Dolar
32.34
Euro
35.11
Altın
2,153.62
ETH/USDT
3,231.70
BTC/USDT
63,108.00
BIST 100
8,871.57
Gündem

Tarihe ışık tutan gemi "Kartal" istimbotu restore edilecek

Ulu Önder Atatürk'ün "Geldikleri gibi giderler" sözünü söylediği gemi, müze gemi olarak hizmet verecek.

Ali Özak  | 13.11.2017 - Güncelleme : 13.11.2017
Tarihe ışık tutan gemi "Kartal" istimbotu restore edilecek

Istanbul

İSTANBUL

Ulu Önder Atatürk'ün, "Geldikleri gibi giderler." diyerek Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaretini verdiği "Kartal" istimbotu restore edilecek.

Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu, "Kartal" istimbotunun bulunması ve kurtarılması çalışmalarına ilişkin Tuzla Çiçek Tersanesinde basın toplantısı düzenledi.

Platform Başkanı emekli Amiral Cem Gürdeniz, Kartal istimbotunun İstanbul'un işgali sırasında Fransız kuvvetlerinin komutasında olduğunu, işgalden sonra millileştirilerek Kartal adını aldığını söyledi.

Gürdeniz, Atatürk'ün "Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır." sözünü hatırlatarak, "Atatürk'ün 20 dakika, yarım saatliğine bindiği gemi Türk denizcilik tarihi açısından önemlidir ama bu tekneye asıl değerini veren 'Geldikleri gibi giderler' sözünün o ümitsiz, o en karanlık günde edilmesidir. Atatürk hiçbir zaman umutsuz olmadı ve en umutlu olduğu anda da bu lafı etti." dedi.

Geminin metalürjik ömrünün bitmesinin ardından Tuzla açıklarında yarı batık olarak tüm makineleri sökülmüş halde bulunduğunu aktaran Gürdeniz, şöyle konuştu:

"Yaptığımız araştırmalarla geminin geçmişini ortaya çıkardık ve Mustafa Kemal'in o meşhur sözü söylediği gemi olduğunu gördük. Dedik ki, 'Biz bunu kurtarmalıyız. Bu artık sembol gemi olarak İstanbul'da hak ettiği gibi sergilenmeli ve Türk halkı bu gemiyi her gördüğünde 'Geldikleri gibi giderler' sözünü hatırlamalı ve asla ümitsizliğe kapılmamalı.' diye düşündük."

Geminin bulunduğu alanı ziyaret eden, Kazım Karabekir'in torunu Timsal Karabekir de Kurtuluş Savaşı döneminde çok acılar yaşandığını belirterek, "Evet geldikleri gibi gittiler ama çok acılar yaşandı. Nur içinde yatsınlar. Başta Atatürk olmak üzere gerçekten o yüce insanlara çok şey borçluyuz." ifadelerini kullandı.

Platform Üyesi Prof. Dr. Bingür Sönmez de gemiye sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

İş adamı İbrahim Benli de bir Atatürk filmi çekildiğini ve bu filmin senaryo çalışmaları esnasında gemiden haberdar olduğunu belirtti

Benli, "Bu gemiyi bu halde görünce yüreğim parçalandı. Şimdi onu layık olduğu şekilde restore edeceğiz ve Türk milletinin, diğer ulustan insanların göreceği ve 'Geldikleri gibi giderler' sözünün bugün de halen anlamını yitirmediğini anlayacakları bir hale getireceğiz." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'un işgal edildiği 13 Kasım 1918'de güvertesinde "Geldikleri gibi giderler" diyerek Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaretini verdiği "Kartal" isimli istimbotun, restorasyonun ardından müze gemi olarak hizmet vereceği ifade edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.