Dolar
34.59
Euro
36.06
Altın
2,714.46
ETH/USDT
3,332.20
BTC/USDT
97,055.00
BIST 100
9,549.89
Gündem

Kanıtsız paylaşımlar teröre hizmet ediyor

Uzmanlar, Ankara'daki terör saldırısının ardından sosyal medya aracılığıyla panik havası yaratarak algı operasyonları yürütenlere karşı dikkatli olunması ve paylaşımlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

20.02.2016 - Güncelleme : 21.02.2016
Kanıtsız paylaşımlar teröre hizmet ediyor Uzmanlar, Ankara'daki terör saldırısının ardından sosyal medya aracılığıyla panik havası yaratarak algı operasyonları yürütenlere karşı dikkatli olunması ve paylaşımlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

Ankara

ANKARA -Yıldız Aktaş

Uzmanlar, Ankara'daki terör saldırısının ardından sosyal medya aracılığıyla panik havası yaratarak algı operasyonları yürütenlere karşı dikkatli olunması ve güvenlik güçlerinin açıklamaları dışındaki paylaşımlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

Ankara'daki terör saldırıları sonrası, bazı sosyal medya sitelerinde vatandaşları panik ve korkuya sevk edecek, "bombalı araçlar bulunamıyor, kritik saldırılar olabilir, toplu taşıma, metro ve otobüsler tehlikeli, AVM’ye gitmeyin" şeklinde paylaşımlarda bulunulmaya başlandı.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu tür durumlarda kaos yaratmak isteyenlerin ortaya çıktığını ve psikolojik savaş tekniklerinden "gri propaganda"yla bazı korkuları tetiklediğini söyledi.

Tarhan, "Bu gibi söylentilerin inanılabilir olması için muhakkak kanıta dayalı olması gerekiyor. Şu anda deprem ihtimali neyse patlama olma ihtimali de aynı. 'Deprem olacak' diye nasıl sokakta yatmıyorsak, 'Patlama olacak' diye de insanın hayatını kısıtlaması mümkün değil. Bunlar kanıta dayalı değil. Üç gün üst üste olursa dördüncü, beşinci gün, belki bir hafta için böyle bir kaçınmanın kanıt değeri var ama şu anda böyle bir durum da yok" diye konuştu.

Türkiye'de her gün bomba patlıyormuş gibi algı oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren Tarhan, turizmi ve ticareti olumsuz etkileyerek, kriz yaratıp ekonomi üzerinden sonuç alınmak istendiğini kaydetti.

Tarhan,"Resmi bir açıklama olmadıkça insanların sosyal medyada algı değiştirime amaçlı bu paylaşımları dikkate almaması, gerçek olgulara göre hareket etmesi gerekiyor. Gerektiğinde zaten emniyet birimleri açıklama yapar. Her algı operasyonuna inanırsak gerçekler değişir, hayatımız altüst olur.  Resmi açıklamalara göre algımızı oluşturalım, söylentilere göre değil. Yoksa kendi kendimize zarar vermiş oluruz" dedi.

'Bu, terör kadar tehlikeli'

Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu da bu tür metotlarla bilinçli olarak korku ve yılgınlık yaratılmaya çalışıldığını ifade ederek," İnsanların tedbir alması başka bir şey, insanları bıkkınlığa, yorgunluğa, korkuya yöneltecek algı operasyonları yapmak veya bunlara alet olmak başka bir şey. Bu, tamamen terör kadar tehlikeli ve terör kadar toplumu etkileyen bir unsur" diye konuştu.

'Bu haberlere itibar etmemek gerekiyor'

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Nihat Ali Özcan da terörün zaten propaganda savaşı olduğuna işaret etti.

 Özcan, "Terörün amacı gündelik yaşamımızdan, alışkanlıklarımızdan, rutin alışkanlıklarımızdan vazgeçmemizi, sisteme güvensizliği derinleştirmek. Dolayısıyla bu haberlere çok fazla itibar etmemek gerekiyor" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın