Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,532.70
BTC/USDT
70,010.00
BIST 100
9,091.83
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Bunları bitireceğiz, bitireceğiz ve bitireceğiz

İçişleri Bakanı Soylu, Kayseri'deki terör saldırısı hakkında, "Allah şahittir ki biz, bunları bitireceğiz, bitireceğiz ve bitireceğiz. Yapmamız gereken şudur, bu memleket dara düştüğü zaman müracaat edeceği insanlar sizlersiniz." dedi.

17.12.2016 - Güncelleme : 18.12.2016
İçişleri Bakanı Soylu: Bunları bitireceğiz, bitireceğiz ve bitireceğiz Fotoğraf AA: Metin Aktas

ANKARA/KAYSERİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kayseri'deki terör saldırısı hakkında yaptığı açıklamada, "Olayla ilgili tüm soruşturmalar gerçekleştiriliyor. Şu anda 7 kişi gözaltında, 5 kişinin de arama çalışmaları devam ediyor." dedi.

Soylu, Kayseri Valiliği kriz merkezinde yaptığı açıklamada, sabahki basın toplantısından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın hastanelerdeki terör mağdurlarını ziyaret ettiğini söyledi. Olayla ilgili değerlendirmeleri ve takipleri gerçekleştirdiklerini aktaran Soylu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın da Kayseri'ye intikal ettiğini belirtti.

Olayla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a sürekli bilgi arz ettiklerini dile getiren Soylu şunları kaydetti:

"Bu arada özellikle şunun altını çizmek istiyoruz, terör, bizim kararlılığımızı etkileyemeyecektir. Vatandaşlarımızın bu konudaki hissiyatlarını anlıyoruz ve özellikle Kayseri'de teröre karşı yükselen ortak tepki ve ortak sesin de ne anlama geldiğini ve bizi nasıl bir sorumlulukla karşı karşıya bıraktığını da sizlerin huzurunda bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Ancak, terörün hedefiyle terörü buluşturmamalıyız. Yapmamız gereken, değerlerimize, anlayışımıza ve inancımıza göre vakarımızı, sükunetimizi ve bu konuda güvenlik kuvvetlerinin, devletinizin, hükümetinizin topyekun yapabileceklerini takip etmektir. Yine yapacağımız, şehitlerimizi duayla ve Kuran'la buluşturmaktır. İçimiz yanıyor ve bu evlatlarımızın kardeşlerimizin şehadete yürümesi ülkemizi insanlarımızı büyük bir acıyla karşı karşıya bırakıyor. Bu kardeşlerimizin şehadete yürümesi ülkemizi, insanlarımızı büyük bir acıyla karşı karşıya bırakıyor."

"13 şehidimiz, 56 yaralımız var"

İçişleri Bakanı Soylu, terör saldırısıyla ilgili, "Adli Tıpa intikal eden ve kimliği belli olan sabah '8 şehidimiz var' demiştim. Şimdi 12 şehidimiz Adli Tıpa intikal etmiş durumda. Bir şehidimiz de üniversite hastanesinde. Biraz sonra o da Adli Tıpa intikal edecek. 13 şehidimiz var. Bir hastanede bir yaralımız daha oluştu, toplam 56 yaralımız var, 12'si yoğun bakımda, 4'ü ağır yaralı olarak" bilgisini verdi.

Kayseri'de bulunan bakanların hastaneleri ziyaret ettiklerini söyleyen Soylu, "Olayla ilgi tüm soruşturmalar gerçekleştiriliyor. Şu anda 7 kişi gözaltında, 5 kişinin de arama çalışmaları devam ediyor. Olayın nereden ve nasıl intikal ettiğine yönelik güvenlik güçlerimizin tespitleri açık. Teröristin kimliği belli ve bu konuda arkadaşlarımız, güvenlik kuvvetlerimiz çalışmalarını tamamlayınca kamuoyuna bilgi arz edilecektir." diye konuştu.

"Terörü tasfiye edeceğiz"

Terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, millete başsağlığı, yaralılara da şifa dileyen Soylu, "Aynı zamanda da şunu bilmelerini istiyoruz, terörün cezasını vereceğiz, hiç kimsenin endişesi olmasın. Bize itimat etsinler ve güvensinler. Tüm güvenlik kuvvetlerimiz bu konuda ant içmiş durumdadır. Bu konuyu, Türkiye'nin defterinden çıkaracağız ve terörü tasfiye edeceğiz. Bu kararlılığımız açıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Saldırıda şehit olanların ailelerine başsağlığı dileyen Soylu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Evlatlar bizim evlatlarımız, memleketimizin evlatları. Onların emaneti, bu ülkenin bağımsızlığı, özgürlüğü ve hürriyetidir. Bu emaneti ay yıldızlı bayrağımızın namusu gibi şu Ezan-ı Muhammedi'nin şu semalarda bağımsızlığımızı timsal ettiği gibi vakarla taşıyacağız. Milletimizin endişesi olmasın. Gerekli cezayı en kısa zamanda bunlara vereceğimizi, 15 Temmuz'dan sonra ortaya koyduğumuz terörle mücadelenin kararlılığıyla terörle mücadeleyi yönettikleri alanda nasıl sıkıştıklarını ve nasıl çaresiz kaldıklarını, bu kaosu oluşturmak için nerelere saldırı planladıklarını hazırladıklarını bugün görüyoruz. Bunu da bertaraf edeceğimizi bir kere daha ifade etmek istiyorum. Bugün milletimizin birliğine ve beraberliğine ihtiyacımız var ama bütün bunun kadar da sağduyusuna ihtiyacımız var. Her birimiz ortak akılla buna nasıl cevap vereceğimizi, nasıl hareket edeceğimizi bu milletin ferasetiyle inşallah birleştirip yolculuğumuzu devam ettireceğiz."

'Yargıya gitmeyeni yargıya götürdük mü?'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terör saldırısına tepki için Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, "Size söz veriyoruz ki, bu terörü eğer bize milletin emanet ettiği namus diyerek bitirmezsek bize haram olsun. Cumhurbaşkanımızın talimatı burada nettir, açıktır. Millet 'idam' diyorsa gereği yerine getirilir. PKK da DEAŞ da FETÖ de bir şey istiyor, bizim, sizinle birliğimizi, beraberliğimizi bozmak istiyor. Bir tek şey istiyorlar, terörün gündemiyle beraber bizim hedeflerimize ulaşmamızı engellemek, bizi birbirimize düşürmek istiyorlar." diye konuştu.

Bu oyuna düşülmeyeceğine işaret eden Soylu, "Sabırlı, vakar içerisinde olacağız, bu çocuklarımızın kanını alması için güvenlik kuvvetlerimize, polisimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve jandarmamıza güveneceğiz ve itibar edeceğiz." dedi.

Soylu, şunları kaydetti:

"Allah şahittir ki biz, bunları bitireceğiz, bitireceğiz ve bitireceğiz. Yapmamız gereken şudur, bu memleket dara düştüğü zaman müracaat edeceği insanlar sizlersiniz. Asaletli insanlarsınız. Bugün yapmamız gereken ona sığınmak, emniyet kuvvetlerimize, askerimize, jandarmamıza korucumuza bir şekilde güvenliğimizi emanet etmektir. Bizim halklarımız, bunların hakkından gelecek, PKK'nın adını kimse ağzına alamayacak bir daha, hiç endişeniz olmasın. Kayserililer, bu akşam buradaki asalet nöbetinize minnettarız."

Vatandaşların, "Mecliste PKK istemiyoruz" sloganı atması üzerine Bakan Soylu, "Yargıya gitmeyeni yargıya götürdük mü? Biz, 'Devleti tanımıyoruz' diyenlere devleti tanıttık mı? Bize itimat edin, daha yeni başladık. Bu terör bitecektir." ifadelerini kullandı.

Muhabir: İlhan Toprak, Zafer Fatih Beyaz, Sercan Küçükşahin, Mustafa Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın