Dolar
32.38
Euro
35.08
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,713.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Akgün: 200 civarında okul, FETÖ'nün kontrolünden çıktı

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Akgün, "Türk diplomasisi ve Türkiye Maarif Vakfının ortak çalışmaları neticesinde vakfımıza devir veya ilgili ülkelerin kamulaştırmaları neticesinde 200 civarında okul, FETÖ/PDY kontrolünden çıkmıştır." dedi.

Selma Kasap  | 23.09.2017 - Güncelleme : 23.09.2017
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Akgün: 200 civarında okul, FETÖ'nün kontrolünden çıktı Fotoğraf: AA / Gökhan Balcı

Ankara

ANKARA - SELMA KASAP

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, "Türk diplomasisi ve Türkiye Maarif Vakfının ortak çalışmaları neticesinde vakfımıza devir, kapatılma veya ilgili ülkelerin kamulaştırmaları neticesinde 200 civarında okul, FETÖ/PDY kontrolünden çıkmıştır." dedi.

Akgün, kuruluşunun birinci yılını tamamlayan Maarif Vakfı'nın çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Vakfın kuruluşunun üzerinden çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen önemli bir başarıya imza attıklarını dile getiren Akgün, Eylül 2017 itibarıyla yurt dışında yeni eğitim kurumları açmak ya da FETÖ/PDY kontrolündeki okulları ve eğitim kurumlarını devralmak için 
60 ülkeyle resmi temaslarda bulunduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Akgün, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde 33 ülkede temsilcilik açtık. Kuruluşumuzun daha ilk aylarında Somali, Gine, Nijer, Sudan ve Kongo Halk Cumhuriyeti'nde FETÖ/PDY iltisaklı toplam 32 okulu devraldık. Yine bu yıl içerisinde ABD, Afganistan, Gürcistan, Kazakistan, Arnavutluk, Tunus ve Kosova'da 21 yeni okulumuzda eğitim ve öğretime başladık." değerlendirmesinde bulundu.

"Pek çok ülkede güven telkin ediyor"

TMV'nin uluslararası alanda tanınan, bilinen ve faaliyetleri ilgiyle izlenen bir eğitim kurumu haline geldiğini belirten Akgün, "Şeffaf bir eğitim kurumu olarak devletin kontrolü altında olmamız, pek çok ülkede güven telkin ediyor ve halkın tercih etmesine neden oluyor. Bu nedenle okul açma taleplerini karşılayamıyoruz." dedi. 


Türkiye Maarif Vakfı'nın yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla kurulduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akgün, vakfın 2017-2019 Stratejik Planı'nın hazırlandığını ve bu plan doğrultusunda küresel barışa katkı vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Stratejik öncelikler çerçevesinde ilgili bakanlıklar ve diğer devlet kurumlarıyla istişare halinde saha çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Birol Akgün, "Türk diplomasisi ve Türkiye Maarif Vakfının ortak çalışmaları neticesinde vakfımıza devir, kapatılma veya ilgili ülkelerin kamulaştırmaları neticesinde 200 civarında okul, FETÖ/PDY kontrolünden çıkmıştır." bilgisini paylaştı.

15 Temmuz darbe girişiminin, FETÖ hakkındaki küresel algıyı köklü biçimde değiştirdiğinden hiç şüphe olmadığını ifade eden Akgün, şunları kaydetti:

"Ancak bizim misyonumuz ve faaliyetlerimiz sadece yurt dışındaki FETÖ iltisaklı okullarla ilgilenmekten ibaret değildir. Kendi stratejik planlarımız çerçevesinde, ülke öncelikleri temelinde farklı coğrafyalarda okullar açıp, eğitim alanında iş birlikleri geliştirmeye çalışıyoruz. Kanunumuzun bize verdiği görevler çerçevesinde adeta Türkiye'nin yurt dışındaki eğitim ajansı gibi hareket ediyoruz. Yurt dışında eğitim alanındaki gelişmeleri ve trendleri de yakından takip ediyor ve faaliyette bulunduğumuz her ülkenin eğitim sistemi hakkında raporlar hazırlıyoruz."

"Maarif Okulları'nda eğitim gören öğrenci sayısı 5 bini aştı"

Akgün, Türkiye Maarif Vakfınca FETÖ/PDY ile eğitim alanında mücadele edilmesi stratejisi çerçevesinde, yurt dışında eğitim faaliyetlerinde bulunan, yerli ve milli hassasiyetleri koruyan bazı sivil toplum kuruluşlarının açtığı okullara da öğretmen desteği sağlandığını belirtti.

Maarif Okulları'nda eğitim gören toplam öğrenci sayısının 5 bini aştığını ve kayıtların halen devam ettiğini bildiren Akgün, TMV'nin Fırat Kalkanı Operasyonu bölgesinde de ilgili kamu kurumları ile iş birliği içerisinde eğitim öğretim faaliyetlerine de destek verdiğini, bunlarla birlikte birçok ülkede gerek FETÖ/PDY iltisaklı okulların devralınması, gerekse yeni okulların açılması için protokollerin imzalandığını, devir teslim süreçlerinin devam ettiğini kaydetti.

Birol Akgün, "2017 Ekim ortasına kadar Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Senegal, Gambiya, Cibuti, Madagaskar, Sao Tome ve Sierre Leone'de de eğitim-öğretim faaliyetlerine başlanılması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın