Dolar
32.34
Euro
35.16
Altın
2,161.26
ETH/USDT
3,409.00
BTC/USDT
66,078.00
BIST 100
8,718.11
Gündem

RTÜK, Beyoğlu'ndaki terör saldırısına yayın yasağı getirdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca, İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildi.

19.03.2016 - Güncelleme : 19.03.2016
RTÜK, Beyoğlu'ndaki terör saldırısına yayın yasağı getirdi

ANKARA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde düzenlenen terör saldırısıyla ilgili geçici yayın yasağı getirildi. 

RTÜK'ten yapılan açıklamada, 15 Şubat 2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinde milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü bildirildi.

"9 Mart 2016 tarihinde İstanbul'da gerçekleşen patlama da anılan hüküm çerçevesinde olduğu değerlendirildiğinden, söz konusu olayla ilgili Başbakanlığın 19 Mart 2016 tarih ve 01017 sayılı yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmesi uygun görülmüştür" denilen açıklamada, yayın yasağının kapsamıyla ilgili şu ifadelere yer verildi: 

"Bu çerçevede yayın yasağı, patlamaya ilişkin olarak patlama anı, patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öge ve benzeri unsurları ve bunlarla ilgili abartılı anlatımları kapsamaktadır. Olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi için resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere, kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara, yayınlarda kesinlikle yer verilmemesini içermektedir."

"Soruşturma dosyası kapsamında yayın yapılması yasaklandı"

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya ilişkin soruşturma dosyası kapsamında yayın yapılmasını yasakladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK) yapılan duyuruda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun Beyoğlu İstiklal Caddesinde meydana gelen patlama nedeniyle aldığı karara yer verildi.

Başsavcılığın kararında, "Soruşturma tamamlanıncaya kadar, soruşturma dosyası kapsamı hakkında medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınlarının yapılmasının 5187 sayılı kanunun (Basın Kanunu) 3/2 maddesi gereğince, gecikmesinde sakıncalı hal bulunduğundan yasaklanmasına karar vermiştir" denildi.

Muhabir: Sultan Çoğalan, Hanife Sevinç

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.