bu durumu hazmedemeyen bir grup var." ifadelerini kullandı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.