Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,541.00
BTC/USDT
69,894.00
BIST 100
9,090.71
Gündem, Dünya, arşiv

'Sisi'nin ilk işi Refah sınırını kapatmak oldu'

Filistin-İsrail sorunu temalı bir konferansta konuşan Amerikalı akademisyen Norman Finkelstein, "Sisi'nin ilk işi Refah Sınır Kapısı'nı kapatmak oldu" dedi.

10.05.2015 - Güncelleme : 10.05.2015
'Sisi'nin ilk işi Refah sınırını kapatmak oldu'

ANKARA

Sınır Tanımayan Gençlik Derneğinin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle hayata geçirdiği, "Dünyayı Keşfe Çıkıyoruz" projesi kapsamında Vefa Sosyal Gelişim Merkezi'nde düzenlenen "Kurgu ve Gerçek Arasında Filistin-İsrail Sorunu" başlıklı konferans düzenlendi. 

Türk ve yabancı öğrencilere hitap eden Finkelstein, Filistin ile İsrail arasındaki soruna ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmede bulundu.Finkelstein, İsrail'in Gazze’ye 8 Temmuz 2014’te başlayan saldırılarını hatırlatarak, konunun, saldırıların devam ettiği 51 gün süresince çok sayıda ABD yetkilisine defalarca sorulduğunu, ABD Başkanı Obama'nın dahi İsrail'in saldırılarını "nefsi müdafaa yani kendilerini savunmaları" olarak nitelendirdiğini söyledi.

Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Norman Finkelstein, "İsrail sistematik olarak kasten, neşe içinde 8 bin evi yok etti, 110 bin kişiyi evsiz bıraktı. Masum insanların evlerini havaya uçurarak mı nefsi müdafaa yapıyorsunuz. Bu savunma mı, yoksa vandal barbar bir ordunun Moğollar gibi, masum insanlara saldırması mı" dedi.

"Sisi'nin ilk işi Refah Sınır Kapısı'nı kapatmak oldu"

Finkelstein, Sisi başkanlığındaki yeni hükümetin ilk iş olarak Refah Sınır Kapısı'nı kapattığını, hiçbir malzemenin giremediği Gazze'de roket yapmanın imkansız olduğunu, İsrail'in tünellerin varlığını istememesinin başka nedenleri bulunduğunu belirterek, Mısır ile Gazze arasında bine yakın tünel açıldığını ancak Sisi yönetiminin hendek kazıp, su altında bırakarak, çok sayıda tüneli imha ettiğini anlattı.  

İsrail'in amacının farklı olduğunu belirten Finkelstein, "Sisi, tünelleri suyla doldurarak su basmasını sağlayabiliyorsa bütün bu deha ve teknolojisiyle İsrail neden bunu yapamıyor? İsrail'in Filistinlilerin evlerini yıkmak için kullandığı D9 buldozerleri ve teknolojisi bir hendek kazamıyor mu? İsrail'in yok etmek istediği sınırı geçenler değil Gazze'nin içindeki tüneller. İsrail, 2014'te Gazze'ye girdiğinde sorun tünellerdi, havadan yok edemiyorlardı ve bu nedenle 67 İsrail askeri öldürüldü" şeklinde konuştu.

YTB Başkanı Kudret Bülbül ise bu tür programları fazlasıyla anlamlı bularak, desteklediklerini, yabancı öğrencilerin çeşitli vesilelerle Türkiye ile kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler kurmasını arzu ettiklerini söyledi.

Muhabir: Ahmet Esad Şani

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın