Dolar
32.33
Euro
35.14
Altın
2,156.80
ETH/USDT
3,371.40
BTC/USDT
64,850.00
BIST 100
8,718.11
Gündem

Mega projelerin mimarı Binali Yıldırım

AK Parti Genel Başkanlığına aday gösterilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 11 yılı aşan bakanlık görevinde çalışkan ve başarılı bir isim olarak öne çıktı.

Arife Yıldız Ünal, Zeynep Akyıl  | 19.05.2016 - Güncelleme : 20.05.2016
Mega projelerin mimarı Binali Yıldırım

Ankara

ANKARA

AK Parti'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakma kararından sonra genel başkanlığa aday gösterilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 11 yılı aşan bakanlık görevinde çalışkan ve başarılı bir isim olarak öne çıktı.

Türkiye'de en uzun süre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapan Yıldırım, yaklaşık 255 milyar liralık yatırıma imza attı. Yüksek hızlı tren, Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Boğazı'na 3. Köprü, İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Köprüsü gibi mega projeleri hayata geçiren Yıldırım'ın icraatleri, AK Parti'nin sloganı haline gelen "Hayaldi gerçek oldu" denilen projelerin büyük bir bölümünü oluşturdu.

Türkiye'yi mobil iletişimde 4,5G teknolojisiyle tanıştıran Yıldırım'ın "yolları böldük gönülleri birleştirdik", "havayolunu halkın yolu yaptık" sözleri rakamlara da yansıdı. 24 bin 280 kilometre bölünmüş yol hizmete girdi, aktif havalimanı sayısı 26'dan 55'e, 34,4 milyon olan yolcu sayısı da 182 milyona ulaştı.

En uzun süre Ulaştırma Bakanlığı yapan isim oldu

Yıldırım, Erzincan Refahiye’ye bağlı Kayı Köyü'nde 20 Aralık 1955'te Dursun Bey ve Bahar Hanım'ın 7 çocuğunun ikincisi olarak dünyaya geldi. Binali Yıldırım, 16 yaşındayken, 38 yaşındaki annesini kaybetti. Yıldırım'ın çocuk yaşlardaki en büyük zevki tarlalara uzanıp, gökyüzünden geçen uçakları seyretmek ve "Acaba bir gün ben de binebilir miyim, uçmak nasıl bir şeydir"in hayalini kurmaktı.

Tarlada yardımcı olması için sık sık kendisini okuldan alan babası, Yıldırım'ın öğretmeninin "Dursun Bey, bu çocuk iyi okuyor. Bırak da okusun. Dersten alma artık" sözleri üzerine öğrenimine devam etsin diye Yıldırım'ı İstanbul'da yaşayan dedesinin yanına gönderdi.

Daha önce yalnızca haritadan gördüğü denizle İstanbul'da tanışan Yıldırım, 1970'te Piri Reis Ortaokulu'nu, 1973 yılında Kasımpaşa Lisesi'ni bitirdi. Ailesi doktor olmasını isteyen Yıldırım'ın hayali makine mühendisliğiydi. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne girmek isteyen ve fakültenin öğrenci işlerinde kayıt için bekleyen Yıldırım'a sıra geldiğinde kayıtlar doldu. Durumu fark eden üniversiteden bir hocanın, Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesini tercih etmesinin onun için iyi olacağını, birçok dersin makine mühendisliğiyle aynı olduğunu söylemesi üzerine Yıldırım, bu bölüme kayıt yaptırdı.

Mezuniyet sonrası aynı bölümde yüksek lisans yapan Yıldırım, daha sonra İsveç'te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütüne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde Denizde Can ve Mal Güvenliği konusunda ihtisas eğitimi aldı. Yıldırım, öğretmen Semiha Hanım ile 1975'te evlendi.

Bu evlilikten Bülent, Erkam ve Büşra isminde 3 çocuğu dünyaya gelen Yıldırım, askerliğini 1980-81'de denizci yedek subay olarak yaptı.

Yıldırım, kamu alanında ilk deneyim olarak 1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesinde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.

Buradaki çalışmaları sırasında genç bir siyasetçi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştı. Erdoğan, çalışkan ve proje üreten bu genç mühendisten çok etkilenmişti. Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda Binali Yıldırım'ı İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmelerine (İDO) Genel Müdür olarak atadı.

Yıldırım, 1994-2000'de yürüttüğü bu görev sırasında, İstanbul'da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı ve İDO’nun alanında dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almasını sağladı. Yıldırım, 1999'da deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası SKAL Kulübünce verilen Kalite Ödülü'ne layık görüldü.

Erdoğan ile AK Parti'nin kuruluş aşamasında görev alan Yıldırım, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra AK Parti İstanbul Milletvekili ve Ulaştırma Bakanı oldu.

Yıldırım, 58 ve 59, 60, 61, 62 ve 64'üncü hükümetler döneminde sürdüğü toplam 11 yıllık Ulaştırma Bakanlığı göreviyle Cumhuriyet tarihinin en uzun süre Ulaştırma Bakanlığı yapan ismi oldu.

AK Parti'nin "3 dönem kuralı" nedeniyle 7 Haziran genel seçiminde aday olamayan Yıldırım, 26. Dönem'de AK Parti'den İzmir Milletvekili olarak Meclis'e girdi ve 64. Hükümet'te yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirildi.

"Az konuşur, soyadım gibi iş yaparım" 

Ulaşım ve bilişimle ilgili yıllardır çözüm bekleyen pek çok sorun Yıldırım'ın döneminde çözüme kavuştu ya da çözüm aşamasına geldi. Hızlı trenden, Marmaray’a, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden, İstanbul'a üçüncü havalimanı yapılmasına, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nden, Avrasya Tüneli'ne kadar pek çok proje, Yıldırım'ın bakanlığı döneminde hayata geçirildi veya temelleri atıldı.

Sakin, çalışkan ve esprili kişiliği ile tanınan Yıldırım, kendisini "Az konuşur, soyadım gibi iş yaparım" şeklinde tanımlıyor.

En sevdiği tiyatro sanatçısı Nejat Uygur olan Yıldırım'ın yakın arkadaşları, gençliğinde en iyi yaptığı yemeğin karnıyarık olduğu anlatılıyor.

Mehmet Akif Ersoy ve Necip Fazıl Kısakürek'ten etkilenen, Yunus Emre ve Mevlana hayranı Yıldırım'ın en sevdiği ozan olan Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” türküsünü dilinden düşürmediği ifade ediliyor. Yürüyüş ve yüzmeden vazgeçemeyen Yıldırım'ın uzun yolda araba kullanmayı bir dinlenme vesilesi olarak gördüğü belirtiliyor.

Yıldırım, iyi derecede İngilizce biliyor.

Yüksek hızlı trenden üçüncü köprüye

Yıldırım'ın bakanlık yaptığı döneminde, kamuoyunda yakından takip edilen uluslararası ölçekli mega projeler bir bir hayata geçti.

Bu sürede, Türkiye genelinde 24 bin 280 kilometre bölünmüş yol hizmete girdi.

Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleriyle büyükşehirler arasındaki mesafeler kısaldı. Bin 213 kilometresi yüksek hızlı tren hattı olmak üzere toplam bin 805 kilometre yeni demiryolu hattı yapıldı.

Marmaray projesi ile İstanbul’un Asya ve Avrupa yakaları denizaltından demiryoluyla bir birine bağlandı, uzun yıllardır mesafe alınamayan, Karadeniz Sahil Yolu Projesi tamamlanarak, bölge halkının hizmetine sunuldu.

Yıldırım'ın döneminde Avrupa ve Asya kıtaları arasında uluslararası ulaşım için hizmet verecek önemli projelerden biri olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi çalışmaları başladı. Söz konusu hattın bu yıl sonunda hizmete girmesi hedefleniyor.

Öte yandan çalışmalarına başlanan ve bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü ünvanını alacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul'a inşa edilen 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ile İstanbul’un iki yakasını denizin altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli bitme aşamasına geldi. Dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün son tabliyesi de Yıldırım'ın bakanlığı döneminde yerleştirdi.

Havayoluna ilişkin hayaller gerçek oldu

"Havayolunu halkın yolu haline getireceğiz" sözlerini gerçeğe dönüştüren Yıldırım, 26 olan aktif havalimanı sayısı bakanlığı döneminde 55'e, 34,4 milyon olan yolcu sayısını da 182 milyona çıkardı.

Türk havacılık sektörü dünya genelinde yüzde 5, Türkiye genelinde yüzde 15'lik büyüme gösterirken, Yıldırım'ın bakanlığı döneminde, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak ve 2018'de ilk etabı açılacak İstanbul 3. Havalimanı Projesi çalışmaları hız kazandı. Havacılık sektöründe gerçekleştirilen liberalleşmenin sonucunda pazara birçok özel havayolu şirketi girdi.

Türkiye 4,5G ile tanıştı

Yıldırım döneminde bilgi teknolojileri ve iletişim alanında da önemli çalışma ve projeler hayata geçti. Bu kapsamda 2002'de 23 milyon olan mobil telefon abone sayısı 73,2 milyona, 3 bin olan geniş bant abone sayısı 41 milyona çıkarken, aylık 126 dakika olan telefon görüşme süresi 370 dakikaya yükseldi.

2003'te 900 milyon lira olan e-ticaret hacmi de 21 kat büyüyerek 18,9 milyar lira olarak gerçekleşti.

Türkiye'yi mobil iletişimde 3G'den sonra 4,5G teknolojisiyle tanıştıran Yıldırım, 5G teknolojisinde söz sahibi olmak için çalışma başlattı.

Öte yandan Türkiye'nin en büyük özelleştirmelerinden biri olan Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışına ilişkin ihale de Yıldırım döneminde gerçekleştirildi. 2005'te yapılan ihalede, Türk Telekom'un yüzde 55'i, 6 milyar 550 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Oger Telecom'un oldu.

Muhabir: Arife Yıldız Ünal,Zeynep Akyıl

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın